Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Licznik prędkości

keram71_89 - 8 Lut 2009, 12:48
Temat postu: [MK3] Licznik prędkości
nie dziala predkosciomierz a co za tym idzie licznik kilometrow, dziala dopiero jak jade w dluga trase i jest ok ale na poczatku tylko skacze i nie pokazuje dobrej predkosci.
LOY - 8 Lut 2009, 14:23

zmien linke
keram71_89 - 9 Lut 2009, 16:08

a moglby ktos mi napisac lub tez zrobic zdjecie w ktorym miejscu to sie znajduje ?
Pele - 9 Lut 2009, 16:16

Jak otworzysz maskę to po prawej stronie tak na wysokości kierownicy wychodzi linka, taki gruby i czarny pancerz ma :-P Na obu końcach ma nakrętki, wystarczy je odkręcić. A znajdziesz je w sposób, jak to kiedyś mawiali ... po nitce do kłębka :P

Pozdro :)

keram71_89 - 9 Lut 2009, 16:24

a jeszcze mam jedno pytanie czy jak ja odkrece to cos sie stanie, bo musialbym ja miec zeby wrazie czego wiedzieli w sklepie jaka to jest
Pele - 9 Lut 2009, 16:26

Nic się nie stanie, po prostu licznik Ci nie będzie nic wskazywał :)

keram71_89 - 9 Lut 2009, 16:28

i mam jeszcze jedno pytanko czy jak ja wykrece, to pozniej wystraczy wlozyc nowa, czy mam cos wiecej jeszcze zrobic, moglby ktos napisac co mam dalej zrobic jak kupie nowa

[ Dodano: Pon Lut 09, 2009 16:30 ]
i jakby ktos mogl to moze ktos wstawic jakies zdjeci dokladnie ktora to linka jest

Pele - 9 Lut 2009, 16:33

Wkręcasz nową i wszystko :) Dodam jeszcze, że żeby wykręcić starą i wkręcić nową linkę, będziesz musiał wykręcić cały licznik, najpierw tą czarną osłonkę dwiema śrubami od dołu, z prawej i lewej strony (śrubokręt krzyżak) żeby ją ściągnąć musisz ją tak jakby wyłamać do góry, bo u góry trzyma się na zatrzasku, następnie licznik, trzyma się na 4 śrubach, łatwy dostęp jest, i ciągniesz go mocno do siebie, i z tyły masz już dostęp do linki.

keram71_89 - 9 Lut 2009, 17:59

a druga czesc tej linki w ktorym miejscu sie znajduje, tzn w ktorym miejscu , gdzies pod maska ?moglby ktos foto wstawic
drjanusz - 9 Lut 2009, 19:08

A z drugiej strony to jest przykręcona do skrzyni biegów ;-(
Przy liczniku nie odkręcasz tylko ściskasz taki biały pierścień na pancerzu linki i zsuwasz z licznika

Na fotce masz obie końcówki tyle że skrzynia jest poza autkiem :-P

keram71_89 - 26 Lut 2009, 15:57

wymienilem linke i dalej to samo , co moze byc jeszcze przyczyna nie dzialajacego predkosciomierza ?
Dragon21 - 27 Sie 2009, 23:01

ja mam taki problem linka jest cala nowa i tak kilometry mi lecą normalnie ale prędkościomierz nawet nie drgnie co może być ? Pomóżcie
MARIUSZ.B - 28 Sie 2009, 09:14

Wymiana licznika pewnie pomoże :-)
Dragon21 - 28 Sie 2009, 14:49

ale ja nie chce wymieniać licznika
Miły - 28 Sie 2009, 14:50

no to ci nie będzie działał...
bidżej - 28 Sie 2009, 15:02

Dragon21 napisał/a:
ale ja nie chce wymieniać licznika
LOL
przypomniała mi się reklama "ale ja chcę u Tomka" :hahaha:

kolego, najwidoczniej masz spierniczony mechanizm licznika i albo go wymienisz, albo nie będzie działał - gdyby Ci przyszło do głowy go naprawiać, to po pierwsze tak czy tak musisz go zdjąć i później założyć (a tyle samo roboty jest przy wymianie), a po drugie nie masz szans go reanimować w taki sposób, żeby później pokazywał cokolwiek z sensem :-P

a jeśli chodzi Ci o licznik przebiegu w nowych zegarach, to da radę go przekręcić na taką samą wartość jak w starych.

JoeMix - 28 Sie 2009, 15:42

Jak linkę masz sprawną to może ślimak w skrzyni (skoro tego licznika tak bardzo nie chcesz ruszać),,, masz 1,1 (gaxnik) więc nie masz VSS który tez może nawalić (jeden problem niej)
MARIUSZ.B - 28 Sie 2009, 16:35

JoeMix napisał/a:
Jak linkę masz sprawną to może ślimak w skrzyni (skoro tego licznika tak bardzo nie chcesz ruszać),,, masz 1,1 (gaxnik) więc nie masz VSS który tez może nawalić (jeden problem niej

Ale licznik km mu chodzi więc ślimak musi być sprawny, zepsuty jest sam mechanizm prędkościomierza.

JoeMix - 28 Sie 2009, 17:01

MARIUSZ.B napisał/a:
Ale licznik km mu chodzi więc ślimak musi być sprawny, zepsuty jest sam mechanizm prędkościomierza.

keram71_89 napisał/a:
nie dziala predkosciomierz a co za tym idzie licznik kilometrow
Ok, może źle to rozumiem,,, :ups:
MARIUSZ.B - 28 Sie 2009, 17:26

Koledze keram71 to faktycznie może ślimak siada. Ja odpowiadając miałem na myśli problem kolegi Dragon21 a jemu działa licznik km a prędkościomierz nie :-)
Dragon21 - 28 Sie 2009, 18:05

patrzalem wszystko jest ok i jak magnes sie obraca nie to nie porusza sie miedziana taka powiedzmy miska w która jest wsadzony
JoeMix - 31 Sie 2009, 10:50

Aaa,,, nie zauważyłem że w trakcie dyskusji zmienił się właściciel problemu :P

[ Dodano: Pon Sie 31, 2009 10:52 ]
Dragon21 napisał/a:
patrzalem wszystko jest ok i jak magnes sie obraca nie to nie porusza sie miedziana taka powiedzmy miska w która jest wsadzony
Skoro wszystko jest OK to musi działać, jak nie działa bo np. ta miska się zablokowała lub zatarła to jest NIE OK i nie działa wtedy.