Forum FiestaKlubPolska -

Ubezpieczenia i rejestracja aut - Darowizna

tajmus - 16 Mar 2009, 08:58
Temat postu: Darowizna
Witam. Na dniach bede chcial przerejetrowac fieste na siebie (Wczesniej wlascicielem byl dziadek a ja wspolwlascicielem). Sprawy ubezpieczeniowe juz mam opanowane wiec o tym nie bede pisal. Ale jak teraz wyglada ta cala procedura 'odsprzedania-darwizny'?? Co musze miec i gdzie isc?? Wydaje mi sie ze musze spisac darowizne z dziadkiem, w ktorej on mi po prostu daje to auto. Istnieja jakies formularze, gotowe druki do tego czy po prostu kartka, dlugopis i klepiemy?? OK, mam to pismo juz i teraz pewnie do Urzedu Skarbowego (TYLKO PO CO TAM WLASCIWIE??). A potem z drukami ktore pewnie jakies dostane do Urzedu Komunikacji gdzie zabiora ten dowod rejestracyjny a wydadza nowy widniejacy tylko na mnie... Sa jakies oplaty przy tym wszystkim (jesli tak to ile??). Dzieki za jakakolwiek pomoc. Pozdrawiam
DziDzia - 16 Mar 2009, 16:53

No dobra, ale po co dziadka wykreślać :?: Przeszkadza Ci on :?:
Z umową darowizny do UK i koszty:
wydanie nowego dowodu 48pln (+1pln za naklejkę, czy co ta tam jest) + pozwolenie czasowe 23pln (+1pln za naklejkę)= 73pln

pozdro :!:

tajmus - 16 Mar 2009, 17:09

DziDzia napisał/a:
No dobra, ale po co dziadka wykreślać :?: Przeszkadza Ci on :?:

W temacie mam prosbe jak to darowanie przeprowadzic itp... Reszta jest niewazna! Dzieki za info :)

luki - 16 Mar 2009, 17:54

przechodziłem to w piatek.... brałem fieste z ojca na siebie
a wiec spisałem umowę darowizny np http://www.motogielda.szc...zna_pojazdu.doc potem idziesz z dowodem osobistym, rejestracyjnym tablicami ubezpieczeniem i kartą pojazdu do wydziału komunikacji i pokazujesz im wszytko ja narazie zapłaciłem 24zł za tym czasówkę a potem 48 za twardy dowód

Miły - 16 Mar 2009, 18:01

a ja się podłączę... jaką umowę należy spisać żeby ojciec mnie mógł zrobić współwłaścicielem auta? (chodzi o zniżki ubezpieczeniowe)
BLADE - 16 Mar 2009, 18:10

Miły napisał/a:
a ja się podłączę... jaką umowę należy spisać żeby ojciec mnie mógł zrobić współwłaścicielem auta? (chodzi o zniżki ubezpieczeniowe)

Umowa darowizny na pół auta. Ojciec daje Tobie pół auta w prezencie. Przerabiane i działa.

Miły - 16 Mar 2009, 18:13

ale ta sama umowa co wyżej? gdzie to zaznaczyć?
DziDzia - 16 Mar 2009, 19:22

Tak, ta sama. Darowizna to darowizna :)

pozdro :!:

szynszyl - 17 Mar 2009, 11:24

w temacie podklejonym jest spis popularnych form pism urzędowych