|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Kolo pasowe w silniku 1,1
kazi - 6 Kwi 2009, 12:48 Temat postu: [MK3] Kolo pasowe w silniku 1,1 Pytanie być może banalne lecz musze odkręcić koło pasowe te co jest z boku silnika te główne bo pasek w fiescie juz się zerwał 2 razy i co zauważyłem, że koło w jednym miejscu jest cieńsze chodzi o ściany koła (tzw prowadnice) i być może to jest wina zrywania paska. Ciekaw jestem tylko dlaczego akurat w tym miejscu jest cieńsze czy to tak ma być czy coś sie uszkodziło?
bidżej - 6 Kwi 2009, 14:21
pytanie wcale nie takie banalne... w jednym warsztacie mierzyli się z moim kołem pasowym 1.5h ale odkręcili (2 klucze pneumatyczne, rurka), w innym (BTW takim który się szczyci specjalizacją w Fordach) nie dali rady.
sposób domowy jest taki, że bierzesz solidny klucz 19, zakładasz na śrubę, zapierasz go w taki sposób żeby po zakręceniu silnikiem odkręcał śrubę i kręcisz rozrusznikiem (tylko auta nie odpal bo będzie latające kółko - dla pewności wyjmij wtyczkę np. z czujnika położenia wału - wtedy nie ma iskry i auto nie odpali)
a co do paska, to sprawdź pompę wody (i ewentualnie alternator) czy się nie blokują...
Tomto - 6 Kwi 2009, 19:57
Wrzuć jedynkę, niech druga osoba naciśnie na hamulec nożny, a Ty w tym czasie spróbuj odkręcić śrubę - powinna się dać odkręcić (u mnie się odkręciła).
luki - 6 Kwi 2009, 20:21
jak nie da rady metoda co zaproponował lbidżej, to podjedź na jakiś lepszy zakład oponiarski i ci porządnym pneumatem odkręcą raz dwa;) potem kluczem dokręć i do domu;)
BTW. Raz robiłem rozrząd w VW T4 i nie mogłem odkręcić koła pasowego podjechałem do zajezdni MPK gdzie mieli duuuży klucz udarowy do okręcania kół w autobusach i dopiero dało rade...
kazi - 6 Kwi 2009, 22:10
jutro to zrobie ale jeszcze pytanie zeby nie kręcić w złą stronę w którą sie odkręca ? normalnie? w lewo?
bidżej - 6 Kwi 2009, 22:25
z tego co pamiętam normalnie - przeciwnie do wskazówek zegara
kazi - 6 Kwi 2009, 22:51
dobra dzieki jutro postaram sie to odkrecic mam nadzieje ze skutecznie i nic się nie urwie
kenczorf - 7 Kwi 2009, 02:52
hmm ciekawe sposoby...ja u siebie wykrecilem rozrusznik...poprzez powstala dziure zablokowalem kolo pasowe (wystarczy wsadzic tam jakis solidny klucz), zeby sie wal nie krecil i wtedy juz spokojnie mozna srubke odkrecic
BTW 1.5h w serwisie od Forda? Mi to zajelo 30 min a trzeba wziasc poprawke na to, ze byla to pierwsza rzecz, jaka zrobilem przy jakimkolwiek aucie pomijajac wymiane swiec
bidżej - 7 Kwi 2009, 06:14
kenczorf 1.5h zeszło w jednym warsztacie w Radomiu, w tym "serwisie" (BTW, nazywa się ABC Focus, w Krakowie - NIE POLECAM) popróbowali i stwierdzili że nie umieją
kenczorf - 7 Kwi 2009, 06:22
ja tez nie umialem...ale wywalilo mi tam simmering i pol godzina przejazdzka po miescie to koszt dwoch litrow oleju Ktos na forum mi podpowiedzial i polecam...bardzo dobry i szybki sposob. Ja bylem wtedy nemo jesli chodzi o auta no ale odkrecic rozrusznik to nie problem...powstaje dziura i sa tam zeby kola...wsadzasz cos twardego blokujesz i po sprawie A ty jak bidżej, sie z tym uporales?
bidżej - 7 Kwi 2009, 06:25
kenczorf, ci w Radomiu wymienili ale ciekło dalej (trochę mniej), pojechałem do tych z Krakowa, ale jak stwierdzili że nie umieją to chwilowo olałem - przestało puszczać jak parę dni później kosiarkę mocniej przegoniłem po trasie
|
|