|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Wycieki z silnika - 1.1
simnok - 26 Kwi 2009, 08:46 Temat postu: [MK3] Wycieki z silnika - 1.1 Witam mam mały problem mam kilka wycieków w silniku.
1. Cieknie mi prawdopodobnie z pompy oleju zaznaczyłem na zdjęciu ( nie mój silnik )
z 2 stron i mam pytanie czy można kupić uszczelki do tego czy trzeba kupić nową pompę
2. mam pełno syfu na belce pod silnikiem i moje pytanie skąd to cieknie z silnika czy z skrzyni biegów ( zdjęcie 2 tez nie mojego silnika )
3. na 2 zdjęciu narysowałem drążek od skrzyni biegów i tam na tym krzyżaku jest guma i tez pełno oleju i czy można to wymienić bo to chyba nie powinno być całe w oleju
JoeMix - 26 Kwi 2009, 09:28
Pompa, tam sporo ojeju jest trzeba by wyczaić z kąd konkretnie cieknie, i jeśli gdzieś z łączenia na uszczelkę to zapewne wystarczy nowa uszczelka. W belce pod silnikiem zawsze jest pełno syfu - wyczyść ładnie i będzie zicher, to samo z drążkiem, jak jest w oleju ubrudzony to przed montażem by wypadało wyczyścić.
simnok - 26 Kwi 2009, 14:56
Cieknie mi na łączeniu pompy z silnikiem i na tej blaszce co zaznaczyłem na zdjęciu
Jeżeli chodzi o belkę to ok myślałem ze tez jest jakąś wyciek
Natomiast ten drążek ma taka gumę pierścieniową i z stamtąd tak jak by olej cieknie zresztą nie długo zrobię zdjęcia i pokaże dokładnie o co chodzi
diodalodz - 26 Kwi 2009, 15:40
po kolei .
z dekielka na pompie wyciek usuwasz wymieniając oring który jest pod dekielkiem . Wyciek z pompy likwidujesz wymieniając uszczelkę między blokiem a pompą w ASO płaciłem z 2-3 lata temu ok 11 zł za org uszczelkę pompy . Sprawdź jeszcze czy nie poci się czujnik ciśnienia oleju .
Co do wycieków do belki to zmień oba simmerigni półosi i uszczelniacz wybieraka biegów - na jakiś czas będzie ok .
Przy okazji jak już rzeźbisz rozkręcił bym skrzynie od silnika i odkręcił koło zamachowe i zmienił i tam simmering . żal tego nie zrobić jak silnik jest na wierzchu . Jeśli by się posypał w przyszłości to czeka cię ponowne wyjmowanie skrzyni . możesz zdjąć dolną przesłonę obudowy koła zamachowego i zobaczyć czy też nie jest cała w oleju razem z kołem zazwyczaj .
rusin - 24 Lut 2010, 19:25
a wie ktos moze jaki rozmiar jest tego oringa, w sklepach internetowych nie moge go znalezc:/
|
|