Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK4] podłaczenie sterownika do centralnego zamka

typniepokorny86 - 30 Gru 2008, 15:53
Temat postu: [MK4] podłaczenie sterownika do centralnego zamka
Witam,
wiem że temat ten był wałkowany x razy ale jak przeglądnąłem ileś tych tematów to głowa mała i zapewne coś przeoczyłem, także proszę o dalece idąca wyrozumiałość

Tak więc, posiadam fiestę z fabrycznym centralnym zamkiem i elektrycznymi szybami i zakupiłem dwa układy :
alarm / sterownik centralnego o wdzięcznej nazwie RTX VULCAN V1
oraz moduł domykania 2 / 4 szyb PW4W

no i oczywiście nie wiem jak to podłączyć, ma to obsługiwać dwoje drzwi plus te inne dodatki (bagażnik itd), w lewych drzwiach do zamka idzie wiązka z 10 kablami i tak:

1) czarny
2) czarno-żółty
te dwa idą od strony wnętrza auta i są zakończone wtyczką do niczego nie podpiętą
3) pomarańczowo-czarny
4) szaro czerwony
5) żółto-czarny
6) biało-czerwony
7) biały
8) żółty
9) biało-fioletowy
10) czarny (trochę grubszy)

to są schematy tych układów:

sterownik:

schemat podłączenia do siłowników:

schemat modułu do domykania:

czy wie ktoś który schemat jest dobry do podłączenia i jakie kable z jakimi trzeba połączyć?
gdzie się znajduje oryginalny sterownik od centralki?
jaki impuls trzeba ustawić 8,0 czy 3,5 sec?
wiem że najpierw należałoby samemu przekopać całe auto ale wiedza moja w tym zakresie jest znikoma a nie chciałbym rozbierać całego auta

Freeman - 30 Gru 2008, 16:59

Od centrala są kable biały i żółty, impuls ustaw na 3,5 s (chociaż 1s wystarcza)
typniepokorny86 napisał/a:
gdzie się znajduje oryginalny sterownik od centralki?
podobno nie ma bo jej funkcję pełnią siłowniki mastery.

W twoim przypadku to będzie schemat pierwszy( na 2 skanie). Tylko nie wiem pod który kabel (biały czy żółty w fieście) podłączyć biały ze sterownika, a pod który biało-czarny.

Właśnie w ten sposób podłączałem u siebie w escorcie pod fabryczny central:Central w Escorcie

Z tego wychodzi, że biały w sterowniku trzeba podpiąć z żółtym w fieście, a biało-czarny z białym.

typniepokorny86 - 30 Gru 2008, 17:44

dzięki za zainteresowanie, ale skoro nie ma centralki to po co aż 8 kabli do siłownika? a co do centralki to hmmm..... z wierzeń i podań poprzednich właścicieli centralny na pilota był tylko że ten na podczerwień
Freeman - 30 Gru 2008, 18:03

z wierzeń i podań poprzednich właścicieli centralny na pilota był tylko że ten na podczerwień
czyli albo wymontowali albo musisz poszukać.
Poczytaj też TO

JoeMix - 30 Gru 2008, 18:19

dzięki za zainteresowanie, ale skoro nie ma centralki to po co aż 8 kabli do siłownika?
No właśnie dlatego że nie ma centralki do sygnałowe sterujące, zasilnie, wyjście na drugi idzie wszystko z siłownika, normalny siłownik ma 2 lub 5 przewodów a standardowa centralka właśnie 8.
typniepokorny86 - 30 Gru 2008, 18:35

hmmmm, no raczej musiał być jakiś układ do sterowania tym, no bo jak inaczej? przecież z samego odbiornika podczerwieni nie dałoby się raczej sterować, siłowniki to obydwa mastery, no i jest funkcja podwójnego ryglowania, stad pewnie te 8 przewodów, no chyba że tak jak piszesz podpiąć się pod ten biały i żółty tylko trzeba by pewnie było przez jakieś przekaźniki,

[ Dodano: Wto Gru 30, 2008 19:00 ]
czyli te 8 kabli to będzie i w jednym i w drugim siłowniku czy tylko w jednym (lewym)? w tym ustrojstwie co kupiłem wyjścia na centralny są niskoprądowe i chciałbym się dowiedzieć czy któreś z tych kabli odpowiadają za sterowanie (bo chyba musiał być podawany impuls sterujący z tego całego czujnika podczerwieni) tak aby można było podpiąć się z tym niskoprądowym od sterownika czy trzeba przez przekaźniki wpinać się w ten żółty i biały, bo z tego co wydedukowałem to przez nie płynie prąd podczas zamykania/otwierania
mam nadzieję że w miarę zrozumiale napisałem

JoeMix - 30 Gru 2008, 19:25

Odbiornik podczerwieni wysyła sygnały tylko do siłownika (to co jest w centralce jest we fieście w siłowniku) - fajnie by było znaleźć te przewody może by było łatwiej, obydwa siłowniki we fieście sa chyba sterujące ale nie wiem czy obydwa mają 8 przewodów... nigdy nie jest łatwo podpiąć coś uniwersalnego pod coś co jest do tego w ogóle nie przystosowane, ale było już nie raz o tym na forum, jak pamiętam potrzebne są przekaźniki.
typniepokorny86 - 30 Gru 2008, 19:42

JoeMix napisał/a:
Odbiornik podczerwieni wysyła sygnały tylko do siłownika (to co jest w centralce jest we fieście w siłowniku)

a czy to jest jednoznaczny sygnał (impuls) że np siłownik ma zamknąć czy jest to jakiś "zakodowany" sygnał (że np odbiornik podczerwieni odebrał ileś tam mrugnięć diody z pilota) i dopiero siłownik rozkodowuje go i wie, że a tyle mignięć to ja muszę wysłać impuls zamykający i wtedy dopiero wysyła taki impuls do "elementów wykonawczych" ?

JoeMix - 30 Gru 2008, 21:11

Nie wiem, ale stawiam że albo pojawia się na np. sekundę impuls i wtedy zamki się ryglują (często tak jest w alarmach) albo sygnał jest na stałe czyli np. na przewodzie jest masa, zamek zamknięty, jak go otworzysz masa znika z jednego przewody i pokazuje się na drugim i siedzi tam póty zamek nie zmieni stanu (tak jest w uniwersalnych centralkach), sądzę zę zdekodowane sygnały z pilota, rozpoznanie go i odczytanie kody to właśnie odbiornik podczerwieni robi, i wydaje dalej proste polecenia.
typniepokorny86 - 30 Gru 2008, 23:37

hmmmm, trzeba się będzie temu przyglądnąć, ma ktoś jakieś propozycję przez które kable, z tych co podałem, mógłby być podawany ten sygnał? a czy metoda podania napięcia (poprzez przekaźniki) na kable żółty i biały będzie skuteczna i będą się wtedy zamykać oba zamki? a tak poza tym to czy wie ktoś od czego może być ta wolna wtyczka?
Freeman - 1 Sty 2009, 12:24

czy metoda podania napięcia (poprzez przekaźniki) na kable żółty i biały będzie skuteczna i będą się wtedy zamykać oba zamki?
nie potrzeba tego. Jeśli podłączysz sterownik wg. tego linka, którego podawałem to będą się otwierały/zamykały wszystkie dzrzwi.
typniepokorny86 - 3 Sty 2009, 19:04

freeman napisał/a:
czy metoda podania napięcia (poprzez przekaźniki) na kable żółty i biały będzie skuteczna i będą się wtedy zamykać oba zamki?
nie potrzeba tego. Jeśli podłączysz sterownik wg. tego linka, którego podawałem to będą się otwierały/zamykały wszystkie dzrzwi.

masz rację, trzeba się wpiąć w żółto-czarny i biało-fioletowy, biały i żółty są od podwójnego ryglowania,
a może mi ktoś powiedzieć w jakim celu są wyprowadzone te wtyczki w drzwiach? kable idą we wiązce od zamka, bo może by te kable zaadaptował do domykania szyb, tylko że moga trochę z cienkie być:/

[ Dodano: Sob Sty 24, 2009 09:50 ]
a ma może ktoś pomysł gdzie by można umieścić ten sterownik? tak sobie umyśliłem żeby go zamontować na tym plastiku nad nogami, na dole kolumny kierowniczej, co Wy na to?