Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK2] Fiesta MK2 1.0 86r. jaki akumulator?

szcz3p - 26 Gru 2008, 16:30
Temat postu: [MK2] Fiesta MK2 1.0 86r. jaki akumulator?
Witam! W mojej Fieście akumulator po całonocnym ładowaniu nie ma siły na rozruch silnika, więc nadaje się do wymiany. Doradźcie mi jaki akumulator powinienem kupić, jaki był by najlepszy oczywiście w granicach zdrowego rozsodku jeśli chodzi o cene ;) Dodam, że mój akumulator ma płaskie klemy i kupiłem redukcje na normalne okrągłe słupki. Jest to Ford Fiesta MK2 1.0 1986r.
P.S. Jeśli ktoś się zna na tyle to prosze, żeby mi napisal co sądzi o akumulatorach z marketu. ;)

JoeMix - 26 Gru 2008, 16:50

Akumulator z marketu - trafisz dobry OK, trafisz syf - Problem - Loteria twoja decyzja. Do fiesty akumulator zwykły jak piszesz z okrągłymi klemami, do tego potrzebna ci są zwykłe klemy jeszcze (nie wiem co masz za redukcje) najlepiej ponoć zwykłe ołowiane, i blaszkę z kabla z auta podkładasz pod śrubę w klemie normalnie - zero problemu. Zapamiętaj z której strony akumulatora masz jaki biegun i jake długie masz przewody, bo nieraz taki sam akumulator tylko odwrotnie ma klemy i różnica jest 50 zeta. Ja mam u siebie akumulatory produkowane przez Centrę pod nazwą UltraMocny czy SuperMocny , standartowy 40-45Ah do 1,0 wystarczy całkowicie.
diodalodz - 26 Gru 2008, 17:29

max 55 Ah .
Co do marketu to lipa bo zazwyczaj długo leżakują i nie są doładowywane . Jeśli chcesz kupić akku to od osoby która ma bardzo duże obroty i dużo ich sprzedaje bo będzie w miarę świeży .

szcz3p - 26 Gru 2008, 21:22

A powiedzcie mi jakie napięcie mniej wiecej powinien miec akumulator? Moge wziąc miernik i posprawdzać przed zakupem ;)
JoeMix - 26 Gru 2008, 21:37

Napięcie miernikiem to możesz sprawdzić, ale o kondycji akumulatora Ci to niewiele powie, tylko tyle czy jest mniej wiecej naładowany, ale mam 2 takie sztuki co mają 12,9V i wszystko jest pięknie,,, radio gra godzinami, ale prądu startowego dla rozrusznika nie mają...

[ Dodano: Pią Gru 26, 2008 21:38 ]

szcz3p - 27 Gru 2008, 22:46

kupiłem Centre 35aH i chyba bedzie ok ;)
Marcinowaty - 28 Gru 2008, 12:14

Lipa. Do malucha o podobnej pojemności były. Jak miałem malca z 1998 roku to była 40 albo 45 i nawet jak porządnie przymroziło nie było problemu. Także kup coś koło 45 Ah
diodalodz - 28 Gru 2008, 13:43

Cytat:
Lipa. Do malucha o podobnej pojemności były. Jak miałem malca z 1998 roku to była 40 albo 45 i nawet jak porządnie przymroziło nie było problemu. Także kup coś koło 45 Ah

wspaniale ale jaki to ma związek z maluchem i z rokiem 1998 ?
tu masz auto z 1986 roku które ma równie zaawansowaną elektronikę jak maluch . W dodatku niewiele większą pojemność silnika . A różnica między 35 a 40 jest słabo zauważalna . Liczy się krzywa prądu rozruchowego .

Marcinowaty - 30 Gru 2008, 10:49

diodalodz napisał/a:
u masz auto z 1986 roku które ma równie zaawansowaną elektronikę jak maluch

Mylisz się maluch z 1998 roku miał elektroniczny zapłon, mapę zapłonów (2 stanową) i czujnik położenia wału korbowego..
Chciałem tylko powiedzieć że miałem 40 Ah Varty i palił zawsze. Teraz mam we fieście 50 Ah i póki co też jest ok.

diodalodz - 31 Gru 2008, 02:00

Marcinowaty napisał/a:

Mylisz się maluch z 1998 roku miał elektroniczny zapłon, mapę zapłonów (2 stanową) i czujnik położenia wału korbowego..

wiem że miał nanoplexa i aż 2 mapy zapłonu . Bardziej chodzi mi o wyposażenie . W maluchu podobnie jak w mk2 są dwa duże odbiorniki energii światła i ogrzewanie szyby (które zazwyczaj nie działa i tu i tu ) .