Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - Serwo hamulca

ciastek1985 - 20 Sty 2009, 12:59
Temat postu: Serwo hamulca
Witam. Zauważyłem dziwne zjawisko w swoim aucie i nie wiem czy tak ma być czy tez nie. Jak wyłącze silnik to po około 15 sekundach z serwa słychać jak uchodzi powietrze, dosyć szybko, trwa to około 7sekund i automatycznie pedał robi się twardy. Jak włączę silnik to pedał mięknie i żadne powietrze nie ucieka. Wyłącze i za każdym razem to samo. Macie też coś takiego w swoich autach ???
zap - 20 Sty 2009, 14:29

Ja tylko napisze, że mam tak samo. Szczegóły niech wyjaśni ktoś bardziej obeznany.
diodalodz - 20 Sty 2009, 15:11

na wężu do serwa masz zaworek i poprostu on się zabrudził i nie trzyma podciśnienia . Musisz go umyć albo olać bo nie ma to większego znaczenia .
ciastek1985 - 20 Sty 2009, 15:43

zap napisał/a:
Ja tylko napisze, że mam tak samo. Szczegóły niech wyjaśni ktoś bardziej obeznany.

A hamulce działają Ci słabiej ?? Czy nie zauwazyłeś różnicy ?? Jutro spróbuje wyczyścić ten zaworek.

JoeMix - 20 Sty 2009, 16:03
Temat postu: Re: Serwo hamulca
ciastek1985 napisał/a:
Jak wyłącze silnik to po około 15 sekundach z serwa słychać jak uchodzi powietrze, dosyć szybko, trwa to około 7sekund i automatycznie pedał robi się twardy.
Trochę to dziwne po w serwie jest wytwarzana próżnia znaczy silnik wyciąga z niego powietrze, więc trudno żeby po zgaszenia silnika ono z niego jeszcze uchodziło - raczej dostaje się tam z powrotem.
ciastek1985 napisał/a:
Jak włączę silnik to pedał mięknie i żadne powietrze nie ucieka. Wyłącze i za każdym razem to samo. Macie też coś takiego w swoich autach ???
Pomijając denerwujące syczenie, to większych skutków ubocznych to nie ma.
diodalodz - 20 Sty 2009, 16:27

ma się to ciśnienie nie wyrownywać bo wtedy łatwiej jest silnikowi odpalić bo nie musi ponownie "pompować" próżni .
szynszyl - 20 Sty 2009, 19:00

http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=35659