|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK3] fiesta nie odpala tylko strzela w filtr powietrza...
jim240 - 18 Sty 2009, 01:10 Temat postu: [MK3] fiesta nie odpala tylko strzela w filtr powietrza... Jestem tu Nowy i witam Wszystkich
przeszukałem całe forum ale nie znalazłem podobnego problemu...
Właśnie kupiłem żonie fiestę z 95 roku z silnikiem 1.3l na jednopuktowym wtrysku z automatyczną skrzynią biegów. Auto miało "mały" defekt silnika...korbowód wyskoczył z bloku.
Wymieniłem silnik i odpalił, następnie zalałem płynem i już nie mogłem zapalić
sprawdziłem jest iskra, dochodzi paliwo (świece mokre) kompresja 9 - 9,5
a motor nie pali tylko strzela w filtr powietrza, czasami nawet widać OGIEŃ ...pomocy
i jeszcze jedno jak odczytać kody błędów w fieście...
diodalodz - 18 Sty 2009, 03:59
a przełożyłeś czujnik położenia wału od automatu ?? Bo coś mi sie pamięta że w modku była różnica manual/automat . Zobacz jeszcze czy któryś zawór nie jest podparty (wykasowany luz na dźwigience) . A 9 bar to szału ni ma już ale jakoś jeszcze pojeździ .
JoeMix - 18 Sty 2009, 08:19
Dokładnie, automat w wersji gaźnikowej miał inny gaźnik niż manulal, dlatego wtryskowiec tez pewnie będzie miał - czujnik to czujnik, sądzę że różnica będzie w jednostce sterującej.
jim240 - 18 Sty 2009, 11:11
Panowie... przełożyłem silnik wraz z kolektorem ssącym i wydechowym ale jednopunkt pozostał ze starego silnika
...a co do czujnika położenia wału to ten ze starego silnika dostał "kopa" przez korbowód który wyskoczył z bloku i został z niego tylko kawałek , dlatego czujnik położenia wału mam z tego silnika , który włożyłem na przekładkę...
ok sprawdzę jeszcze dźwigienki,,,
a jak odczytać kody błędów, gdzie znajdę jaki opis , może macie jakiś link ???
Freeman - 18 Sty 2009, 11:28
Masz tu wszystko opisane: http://fiesta.abla.piwko.pl/por_tester/#tester
jim240 - 18 Sty 2009, 11:31
niestety link nie działa ...
Freeman - 18 Sty 2009, 11:35
Niemożliwe ja klikam i jest ok. To zobacz sobie w dziale Elektryka w Ważne tematy jest temat Kody Migowe
jim240 - 18 Sty 2009, 11:44
... właśnie mi się przypomniało ten silnik miał inna "łapę" (poduszkę) do mocowania do nadwozia dlatego myślę , iż nie był on zamontowany w fieście ,,,może w escorcie to ten czujnik położenia wału może nie działać prowidłowo ???
...jeżli ktoś wie jaki nr powinien mieć czujnik położenia wału korbowego w fieście z automat. skrzynią biegów ?
JoeMix - 18 Sty 2009, 12:22
Może, czujnik położenia wału jest podstawa do podania iskry,,,
[ Dodano: Nie Sty 18, 2009 12:23 ]
Właśnie sobie uświadomiłem że czujnik szczytuje z koła zamachowego,,, ruszaliście koło zamachowe?
jim240 - 18 Sty 2009, 12:40
tak silnik miał koło zamachowe od skrzyni z manualem i koło zamochowe zostało przełożone...ale nie ma możliwości aby koło zamachowe zostało źle przykręcone ponieważ w kole jest otwór , w który musi wejść bolec z wału ...
diodalodz - 18 Sty 2009, 13:33
tak ale w mondku koła różniły się położeniem w stosunku do czujnika . sprawdz czy dobrze wpiołeś kostkę od cewek i czy cewki właściwie ida do świec . na cewce sa podane numery cylindrów
jim240 - 18 Sty 2009, 14:12
cały czas się zastanawiam dlaczego po przełożeniu motoru silnik odpalił kilka razy a potem zamilkł... ?
diodalodz - 18 Sty 2009, 14:47
wyjmij czujnik i zobacz czy go nie rozwaliło . to tylko 1 śruba .
jim240 - 18 Sty 2009, 14:49
tak sprawdzę , ale jakby rozwaliło czujnik to nie byłoby iskry
diodalodz - 18 Sty 2009, 16:35
nie do końca zależy czy mocno się uszkodził A odpalałeś silnik przed wymianą kola czy po wymienie ??
jim240 - 18 Sty 2009, 16:49
właśnie wykręciłem czujnik położenia wału korbowego i wizualnie wygłąda ok...ale zastanawia mnie inna rzecz po włączeniu zaołonu nie pali się lampka immobilisera ? a zdaje mi się , że powinna się zapalić po przekręceniu zapłonu i zgasnąć po około 3-5 sekundach ...
diodalodz - 18 Sty 2009, 22:43
A odpalałeś silnik przed wymianą kola czy po wymienie ??
Nie wiem albo ja nie umiem pisać albo ty czytać .
jim240 - 19 Sty 2009, 00:12
.. kupiłem silnik który już był wymontowany z innego auta... i nie miałem jak odpalić przed wymianą koła, jak koło zamachowe było od skrzyni manualnej a ja mam skrzynie automat ! ...tak jak napisałem motor odpalił kilka razy i zamilkł...
diodalodz - 19 Sty 2009, 10:05
hm
bo widzisz koło zamachowe pasuje w kilku pozycjach i ważne jest aby przykręcić we właściwej . w tym momencie odłącz wszystkie czujniki prócz czujnika położenia wału ,edisa, cewki i wtrysku . Zobacz czy wtedy nie odpali . Jeśli nie weź 4 stare świece powkładaj w przewody i zobacz na których świecach pojawia się iskra równocześnie i jakiego jest koloru i czy na wszystkich cylindrach jest .
jim240 - 19 Sty 2009, 11:45
ok tak zrobię...ale zastanawia mnie jedno mam stary motor na wierzchu i w kole zamachowym jest otwór w , który musi wejść bolec z wału i naczej nie przykręcę koła , ale zakładając ,że źle założyłem koło zamachowe to nie powienien zapalić wcale...mam rację ?
diodalodz - 19 Sty 2009, 16:35
tak
wtedy by nie zapalił .
JoeMix - 19 Sty 2009, 19:14 Temat postu: Re: fiesta nie odpala tylko strzela w filtr powietrza...
jim240 napisał/a: | Wymieniłem silnik i odpalił, następnie zalałem płynem i już nie mogłem zapalić | Zapaliłeś silnik bez płynu w układzie chłodzenia?!
diodalodz - 19 Sty 2009, 20:38
JoeMix napisał/a: | Zapaliłeś silnik bez płynu w układzie chłodzenia?! |
na kilka minut to można .
jim240 - 19 Sty 2009, 21:51
tak, zawsze tak robię i nie ma problemu... nie powinno zalewać się płymen jak motor nie chodzi bo można porządnie zapowietrzyć układ np w audi to potem jest tragedia...
ale wracając do fiesty sprawdziłem wszystko jeszcze raz
kompresja 10-10,5
iskra jest , po dwie świece jedna wykorzystana, druga tracona,
luz na zaworach prawidłowy, wszytkie dzwigienki poruszają się,
czujnik położenia wału korbowego ma 248 Ohm a może mieć od 200-450,
skończyły już mi się pomysły... może ktoś miał już podobny problem ?
jutro odstawię auto do elektryka i napiszę czy naprawił i ewentualnie jaka była przyczyna...
diodalodz - 20 Sty 2009, 02:58
jak masz lampę stroboskopową to zobacz gdzie wypada zapłon 1 cylindra na kole pasowym. Wtedy bedzie wiadomo czy jest za późno czy za wcześnie czy co jest grane .
jim240 - 20 Sty 2009, 21:17
ok sprawdzę ale co to da jak i tak nie ma żadnej regulacji ...
dzisiaj zostawiłem auto u elektryka a on na dzień dobry stwierdził ,że silnik krokowy nie działa i chyba coś się dzieje z czujnikiem położenia przepustnicy...hm ale czy przez to motor może nie palić i strzelać w filtr powietrza ?
diodalodz - 20 Sty 2009, 22:59
to zależy z tego co pamiętam to po przekręceniu stacyjki silniczek krokowy sie max wysuwa . Jeśli tego nie robi to coś dzieje sie z kompem lub jego zasilaniem .
jim240 - 21 Sty 2009, 00:07
...ten bolec jest cały czas wysunięty na wyłączonym jak i na włączonym zapłonie...zobaczę co rano powie elektryk...tylko czy to ma wpływ na to ,że motor nie pali?
diodalodz - 21 Sty 2009, 15:17
nie wiem
bo nie sprawdziłes ani zasilania kompa ani jego masy ani zasilania edisa ani innych wartości . trzeba mniej wiecej mieć pojęcie jak to ma działać żeby poprawnie postawić diagnozę .
jim240 - 25 Sty 2009, 21:27
hm...dlatego napisałem ,że oddaję auto do elektryka...ale i on nic nie poradził założył nawet identyczny komputer i dalej jest to samo, powiedział ,że nie ma pojęcia co to może być...
...ale umówiłem się z gościem , który zajmuję się tylko Fordami, zobaczymy czy on coś poradzi... a jak nie to na auto idzie na "żyletki"...
diodalodz - 26 Sty 2009, 00:04
szkoda go . tylko frajerzy się poddają przy autach
jim240 - 27 Sty 2009, 14:16
szkoda go . tylko frajerzy się poddają przy autach ... KOGO SZKODA ???
...czasami zdarza się ,żę niektóre auta są tylko dla Bogatych Ludzi, zapytacie dlaczego ???
a właśnie dlatego ,że trzeba w nie duuużo włożyć (kasy) i frajerem jest ten kto wkłada...
fiesta chodzi, CO BYŁO ...? hm jest w tym zawarta jakaś prąwda , że na świecach NGK fordy "chodzić" nie chcą gość zmienił na początek świecie na motorcrafta i autko zapaliło za 1-wszym razem ...ciekawe co !!!
dziękuję wszystkim za okazaną pomoc i zamykam temat...pozdrawiam
diodalodz - 27 Sty 2009, 18:16
szkoda go = szkoda auta na żyletki . I własnie dlatego że się nie poddałeś jesteś gość .
Swoją drogą zaczyna się plaga z NGK .
Freeman - 27 Sty 2009, 18:44
diodalodz napisał/a: | Swoją drogą zaczyna się plaga z NGK . | czyli ten temacik trochę nie kompetentny: http://www.fiestaklubpols...opic.php?t=6906
|
|