|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Problem ze sprzęgłem
scowl - 11 Kwi 2009, 13:44 Temat postu: [MK3] Problem ze sprzęgłem Witam, mam problem ze sprzęgłem w swojej Fieście Mk3 94 1.3i .
Problem pojawia się gdy auto wchodzi na wyższe obroty. Normalnie sprzęgło chwyta po około 1cm natomiast wraz ze wzrostem prędkości nagle spada o jakieś 3-4 cm. Po ponownym wciśnięciu chwilowo wraca do poprzedniego położenia. Stan okładzin ciernych "raczej ok".
W czym może leżeć problem?
Mogę normalnie używać samochodu?
Maki - 11 Kwi 2009, 15:07
Wyraźnie wskazuje na to że sprzęgło się ślizga. Niestety do wymiany.
scowl - 11 Kwi 2009, 15:12
Samochód nie ma spadków mocy.
Do tego wyczytałem na forum że ślizganie sprzęgła można wykryć poprzez delikatne popuszczania sprzęgła na 4 biegu jeżeli się ślizga auto nie powinno zgasnąć w moim przypadku gaśnie praktycznie momentalnie.
winiar789 - 11 Kwi 2009, 15:31
jak gasnie to całkiem zjechane pamietaj ze jak ci padnie w trasie to koniec jazdy tylko chlowanie.
scowl - 11 Kwi 2009, 15:39
no to mnie nie pocieszyliście lekko łudziłem się że sprawa jest do naprawy bez dużego nakładu kosztów
jackrzec - 11 Kwi 2009, 19:56
scowl napisał/a: | sprawa jest do naprawy bez dużego nakładu kosztów | Bo jest! 270 zł za sprzęgło to nic jak np za wałek rozrządu. Z tym że roboty trochę, bo trzeba wyjąć albo silnik albo skrzynię...
Vinci - 11 Kwi 2009, 22:55
ja polecam wyjac skrzynie bo nie dawno wymienialem cale sprzeglo az tak strasznie duzo roboty nie ma mnie to zajelo dwa popoludnia ale przyajmniej jesy zrobione lozusko docisk i tarcza a do tego linko bo tez strzeliła wystarczy wymontowac polosie podniesc silnik i na zabie wyjechac ze skrzynia
kazio-n - 27 Lis 2009, 13:28
scowl napisał/a: | Samochód nie ma spadków mocy.
Do tego wyczytałem na forum że ślizganie sprzęgła można wykryć poprzez delikatne popuszczania sprzęgła na 4 biegu jeżeli się ślizga auto nie powinno zgasnąć w moim przypadku gaśnie praktycznie momentalnie. |
To ja teraz czegoś nie rozumiem. Skoro gaśnie to znaczy, że sprzęgło jest chyba jeszcze w miarę dobre. Tak piszecie w innym temacie na temat testu na sprzęgło. :1xf:
scowl - 28 Lis 2009, 10:25
kazio-n napisał/a: |
To ja teraz czegoś nie rozumiem. Skoro gaśnie to znaczy, że sprzęgło jest chyba jeszcze w miarę dobre. Tak piszecie w innym temacie na temat testu na sprzęgło. :1xf: |
do tej pory jeżdżę z taką dolegliwością. Moim zdaniem to mechanizm samoregulujący "nawala" zębatka minimalnie przeskakuje, lub ewentualnie coś z dociskiem. Sprzęgło samo w sobie napewno jest sprawne.
|
|