Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] POroblem z zamknięciem bagażnika

kovalek - 26 Sty 2009, 19:00
Temat postu: [MK3] POroblem z zamknięciem bagażnika
Od dłuższego czasu mam problemy z zamknięciem bagażnika. Czasem to mogę i kilka razy trzaskać i bagażnik nie chce się zaryglować. Są dni że działa OK, a dziś to już mnie to do pasji doprowadziło.

Bagażnik otwiera się poprawnie (zarówno z kluczyka jak i z przycisku), sam zamek się rygluje bez problemu, jednak aby zamknąć bagażnik trzeba czasem kilka razy próbować...

Co spróbować zmienić? Bolec w budzie już przesuwałem w różne pozycje (teraz jest maksylamnie do góry), ale problemu to nie rozwiązuje. Gumowe odboje też próbowałem skracać i wydłużać (te wykręcane).

Co może blokować ten bagażnik jeszcze? Może ktoś miał podobny problem?

szogoon - 26 Sty 2009, 19:11

ja w mondeo miałem problem taki, że uszczelka mi odstawała... blacha się sypała i tkwiła pod uszczelką :) musiałem to wyczyścić...
u Ciebie może być coś innego...

Freeman - 26 Sty 2009, 19:18

A da się regulować zamek? Może to on jest źle ustawiony.
kovalek - 26 Sty 2009, 19:22

Uszczelka wygląda OK, ale jutro sprawdze ją dokładnie.
Co do regulacji zamka, to da się tylko regulować ten bolec co jest w budzie i to w niewielkim zakresie (kilka mm).

Tommy - 26 Sty 2009, 19:24

Jest regulacja zamka. Po pierwsze zobacz czy nie odkręciły ci się śruby trzymające zamek do klapy (torxy)
Po drugie - w pasie dolnym masz wkręcony ten bolec, który łapie zamek z klapy - jest on regulowany za pomocą 3 śrub. Wysuń go trochę w stronę tyłu auta - zamek w klapie będzie miał łatwiej załapać. Tylko nie wysuwaj za daleko, bo wtedy będzie zbyt luźno i klapa może stukać na dziurach, lub po prostu cieknąć na uszczelkach. Jest jeszcze opcja, że nie zatrzaskuje Ci zamek w klapie (pręcik idący od zamka z kluczykiem do zatrzasku może być zbytnio naciągnięty)

kovalek - 26 Sty 2009, 19:35

Zamek jest przykręcony do klapy na dwię śruby (torx). Tam regulacji żadnej nie ma a śruby przykręcone są mocno. Bolec w dolnym pasie w budzie już wysunąłem na maxa do góry i dalej nic :(

Jak zamknę zamek "na sucho" (palcem) to zamyka się normalnie. Chyba iż dopiero przy trzaskaniu nie chce się zamykać, ale w to wątpie.

drjanusz - 26 Sty 2009, 19:36

TommyChyba coś Cie rozpraszało przy czytaniu zzz ,kovalekpisał że regulował zaczep zamka.
Ja przyjrzał bym się dokładnie uszczelce :fox: (tak jak radzi szogoon).
Wejdź do bagażnika i wolno zamykaj klape-będziesz widział co może mu dolegać,od środka to lepiej widać <wow> .

bidżej - 28 Sty 2009, 09:16

mnie niedawno w przypływie dobrej woli chłopaki na spocie próbowali regulować tylną klapę śrubami przy zawiasach. ułożenia klapy nie poprawili, ale zamykanie schrzaniło się pięknie. u Ciebie kovalek może być to samo...
Kondziu - 28 Sty 2009, 09:42

Koledzy u mnie było to samo... przyczyną okazały się zawiasy klapy... Poprostu zagnieżdziłą się tam ruda zołza i otwory w zawiasach powiekszyły się o 80-90% przez co klapa opadała i nie dawało się ją zamknąć trzebabyło solidnie pierdyknąć klapą zeby ją zamknąć. Zobacz przy otwartej klapie ruszająć nią czy dobrze jest osadzona w zawiasach. Może a nie musi być tak jak było u mnie. Albo te bolce albo same uchwyty zawiasu mogą być już po prostu wyjechane...
kenczorf - 30 Sty 2009, 00:31

A co jesli problem przy zamknieciu pojawia sie po dlugim postoju auta na mrozie? Otworzy sie normalnie ale zamknac juz nie...chocbym nie wiem ile razy i jak mocno trzaskal? Palcem normalnie zamek sie zamknie. Dopiero po nagrzaniu troche w aucie klapa znow zamyka sie normalnie :-)
bidżej - 30 Sty 2009, 00:33

może Ci coś przymarza w teleskopach? tylko to mi przychodzi do głowy jako element wrażliwy na temperaturę...
kenczorf - 30 Sty 2009, 02:14

bidżej86 napisał/a:
może Ci coś przymarza w teleskopach
myslisz ze jest szansa ze przymarznie teleskop i na tyle skutecznie blokuje zamkniecie klapy, ze nawet trzaskanie nie pomaga?