Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] niebieski dym z benzyniaka

Carnival TDi - 20 Mar 2009, 19:07
Temat postu: [MK3] niebieski dym z benzyniaka
czesc, pewnego razu kiedy dałem kumplowi sie przejechac moja FoFi a ja jechałem za nim innym autem to zauwazylem ze przy gwaltowniejszym na 1 i 2 biegu (gwaltowne przyspieszenie ale bez rwania asfaltu, bez przesady) to z rury wydechowej wydobywa sie taki szaro niebieski dym, podobnie jak w dieslu. ale przy normalniejszej jezdzie nic takiego niema

silnik w mojej fiescie byl rozgrzany, co prawda pali mi troche oleju (300ml na 1000km) i nie bierze mi plynu chlodzacego

czy ktos wie co moze byc przyczyna niebiesko szarego dymu?

Freeman - 20 Mar 2009, 19:32

Właśnie ten spalany olej. Bierze Ci olej przez uszczelniacze zaworów albo pierścienie.
JoeMix - 20 Mar 2009, 19:33

:yes: :yes: :yes:
diodalodz - 21 Mar 2009, 02:31

freeman napisał/a:
albo pierścienie.

raczej tędy . to wada fabryczna tych silników ze mają za małe prowadzenie i przegibują się na górze i dole cylindra rozwalają gładzie . w starszym modelu były dłuższe tłoki i tego nie było ale gorzej kręcił się na obroty to ford poprawił .

pablon - 1 Kwi 2009, 12:55

diodalodz napisał/a:
freeman napisał/a:
albo pierścienie.

raczej tędy . to wada fabryczna tych silników ze mają za małe prowadzenie i przegibują się na górze i dole cylindra rozwalają gładzie . w starszym modelu były dłuższe tłoki i tego nie było ale gorzej kręcił się na obroty to ford poprawił .

Od którego roku jest poprawiona wersja fiesty nunu .

Miły - 1 Kwi 2009, 12:59

od 1989 (czyli od MK3)
diodalodz - 1 Kwi 2009, 12:59

od 89 w górę . W mk4 czyli po 96 błąd został częściowo naprawiony .