Forum FiestaKlubPolska -

Silniki diesla - [MK4] 1,8D pali na dotyk, ale muli/zero gazu przy minusowyc

fpj - 20 Lut 2009, 00:10
Temat postu: [MK4] 1,8D pali na dotyk, ale muli/zero gazu przy minusowyc
Witam

W mojej fiescie 1,8D 96 mam taki problem
Po nocy przy minusowych temperaturach pali na dotyk ale nie da sie jezdzic:
- W piatek mialem wymieniane przewody paliwowe
- W sobote zatankowalem BIO na stacji Bliska

1) Przez moment jedzie normalnie ale po chwili jakby mu gaz odcielo, wciskam pedal do dechy ale na kazdym biegu slabnie az w koncu da sie jechac - ledwo- na jedynce
2) Jadac jakies 5 km\h czsami wtedy ma przeblyski (pewnie dostaje paliwa) i na moment "odzyskuje" pedal gazu - ale po chwili to samo
3) Po nocy w garazu samochod pali normalnie -nie muli
4) Wydawalo mi sie ze moze to byc parafina - wieckupilem preparat - dzisiaj udalo mi sie przejechac odcinek 10km prawie normalnie - po 7km to samo ale jakby w mniejszym stopniu - znaczy udawalo mi sie jechac na 2 a nawet 3 ale oczywiscie slabl
5) Nie dymi
6) Zabieram sie za wymiane filtru paliwa - ale przed tankowaniem i wymiana kabli jezdzil normalniei przy mrozach
7) Prosilem rowniez mechanikao wyregulowanie kata wtrysku - ale stwierdzil ze nie zrobi mi tego bo sa "na lampach" a on moze ustawic "komputer" tylko

Sugerowano mi zatkany\przymarzniety filtr paliwa (w polaczeniu z kiepskim BIO) jest to
prawdopodobne ale jednak mysle ze to nie to...

Jakies pomysly?

drjanusz - 20 Lut 2009, 00:15

Stawiał bym na filtr,wode w filtrze :fox:Bio zim± kiepski pomysł :patyk:
fpj - 20 Lut 2009, 17:05

Po dwoch dniach odnalania preparatu - dzisiaj jechal normalnie

Pewnie bylo tak jak mowisz -woda w filtrze - jutro wymieniam filtr a bio zima wiencej nie tankuje

Czy jest trudno wymienic ten filter samemu - jakos mi sie nie chce do mechanika z taka banalna wymiana?

Freeman - 20 Lut 2009, 17:47

Większego problemu nie będziesz miał. TUTAJ masz opisane jak to się robi w silniku 1,1i
drjanusz - 20 Lut 2009, 19:34

freeman napisał/a:
Większego problemu nie będziesz miał. TUTAJ masz opisane jak to się robi w silniku 1,1i

Chłopie to diesel :głow±wmur:

snowboardwp - 20 Lut 2009, 20:06

wymiana zaden problem, odpinasz przewody , od razu lepiej wymienic na nowe, odkrecasz srube mocowania filtra i wymieniasz na nowy, zakladasz przewody, zaciski na koncowki i dzida :devil:
Freeman - 20 Lut 2009, 21:42

drjanusz napisał/a:
Chłopie to diesel :głow±wmur:
ja to widzę i dlatego napisałem jak się to robi w 1,1i, ale czy aż tak wielkie różnice s± przy dieslu je¶li chodzi o wymianę filtra? Nie pukaj tak bo Cię głowa rozboli gy
drjanusz - 20 Lut 2009, 23:09

:hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha:
fpj - 2 Mar 2009, 14:43

Po wymianie filtru paliwa smiga dobrze - fakt ze dodatnie temperatury sa - no ale poki co jezdzi