|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] ciśnienie oleju - kontrolka
madek - 1 Sty 2009, 22:43 Temat postu: [MK3] ciśnienie oleju - kontrolka wczoraj bylem autem we wrocku na sylwestra, na odcinku ok 40 km autostrady postanowilem sprawdzic sobie ile pojedzie ta padaka. lecialem przez chwile licznikowe 170 ale przez wiekszosc czasu 140-150.
zjechalem z autostrady, zatrzymalem sie na stopie i widze ze zapalila sie kontrolka oleju, a wlasciwie zaczela mrugac. ale tylko przy obrotach ok 900-1000, minimalnie wyzsze i kontrolka gasła.
zatrzymalem sie, sprawdzielem poziom oleju, bylo prawie max ale troche jeszcze dolalem. ruszylem, i od tego czasu zapalila sie moze ze 2 razy na chwilke i od tamtej pory do teraz juz ani razu.
dzisiaj wrocilem i wszystko bylo ok. silnik chodzi idealnie, nie ma tez zadnych niepokojacych odglosow (chociaz klekot i tak wszystko zaglusza )
pytanie - czy moglo sie cos zdupczyc, czy to moze czujnik nawala ? tak czy inaczej mam juz nowy wiec niedlugo go zmienie.
aha - olej to castrol gtx 15w40
diodalodz - 1 Sty 2009, 22:56
mogłeś dojechać panewki a równie dobrze mógł się tak rozgrzać olej że lekko zużyta pompa straciła ciśnienie .
madek - 1 Sty 2009, 23:00
moze faktycznie to wina oleju, w sumie te objawy byly tylko przez 10 minut po zjechaniu z autostrady, potem spokoj.
myslalem jeszcze o pasku alternatora, ze moze ma slaby naciag ale wtedy takie objawy byly by chyba czestsze... poza tym wydaje sie ze jest ok.
diodalodz - 2 Sty 2009, 02:26
madek napisał/a: | myslalem jeszcze o pasku alternatora |
nie widzę związku . wtedy paliła by się kontrolka od ładowania a nie od oleju . pewno fruwasz na mineralnym oleju a on po przekroczeniu pewnych barier temperatury robi się bardzo płynny .
Marcinowaty - 2 Sty 2009, 13:26
Kiedy wymieniałeś olej?
Moja przy 140 miała dość, to ładnie jej dałeś..
JoeMix - 2 Sty 2009, 15:07
diodalodz napisał/a: | mogłeś dojechać panewki a równie dobrze mógł się tak rozgrzać olej że lekko zużyta pompa straciła ciśnienie . | Pognał auto po autostradzie i jesli mu nie wywiało oleju to raczej to drugie, więc bez większego stresu.
szogoon - 2 Sty 2009, 15:52
dlatego te kosiarki nie nadają się do takiego fruwania ;]
pablon - 2 Sty 2009, 17:56
A ja mam podobnie ale po ruszeniu czasami przez ok 5m jazdy pali sie kontrolka oleju. Co to może być?.
JoeMix - 2 Sty 2009, 18:37
pablon, Trzeba sprawdzić ciśnienie oleju, jeśli czujnik jest dobry to niestety masz juz pewnie silnik do remontu :(
madek - 2 Sty 2009, 20:18
dzisiaj troche pojedzilem i wszystko jest w porzadku, kontrolka sie nie zapala
diodalodz napisał/a: | nie widzę związku . wtedy paliła by się kontrolka od ładowania a nie od oleju |
ale pompa jest na jednym pasku, wiec mialem podejrzenia. ale pasek sie nie slizga i naciag tez jest ok.
diodalodz napisał/a: | pewno fruwasz na mineralnym oleju |
jak juz pisalem, castrol gtx 15w40 wiec to pewnie to
Marcinowaty napisał/a: | Kiedy wymieniałeś olej? |
na poczatku 2008, ale przebiegów duzych nie robie. no i dolewka byla bo troche przez uszczelniacze spierdziela
Cytat: | Moja przy 140 miała dość, to ładnie jej dałeś.. |
moze i by wiecej sie udalo, ale szkoda mi sie tego silnika zrobilo a tak to jest w dobrym stanie, no i odetkany, bo wydech praktycznie przelotowy.
JoeMix - 2 Sty 2009, 20:44
madek, pompa na pasku? chyba wody, alternator a 3 kółko to wał korbowy, pompa oleju jest napędzana od wału ale zębatką wewnątrz silnika.
madek - 2 Sty 2009, 21:36
sorry, popierdzieliło mi sie
tak czy inaczej temat uwazam za zamkniety, rozwiazanie jest na 99% tutaj:
diodalodz napisał/a: | mógł się tak rozgrzać olej że lekko zużyta pompa straciła ciśnienie . |
dzieki za pomoc!
diodalodz - 4 Sty 2009, 03:34
precyzując to pompa napędzana jest z wałka rozrządu a wałek rozrządu po przez łańcuch rozrządu z wału korbowego . Hm a nie widziałeś zalecenia zeby zmieniać olej co 10 tyś lub 12 miesięcy ??
|
|