Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [mk6] nie pali, czy to immobiliizer?

colbi - 20 Mar 2009, 08:26
Temat postu: [mk6] nie pali, czy to immobiliizer?
Witam!
Jestem świeżakiem na tym forum, ale mam poważny problem.
Z fiestą dużych doświadczeń też nie posiadam, ponieważ odebrałem ją dopiero w poniedziałek.

Otóż wczoraj w trakcie jazdy ( całe szczęście 100m od domu już w drodze powrotnej ) samochód raptownie mi zgasł. Zaświeciła się kontrolna od akumulatora i silnik skończył pracować.

Rozrusznik kręci, ropka w baku jest, akumulator dobrze naładowany, olej sprawdzony - jest w normie. odłączenie akumulatora nic nie dało.
Nie wiem czy ten sasmochód ma immobilizer, ale na desce mryga czerwona kontrolna samochodu z kłódką.

Czy miał ktoś kiedyś taki przypadek? Co moge zrobić i sprawdzić żeby uruchomić silnik i móc jeździć? Czy można załatwić to bez wizyty u specjalisty? Proszę o szybką odpowiedź, ponieważ samochód służy mi do pracy.
Forum przejrzałem całe i podobnego tematu nie znalazłem
dodam jeszcze tylko że posiadam tylko jeden kluczyk do fiesty.

Jeszcze raz prosze o szybka odpowiedz. Z góry dzięki

awilk - 20 Mar 2009, 10:00

http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=38037
Dodam że moja odpowiedź była nietrafiona :-P

colbi - 20 Mar 2009, 10:09

więc tak. u mnie sytuacja jest inna. u kolegi migała kontrolka od immobilizera, czyli wg instrukcji obsługi fiesty system nie został wyłączony.
u mnie natomiast ta kontrolka zachowuje się normalnie, czyli po włączeniu zapłonu zapala się na ok 3 sekundy, a za chwile gaśnie. czyli ze niby wszystko jest w porządku.
no ale fiesta uruchomić nie nie chce :(

[ Dodano: Pią Mar 20, 2009 16:18 ]
wie ktoś może co oznacza kod E196 w kodach błędów? bo taki mi wyskoczył i nie wiem co oznacza

awilk - 20 Mar 2009, 18:19

colbi napisał/a:
Nie wiem czy ten sasmochód ma immobilizer, ale na desce mryga czerwona kontrolna samochodu z kłódką.

By sie kolega zdecydowal :-P
colbi napisał/a:
E196
dziwny kod błędu. Napewno coś takiego ci wyskoczyło?? A nie np 0196?? Bo jeżeli chodzi o P0196 to: "Zakres/działanie czujnika temp oleju silnikowego.
colbi - 20 Mar 2009, 18:45

no raczej samochod ma immobilizer, po prostu nie spojrzałem w papierach czy jest i dlatego nie byłem pewien :)

a co do błędu to napewno E196. juttro zrobie zdjęcie i wkleje, bo może źle interpretuje te znaki

diodalodz - 21 Mar 2009, 02:46

P0196 to jest system OBD a te kody z licznika to wewnętrzne kody forda .
pytań jest kilka zacznij od sprawdzenia czy na stacji nie zalałeś benzyny zamiast ropy .Następny ruch to diagnozowanie zachowania samej pompy czy daje ciśnienie czy nie . Od biedy w domowych warunkach można odkręcić jeden wtrysk od listwy i zobaczyć co jest grane . równie dobrze mógł pęknąć wąż i pompa zaciągnęła powietrze . chwilowo mamy mało danych by pomóc . Ale raczej z dieselkiem rady nie dasz , ponieważ akurat TDCI jest dość mocno zabudowane i trzeba demontować puszkę filtra by do czego kolwiek się dostać .