Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - półoś

nico - 9 Kwi 2009, 10:41
Temat postu: półoś
Witam,
Zwracam się zapytaniem
Mam p.p. uszkodzony przegub wewnętrzny.
Mam w domu używaną kompletną półoś i zastanawiam się czy ona będzie pasowała ponieważ wizualnie jest różnica: Obecnie w samochodzie mam półoś wykonana z pręta, natomiast tą co planuje włożyć jest z jakiejś rurki.

Jak najlepiej do wymiany tego przeguba podejść.
Czy przełożyć całąpoloske wraz z przegubami czy tez zdemontować i założyć z niej przegub do becnie zamontowanej półośki?

Żółwik Tuptuś - 9 Kwi 2009, 10:47

Przyłóż do siebie obie komplete półosie ( z przegbami ) i zobacz jaka siej sumaryczna długość . Jak będzie taka sama to sprawdź ilość zebów na wieloklinach obu przegubów ( dokładając je do siebie ) jak to też będzie oki to zakładaj :) .

Półosie rurowe występowały najczęściej w mk2 1.4 i XR2 ( choć niekoniecznie )

JoeMix - 9 Kwi 2009, 12:03

Skoro masz uszkodzony przegub to po co chcesz ruszać półoś, zdejm przegub, załóż drugi o ile zgodnie z tym co mówi Żółw ma tę samą ilość zębów na wieloklinie.
nico - 9 Kwi 2009, 13:00

JoeMix napisał/a:
Skoro masz uszkodzony przegub to po co chcesz ruszać półoś, zdejm przegub, załóż drugi o ile zgodnie z tym co mówi Żółw ma tę samą ilość zębów na wieloklinie.

Zastanawiam się jeszcze jak będzie prościej. Co do montażu różnych półosi - ten problem wyjaśnił mi już Żółwik Tuptuś, za co mu dziękuję.