|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK3] Inny problem z brakiem iskry
gbymar - 7 Mar 2009, 17:38 Temat postu: [MK3] Inny problem z brakiem iskry Witam wszystkich.
Fiesta 1.1 z roku 94. Jak w temacie i po przekręceniu kluczyka nie pracuje pompka paliwa.
Sprawdzone przez podstawienie sprawnych i pewnych części:
1- czujnik Halla
2- moduł
3- cewka
i przewody je łączące.
Wyłącznik uderzeniowy sprawdzony, świece także, i skończyły mi się pomysły gdzie paluchy wsadzić.
Dziękuję za zainteresowanie.
trzeci - 7 Mar 2009, 17:49
Hmm, temat o braku iskry a w treści o niepracującej pompce paliwa.
Iskrę powinieneś mieć nawet przy padniętej pompce paliwa. Masz ją ?
Bo jeśli chodzi o samą pompkę paliwa to mogła ona po prostu i zwyczajnie paść ze starości.
Nie miałeś wcześniej jakichś sygnałów o tym świadczących ?
Pozdro ...
gbymar - 7 Mar 2009, 18:10
Oczywiście ewidentny brak iskry. A o pompce paliwa wspomniałem, bo to może kogoś naprowadzić na usterkę.
Dodać muszę że uszkodzenie pojawiło się w trakcie jazdy po wjechaniu w dziurę, i po przejechaniu 50m silnik zgasł. Być może ma to jakiś związek.
A działanie pompki nie jest mi potrzebne, bo jeżdżę na gazie.
eCo^ - 7 Mar 2009, 23:58
sprawdź/przeczyść masy w komorze silnika
pozdr
diodalodz - 8 Mar 2009, 03:15
sprawdź czy na 8 pinie modułu zapłonowego jest zasilanie i czy na 9 jest masa . następnie sprawdź czy na 10 i 12 też jest zasilanie .
jak to sprawdzisz przestaw na omomierz i zmierz opór między 5 a 6 pinem a będzie wiadomo już wszystko .
Ale z góry prorokuje że coś się stało z przkaźnikiem głównym silnika . Jest w skrzynce nad nogami .
jest to przekaźnik w górnym rzędzie trzeci od lewej o ile dobrze pamiętam albo pierwszy od lewej w środkowym rzędzie . najlepiej zdjąć im kapturki i ręcznie docisnąć klucz do styków . i sprawdzić czy odpali .
gbymar - 10 Mar 2009, 21:16
Dziękuję diodalodz. Trafłeś uszkodzony był przekaźnik (zielony) Po wymianie na sprawny wszystko ok.
Pozdrawiam.
|
|