Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Samochod gaśnie po uruchomieniu

keram71_89 - 6 Lut 2009, 23:41
Temat postu: [MK3] Samochod gaśnie po uruchomieniu
no i mam taki problem takiego typu ze kiedy kupilem fiestke to moglem odpalac ja bez naciskania na pedal gazu , a teraz to musze z pedalem gazu i jak go puszcze to swieci sie kontrolka akumulatora i samochod gasnie i nie wchodzi prawidlowo na obroty , i dopiero jak go przegazuje troche tzn potrzymam na pedale gazu to jest ok , ale jadac kawalek i po nacisnieciu na sprzeglo to gasnie i dopiero po kilku kilometrach jest wszystko dobrze, myslalem ze to moze byc od swiec ? bardzo prosze o pomoc

[ Dodano: Pią Lut 06, 2009 23:42 ]
chcialem jeszce dodac jak przejade kawalek i on gasnie rowniez pali sie kontrolka akumulatora

Kod:
Proszę pamiętać o tagowaniu tematów.
Pzdr. - trzeci

jarek piotrkow - 6 Lut 2009, 23:56
Temat postu: Re: Samochod gaśnie po uruchomieniu
keram71_89 napisał/a:
no i mam taki problem takiego typu ze kiedy kupilem fiestke to moglem odpalac ja bez naciskania na pedal gazu , a teraz to musze z pedalem gazu i jak go puszcze to swieci sie kontrolka akumulatora i samochod gasnie i nie wchodzi prawidlowo na obroty , i dopiero jak go przegazuje troche tzn potrzymam na pedale gazu to jest ok , ale jadac kawalek i po nacisnieciu na sprzeglo to gasnie i dopiero po kilku kilometrach jest wszystko dobrze, myslalem ze to moze byc od swiec ? bardzo prosze o pomoc

chcialem jeszce dodac jak przejade kawalek i on gasnie rowniez pali sie kontrolka akumulatora

Kod:
Pzdr. - trzeci

Moj typ to akumulator...

LOY - 7 Lut 2009, 00:42
Temat postu: Re: Samochod gaśnie po uruchomieniu
jarek piotrkow napisał/a:
keram71_89 napisał/a:

Kod:
Pzdr. - trzeci

Moj typ to akumulator...

a skąd ..co ma piernik do wiatraka :rotfl:
kontrolka sie swieci bo masz ciagle właczony zapłon po zgasnieciu :fox:
szczerze takie objawy to moze byc wszystko ...zaczynajac od padnietego CPP ..zapchanej odmie..czy strzelonego map sensora ... nie zapala bo pewnie przylewa swiece ...nierówna praca i gasniecie na niskich obrotach to tez moga byc swiece ..jesli je wymieniałes dawno ..jesli silnik zre olej to je wymien ..jesli sa niedawno mieniane i jak potrafisz to na jakis czas wystarczy je wypalic palnikiem ...prad beda dobrze przewodzic i zobaczysz czy pomogło

Parzych - 7 Lut 2009, 02:22

A ssanie nie padło?
bidżej - 7 Lut 2009, 11:02

a to w ogóle gaźnik czy monowtrysk? :fox:
keram71_89 - 7 Lut 2009, 17:56

gaźnik
drjanusz - 7 Lut 2009, 18:58

W tym roczniku gaźnik :fox: ???
keram71_89 - 7 Lut 2009, 19:06

tak
bidżej - 7 Lut 2009, 20:05

dziwna sprawa, z tego co wiem od 1994 roku montowali tylko CFI czyli monowtryski :fox:
skoro to gaźnik to prawdopodobnie ssanie...

keram71_89 - 7 Lut 2009, 20:12

i jak zrobie kilka dziesiat kilometrow i go wylacze na kilka minut np na okolo 10 minut i odpale ponownie to jest wszystko ok , odpala normalnie i nie mam takich problemow , te problemy co opisalem na poczatku forum dzieja sie np po nocy albo jak jest wylaczony na kilka godzin
LOY - 9 Lut 2009, 01:40

swiece ,cewka ,kable WN ..w nocy łapia wilgoc ..po dłuzszej pracy ..wilgoc odparowuje i auto chodzi poprawnie ..wymien w tej kolejnosci ...swiece ,kable,cewka
pasylw - 9 Lut 2009, 07:19

U mnie 1.3 na monowtrysku czasem tak ma jak jest zimno (tak od 2 stopni w doł) kable swiece wymienione, aku dobry - jak temperatura wyższa tego problemu nie ma. Zauważyłem że jak mu zrobię dolewkę oleju (bo trochę żre) to na jakiś czas sytuacja się poprawia.
Pele - 9 Lut 2009, 16:22

Moja Fiesta też tak ma, po nocy jak odpalę to bez zaciągniętego ssania gaśnie. Występuje to tylko i wyłącznie po nocy, jak się rozgrzeje to jest w porządku :-P Podejrzewam że przy takim zimnie silnik musi się trochę rozgrzać zanim zacznie normalnie pracować.

Pozdro :)

keram71_89 - 12 Lut 2009, 08:53

chcialem napisac ze przy wymianie filtrow postanowilem zobaczyc stan odmy no i sie okazalo ze byla bardzo zapchana i po wyczyszczeniu jej wszystko juz gra.moja fiest chodzi jak burza.
3miel - 13 Lut 2009, 21:49

Mam podobny problem. Możecie mi powiedzieć, gdzie jest ta odma? Mam fieste 1.3 z '92 na gazniku.
drjanusz - 13 Lut 2009, 21:52

Przeczyść węże które dochodzą do korka wlewu oleju :fox:
Pele - 13 Lut 2009, 22:39

A mam takie pytanie przy okazji :-) Bo jak się popatrzy do środka korka wlewu oleju, to tam powinno coś być ?? W sensie że jakaś siateczka czy coś, czy powinien on być pusty w środku ??

keram71_89 - 13 Lut 2009, 22:40

odma to jest ten waz co idzie od korka wlewu oleju do filtru powietrza a w niektorych samochodach zrobiona w "powietrze" zeby olejem nie brudzilo filtru powietrza,

[ Dodano: Pią Lut 13, 2009 22:41 ]
nie powinien byc pusty

borgolot - 13 Lut 2009, 23:03

Pele napisał/a:
A mam takie pytanie przy okazji :-) Bo jak się popatrzy do środka korka wlewu oleju, to tam powinno coś być ?? W sensie że jakaś siateczka czy coś, czy powinien on być pusty w środku ??

powinno
U mnie to wygląda jak zwinięty bezładnie kłębek drutu.
To ma działać jak dławik chyba, albo ma zatrzymywać krople oleju i zwracać z powrotem.

Freeman - 13 Lut 2009, 23:16

borgolot napisał/a:
ma zatrzymywać krople oleju i zwracać z powrotem.
Dokładnie takie jest zadanie.