Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] przerywa i gasnie

mat-eex - 25 Mar 2009, 20:57
Temat postu: [MK3] przerywa i gasnie
Witam! ostatnio podczas jazdy fiesta zaczeła mi dławic sie przerywac i gasnąc. a po ponownym odpaleniu normalnie odpalala i jechala to powtorzylo sie juz kilka razy tylko wtedy mialem jeszcze problem z ocierajaca szczeka hamulcowa ale nie wiem czy to przez to.
Teraz wszystko z hamulcami juz ok, ale dalej sie to powtarza..
nie wiem wlasnie co to moze byc niedlugo wymiana kabli i swiec mnie czeka ale to raczej nie od nich sie tak dzieje.
PRosze o odp co moze powodowac ten problem ;/
Możliwe iz paliwa brakowalo, hamulce blokowaly, zawilgniete kable zaplonowe...
Ale raczej chyba powod jest inny...

cocolino - 26 Mar 2009, 00:02

Ja bym stawiał na CPP, zwłaszcza jeśli coś przy nim robiłeś lub ktoś Ci przy nim coś robił. Sam byłem ostatnio ofiarą mechanika bo źle złożył i musiałem poprawić. Moja rada - rozebrać i przeczyścić styki. Jak nie pomoże - to samo zrobić z silniczkiem krokowym. Tutaj - http://jackrzec.republika...reanimacja.html masz wszystko ładnie opisane.
jackrzec - 26 Mar 2009, 08:21

To ie cpp! cpp stwarza problemy (tak jak silnik krokowy), ale od nie go podczas jazdy nie szarpie i nie gaśnie! Prędzej kable, albo cewka. Sprawdz też przewód od czujnika obrotu wału (znajduje się nad rozrusznikiem - jak spojrzysz pod maskę to zobaczysz taki czarny). Możliwe też jest, że pompa paliwa Ci pada, albo filtr paliwa masz zasyfiony.
mat-eex - 26 Mar 2009, 09:19

filtr powietrza zasyfiony wlasnie do wymiany, ale mozliwe ze przez konczace sie paliwo.
cocolino - 26 Mar 2009, 10:32

jackrzec napisał/a:
To ie cpp! cpp stwarza problemy (tak jak silnik krokowy), ale od nie go podczas jazdy nie szarpie i nie gaśnie! Prędzej kable, albo cewka. Sprawdz też przewód od czujnika obrotu wału (znajduje się nad rozrusznikiem - jak spojrzysz pod maskę to zobaczysz taki czarny). Możliwe też jest, że pompa paliwa Ci pada, albo filtr paliwa masz zasyfiony.

Jakieś dwa tygodnie temu po wizycie u mechanika miałem dokładnie takie same objawy. Auto się dusiło a na zimnym silniku gasło. Wyczyściłem CPP i wszystko się ładnie ustabilizowało, chociaż nie twierdzę, że u kolegi na pewno on jest przyczyną kłopotów.

bidżej - 26 Mar 2009, 15:30

mat-eex, a jak z Vmax i obrotami pod obciążeniem (jak jedziesz to dochodzi do pewnej granicy i ni w ząb nic dalej?)?

jeśli tak się dzieje, to możliwe że masz zapchany kat/wydech.

jeśli jest ok, to prawdopodobnie właśnie świece i kable.

mat-eex - 26 Mar 2009, 16:06

v-max db w miare na 3 b do 100km/h idzie wyciagnac;-)
a obroty do fulla dochodza
a v-maxa nie sprawdzalem ale pewnie kolo 130-140 pojdzie ;-)

Jacek4200 - 26 Mar 2009, 17:43

U mnie przerywa, dusi sie jak jest zimny, ale na to nie ma reguły, pewnie wilgoć gdzieś siadła i przez to zdycha ;-(
mat-eex - 26 Mar 2009, 18:44

Rozwiązałem swoj problem - temat do zamknięcia :)
Dzięki wszystkim za pomoc.

bidżej - 26 Mar 2009, 18:46

to jeszcze napisz jak ;-|
mat-eex - 26 Mar 2009, 18:47

Nowy filtr powietrza + kable zaplonowe i swieczki :P
no i dolewka paliwa :P

jackrzec - 26 Mar 2009, 19:01

mat-eex napisał/a:
dolewka paliwa
No fakt! Do głowy by mi nie przyszło że to brak paliwa... :hahaha:
mat-eex - 26 Mar 2009, 20:42

no niby ok, ale podczas krecenia sie w kolko fiesta sama gasnie nie wiem wlasnie dlaczego ;/ mechanik sam nie zna przyczyny :/
Tommur - 26 Mar 2009, 20:48

A ile masz kolego obecnie wachy w baku?? :hahaha: . Bo jak się kręcisz na pustym baku to się kręć z powietrzem, powodzenia :twisted:
mat-eex - 26 Mar 2009, 20:52

Okolo 15l, taa na 15l sie z powietrzem kręce ;d