Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] poduszki silnika i skrzyni

essien - 10 Lut 2009, 17:30
Temat postu: [MK3] poduszki silnika i skrzyni
zamierzam zmienić poduszki silnika. Ile dokładnie ich jest, jak to jest z poduchami skrzyni? Mógłby ktoś naświetlić mi nieco temat?
kandyk - 10 Lut 2009, 17:42

essien, Gdybyś zajrzał do opcji "szukaj"...?
essien - 10 Lut 2009, 18:00

kandyk, sam byś sprawdził przed napisaniem czy jest coś o poduchach...

Chce sie dowiedzieć ile ich jest? Czy są jakieś powiązania z poduchami skrzyni. Jakie nowe kupić?

bidżej - 10 Lut 2009, 21:47

jest jedna poduszka z przodu silnika (czyli przy prawym nadkolu auta) i dwie pod skrzynią, na sankach. jak znajdziesz gdzieś sensowną przednią to daj znać, jakiś czas temu szukałem i były same używki - a zamieniać siekierkę na kijek mi się nie uśmiecha :-P
Marek - 10 Lut 2009, 21:55

1 od silnika i 2 od skrzyni, wymiana banalna. Do wymiany nie potrzebujesz kanału choć było by wygodniej, zaopatrz się w klucze 19, 18, 17, 15 mm(nasadowe i płaskie/oczkowe) . Podstawiasz coś pod skrzynie, odkręcasz sanki spod skrzyni, poduszki od sanek i wyciągasz to :) Później tylko odkręcić poduszki od skrzyni i poskładać w odwrotnej kolejności :-P
Co do poduchy głównej silnika to jeszcze prościej, podpierasz silnik za miskę, odkręcasz śrubę na klucz 15 (dojście raczej tylko płaskim) przy kielichu, następnie od wewnętrznej strony nadkola 17 albo 19 (nasad) i przy kielichu u góry 17stke (nasad). Składasz w odwrotnej kolejności :-P Zajmuję to jakieś 1.5h bez specjalnego śpieszenia się :)

stafcio - 10 Lut 2009, 22:05

kup porządne, na przykład febi. najlepsze są forda oczywiscie.
essien - 11 Lut 2009, 01:53

czyli jest jedna poducha silnika i 2 skrzyni> glownie o to mi chodzi. podajcie jakies linki do sklepow z czesciami jesli mozecie :D
szynszyl - 11 Lut 2009, 09:04

mam dwa linki