|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK3] Naprawa czy wymiana zegarka
MIKSU - 9 Lut 2009, 21:04 Temat postu: [MK3] Naprawa czy wymiana zegarka Witam wszystkich....
Mam pytanko do znawcow elektryki i nie tylko,co sie stalo z moim zegarkiem??? Do wczoraj dzialal nienagannie az tu raptem takie cyrki... 
Nie wiem co mu sie stalo,ale z tego co zauwazylem to wszystko dziala tylko chyba diabli wzieli ten wyswietlacz??? Czy moze ktos wie jak go naprawic???A moze nie ma sensu naprawiac tylko kupic nowy??? Pozdro dla Wszystkich...
borsuk - 9 Lut 2009, 21:28
Przyczyną usterki może być słaby kontakt taśmy łączącej płytę zegarka z wyświetlaczem. Ale naprawa wyświetlaczy LED do najłatwiejszych nie należy , więc proponuje pojechać na jakiś szrot lub kupić na allegro za 20zł.
elmek13 - 9 Lut 2009, 22:26
Ja popsułem 2 zanim naprawiłem. Ale już wiem jak się do tego dobrać.
Poza tym zegarek zegarkowi nie równy.
Pele - 9 Lut 2009, 22:33
Miałem takie coś jak zalałem go wódką Po tygodniu odparował i działa normalnie. Prawdopodobnie przyczyną tego jest duża wilgotność w Fieście, albo ktoś Ci go zalał
Pozdro
bidżej - 9 Lut 2009, 22:59
borsuk, tam nie ma taśmy, jest taki dziwny gumowaty "klocek" między płytką a wyświetlaczem, złożony na przemian elementów przewodzących i nieprzewodzących.
miałem takie same kwiatki u siebie, nie naprawiałem tego tylko kupiłem "nowy" zegarek za 20pln
Miły - 9 Lut 2009, 23:05
to się elastomer nazywa
nokie 8210 miały też takie coś i wyświetlacze się psuły...
bidżej - 9 Lut 2009, 23:07
Miły, elastomer to co najwyżej tworzywo sztuczne z którego ten klocek jest zrobiony
zresztą wśród elastomerów jest i zwykła guma
Miły - 9 Lut 2009, 23:12
czepiasz się... elastomer i już... nawet w serwisie telefonów mi mówili tak...
End OT
elmek13 - 10 Lut 2009, 00:28
A propo elastometru...dla waszej wiadomości. Nokia 5110, 6110, 6150, 6130, 8210. Miały same elastometry. Wiem bo robiłem te cuda i można było na tym zarobić jak się robiło w GSM. End OT
MIKSU - 10 Lut 2009, 15:27
Halloooooo ludzie... Prosilem o rade w naprawie zegarka,a nie o przepychanki co mial jakis tam telefon.Z waszych wypowiedzi wniosek jest prosty i oczywisty NOWY ZEGAREK i dzieki wszystkim za przyblizenie budowy telefonow marki Nokia....
Niemniej jednak pozdro dla Wszystkich i wielkie dzieki za rady...
JoeMix - 10 Lut 2009, 15:40
borsuk napisał/a: | Przyczyną usterki może być słaby kontakt taśmy łączącej płytę zegarka z wyświetlaczem. Ale naprawa wyświetlaczy LED do najłatwiejszych nie należy , więc proponuje pojechać na jakiś szrot lub kupić na allegro za 20zł. | Po pierwsze nie LED tylko LCD a po drugie - jak "nowy" zegarek kosztuje 20 zeta to kup nowy, a potem pobaw się starym, bardziej nie zepsujesz a problemem na 99% jest jak pisali słaby kontakt: płytka drukowana - gumowy przewodnik - wyświetlacz LCD
SebeG - 10 Lut 2009, 19:36 Temat postu: mialem podobny problem rozebralem zegarek i przeczyscilem wszystko co sie dalo zmywaczem do paznokci (nie swoim 8-)) szczegolnie wyswietlacz i te gumki, jak i rowniez przyciski, bo tez czasem nie reagowaly. A zegarek kupilem na gieldzie samochodowej za 15 zeta (a ile sie nachodzilem i napytalem)...
uciu - 10 Lut 2009, 20:03 Temat postu: Re: mialem podobny problem
SebeG napisał/a: | rozebralem zegarek i przeczyscilem wszystko co sie dalo zmywaczem do paznokci (nie swoim 8-)) szczegolnie wyswietlacz i te gumki, jak i rowniez przyciski, bo tez czasem nie reagowaly. A zegarek kupilem na gieldzie samochodowej za 15 zeta (a ile sie nachodzilem i napytalem)... |
Zmywaczem do paznokci :yyy: wyświetlacz :yyy: z doświadczenia wiem że aceton rozpuszcza takie rzeczy a nie czyści
drjanusz - 10 Lut 2009, 21:58
W zmywaczu jest nie tylko aceton-bardziej tym zapaskudzisz niż wyczyścisz Już lepiej jakąś wódeczką(byle czystą) i samemu można p.grypie przy okazji zabezpieczyć
elmek13 - 10 Lut 2009, 22:09
Dobra chłopaki. Kolega zdecydował kupić nowy zegarek. Temat do zamknięcia.
|
|