Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] odlecial kołpak (koło skacze)

mat-eex - 26 Mar 2009, 18:16
Temat postu: [MK3] odlecial kołpak (koło skacze)
Witam!
Dzisiaj podczas odpalenia samochodu ruszyłem z jedynki a tu nagle koło tak zaczelo podskakiwac przednie lewe az kolpak odleciał zgasiłem silnik myslac co siedzieje patrze na felge nic ani nie goraca ani nic odpalilem ponownie to samo sie stalo i zgasilem potem jeszcze raz odpalilem i normalnie ruszyło auto i chodzi co to sie mogło stać ze tak zaczelo szarpac to kolo lewe i podskakiwac i cos trzeszczalo w nim...
Musze sie wybrac z tym do mechanika bo wszystkie usterki ktore mialem z fiestka juz usunolem a tu znowu cos z lewym kolem ;/ ;/
Moim zdaniem kolo jest slabo dokręcone albo za energicznie ruszyłem ale przeciez to energiczne ruszenie nie powinno do tego doprowadzic zeby koło zaczęło podskakiwac i tłuc sie az kołpak spadł ;/

bidżej - 26 Mar 2009, 18:51

dziwna sprawa ;-|
może lewe koło stało na grudzie ¶niegu, a prawe na suchym asfalcie?

a to dokręcenie koła to mógłby¶ sobie sam sprawdzić gy

mat-eex - 26 Mar 2009, 18:53

no sprawdze...
ale dziwi mnie to cie moglo dziac ze tak swirowac zaczelo jakby mialo wyleciec niedlugo z samochodu.
a co oba kola staly w suchym miejscu bez sniegu...

arecki - 26 Mar 2009, 18:56

mat-eex napisał/a:
ale przeciez to energiczne ruszenie nie powinno do tego doprowadzic zeby koło zaczęło podskakiwac i tłuc sie az kołpak spadł

ja niedawno dziadka CC 700 tak energicznie ruszyłem ze się cały samochód trz±sł, lewe koło tak podskakiwało że szkoda gadać :hahaha:
więc to możliwe że przez "nieprawidłowe" ruszenie tak Ci sie stało...

mat-eex - 26 Mar 2009, 19:00

e czy ja wiem to nie jest zbyt normalne zeby sie tak działo.
Przejade do mechanika i zobacze co powie, bo strach teraz jechać ;D
Jak tak koło podczas jazdy odleci to ohoho

[ Dodano: Czw Mar 26, 2009 19:46 ]
no po wizycie u mechanika mowi ze moze byc to cos z przegubem lewego koła...
no i cos z elektronika tez jest bo jak sie zrobi kilka koleczek samochodem to sam zgasa nie wiadomo dlaczego ale potem normalnie odpala.

Vinci - 26 Mar 2009, 21:38

moze masz słaby amortyzator i nie ma juz tej siły dociskania koła i dlatego podskakuje ?
mat-eex - 26 Mar 2009, 21:42

Możliwe, bo testowalem autko podczas jazdy po drodze asfaltowej i normalnie sie sprawuje nic sie nie dziele i kolo nie odlatuje :D :D
Takze mozliwe ze to amora wina.
Jak mozna sprawdzic czy ten amor jest sprawny?

arecki - 26 Mar 2009, 22:53

mat-eex napisał/a:
Jak mozna sprawdzic czy ten amor jest sprawny?

podjedĽ na jak±¶ stację diagnostyczn± to za grosze Ci wszystkie od razu sprawdz± :yes: