Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK6] Żółta kontrolka

jeson - 6 Maj 2009, 21:19
Temat postu: [MK6] Żółta kontrolka
witam
mam problem we fiescie 07r 1.4 tdci otoz gdy jest wilgotno pada deszcz lub gdy nawet umyje samochod zapala sie zolta kontrolka na liczniku w ksztalcie gwiazdki otoczonej "zebatka"
po zapaleniu tej kontrolki spada moc silnika i nie wkreca sie powyzej 2900rpm
bylem na komputerze gdy sie palila ta lampka ale zadnych bledow :sad:
PROSZE O POMOC

ElGrey - 6 Maj 2009, 22:10

Zalancza sie tryb awaryjny, jesli lampka zacznie migac musisz natychmiast zatrzymac sie i wylaczyc silnik :yyy:
W instrukcji nic wiecej nie napisali, oprucz oczywiscie: udaj sie jak najszybciej do aso.
A jak z gwarancja? jest czy nie?
Jak masz ksiazke z przegladen gwarancyjnym to do servisu i niech oni sie mecza, po to jest gwarancja :V:

tarluk - 15 Cze 2009, 12:09

zresetuj komputer ... odłącz go od masy na 10-15 minut i powinno pomóc po wczytaniu na nowo wszystkiego ... jeżeli to nie pomoże zapraszam na priv
JoeMix - 15 Cze 2009, 13:18

Dokładnie - kontrolka elektroniki silnika - jest żółta co oznacza ostrzeżenie, nie wiem czemu w instrukcji nakazali natychmiastowe zakończenie jazdy (kontrolki czerwone), powód jest banalny - gdzieś się odstaje woda w elektrykę i komputer dostaje dziwne odczyty, jak instalacja wyschnie to wszystko wraca do normy. Silnik słabnie, bo jak koledzy pisali, komputer ignoruje dziwne odczyty i wchodzi w tryb awaryjny, który ma utrzymać auto na chodzie w stanie "doczłapać się do warsztatu".
Skfarek - 16 Cze 2009, 15:58

Ja bym proponował podjechac do diagnosty i podpiąć ją pod kompa żeby sprawdzić co się dzieje, bo nie jest to normalne. Nawet jak skasujesz błędy to w momencie pojawienia się usterki znowu kontrolka zapali ci się i komp przełaczy w tryb awaryjny.
tarluk - 16 Cze 2009, 21:54

Skfarek, wiadomo że jest to najlepsza opcja ale może być poprostu tak że komputer wcześniej źle wczytał ustawienia pojazdu i teraz strzela <fochy> :P

Bierzmy pod uwagę fakt że dla niektórych 160 zł za podpięcie to spory wydatek ;)

Neo178 - 16 Cze 2009, 22:00

160 złociszy za podpięcie i sprawdzenie? :yyy: ja dałem 50 u mechaniora :fox:
tarluk - 18 Cze 2009, 05:14

w Bydgoszczy takie ceny są ... :((