Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] bia³y plastik panelu nawiewu...

Mi³y - 16 Sty 2009, 18:31
Temat postu: [MK3] bia³y plastik panelu nawiewu...
Jak ¶ci±gn±æ ten bia³y plastik z ty³u konsolki nawiewu powietrza? ten który trzyma ¿arówkê pod¶wietlenia nawiewu?
polo1976 - 16 Sty 2009, 19:43

o ile sobie dobrze przypominam to jest on klejony albo zgrzewany. Trzeba delikatnie nacinaæ i pójdzie. Kiedy¶ to rozbiera³em, ale jak wspomnia³em nie pamiêtam dok³adnie.
Mi³y - 16 Sty 2009, 19:57

no w³a¶nie potrzebowa³bym dok³adnie bo nie chce rozwaliæ na dobre...
polo1976 - 16 Sty 2009, 20:00

zejdê do gara¿u i kuknê
zapodam foty jak co.

[ Dodano: Pi± Sty 16, 2009 20:08 ]
Sprawdzi³em i jest tak jak pisa³em. Musisz delikatnie nacinaæ wzd³u¿ po³±czenia tego bia³ego plastyku z czarnym. W pewnym momencie samo odpadnie.
Czy¿by kolega diodki szykowa³?? :) :) :)

Mi³y - 16 Sty 2009, 21:26

ju¿ zrobi³em... teraz pytanie... da siê usun±æ zielony filtr nie usuwaj±c tych cyferek i tego czerwono-niebieskiego wska¼nika??

PS> dok³adnie... my¶la³em nad takim czym¶, aby 2 bia³e diody wr±baæ do ¶rodka...

albo jedn± diodê, ale odwrócon± (odwrotnie ni¿ ¿arówka a wnêtrze tego plastiku wykleiæ foli± aluminiow±...

polo1976 - 17 Sty 2009, 11:10

Przetrzyj papierem ¶ciernym o grubo¶ci ziarna 120-150 miejsca które maj± byæ dobrze pod¶wietlone. Zielony filtr zejdzie.
Co do pomys³u wykonania wydaje mi siê ¿e efekt bêdzie niewiele lepszy ni¿ na ¿arówce. Ja zastosowa³em kilka niebieskich i kilka czerwonych diód. Jest OK, ale jakbym dzisiaj to robi³ zastosowa³bym raczej ze 2 lub 3 bia³e diody flux. Bardzo ³adnie rozpraszaj± ¶wiat³o. Taka moja ma³a rada. Jakby co pisz
Pozdrawiam

Mi³y - 17 Sty 2009, 11:34

no ja chce wlozyc fluxy ale odwrotnie zeby najpierw swiecily na lustr (z folii aluminiowej)
polo1976 - 17 Sty 2009, 14:11

Nie wiem czy jest sens. Folia aluminiowa dodatkowo rozbije ¶wiat³oco przy fluxach jest raczej zbêdne, bo jak siê zapewne orientujesz flux nie generuje skupionej wi±zki ¶wiat³a, jak zwyk³a dioda(ok 30st) tylko ok100 a nawet gdzie¶ widzia³em 130st. Reasumuj±c 2 fluxy powinny bez problemu o¶wietliæ nawiew bez widocznych punktów ¶wietlnych, lub niedo¶wietlonych czê¶ci. Ale spróbuj z t± foli± mo¿e efekt bêdzie faktycznie lepszy. Wrzuæ fotkê jak to wysz³o.
Mi³y - 17 Sty 2009, 18:59

spoko... na razie zamawiam kosolke bo jakbym popsu³ to bêde mia³ zapas... :)
Tommy - 19 Sty 2009, 08:41

Ja zrobi³em nieco inaczej - star± tarczê zostawi³em w spokoju, a wydrukowa³em sobie now± na wysokiej jako¶ci papierze w maksymalnym kryciu. Nastêpnie da³em to do punktu ksero, ¿eby mi to ³adnie zafoliowali na gor±co. ¯arówkê zostawi³em orginaln± i dziêki temu mam skalê pod¶wietlon± w ciep³ym , pomarañczowo-¿ó³tym kolorze. Jako¶ tak przytulniej siê we wnêtrzu zrobi³o :)

http://img186.imageshack....42781399li5.jpg

i pasuje do zegarów ;)

http://img186.imageshack....27285180ep6.jpg

Mi³y - 19 Sty 2009, 11:54

Tommy, parkinsona masz czy co :P rób wyra¼ne te foty... ja mam teraz pomarañczowy zegarek i w nocy troche rozprasza... wsadze tam bia³± diodê, ewentualnie przyciemnie jak±¶ foli±...

praktycznie ca³e wnêtrze pod¶wietlam pod kolor radia czyli bia³o-czerwony... radio mam na gwarancji wiêc nie zmienie go na niebiesko bia³y - a chcia³bym...

Tommy - 19 Sty 2009, 11:56

To nie parkinson tylko aparat ze zjeb** na¶wietlaniem ;)