Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Jak podnieść przód auta???

moristo - 28 Lis 2008, 23:58
Temat postu: [MK3] Jak podnieść przód auta???
Witam!
Mam taki problem. Muszę się zabrać za wymianę przekładni. Do wymiany niestety trzeba podniesc auto i zdjąć koła zeby wykręcić koncówki drążków (tak wyczytałem na forum:) Mam tylko jeden problem - nie wiem jak podnieść przód auta. Na cegłach go ustawić?:) Nie mam garażu ani podnosnika itp. Muszę to zrobić na parkingu za blokiem:) Dysponuje jednynie lewarkiem:p Ma ktoś może jakiś patent na podniesienie auta? Z góry dzieki za pomoc i pozdrawiam

bidżej - 29 Lis 2008, 00:05

to ja się podłączam pod pytanie bo sam też dysponuję standardowym lewarkiem i kawałkiem parkingu pod blokiem :fox:
Miły - 29 Lis 2008, 00:11

ja tam odkręciłem koło, koło pod bok + jakieś klocki i już... tyle że ja miałem kanał... i nie do przekładni :P
moristo - 29 Lis 2008, 00:15

Miły napisał/a:
ja tam odkręciłem koło, koło pod bok + jakieś klocki i już... tyle że ja miałem kanał... i nie do przekładni :P

No właśnie, z kanałem to co innego. Jeżeli podłoże koło, to raczej nie zmieszcze sie pod autem tak mi sie wydaje.
Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł??? :rotfl:

JoeMix - 29 Lis 2008, 01:07

musisz sobie załatwić kobyłki - bo będziesz musiał wleźć pod auto i pewnie się nim szarpać więc musi stać stabilnie... z cegieł pustaki będą się nadawały, najlepsze są duże klocki drewniane wielkości akumulatora i 5-10cm grubości.
diodalodz - 29 Lis 2008, 03:32

duże klocki drewniane i pod mocowania przednie mocowania wahaczy .
bidżej - 30 Lis 2008, 01:08

to przednie mocowanie wahaczy to fabrycznie przewidziany punkt podparcia? pytam bo nie do końca się orientuję gdzie to dokładnie jest... :ups:

aha, ile jest warty w praktyce podnośnik hydrauliczny, teoretycznie bodajże do 1.5 czy 2t za 89pln (Lidl)? da radę Fieście, czy podniosę 2x i zdechnie?

polo1976 - 30 Lis 2008, 02:24

bidżej86 napisał/a:
ile jest warty w praktyce podnośnik hydrauliczny, teoretycznie bodajże do 1.5 czy 2t za 89pln (Lidl)? da radę Fieście, czy podniosę 2x i zdechnie?

Ciężko powiedzieć ja mam też jakiś tam badziew i dźwiga już ze 2 lata albo dłużej (TOPEX o ile się nie mylę) Czy mocowania wahaczy to fabryczny punkt podparcia nie wiem, ale się sprawdza. Z podpórek poleciłbym ci te klocki drewniane a jak masz dojście do spawarki dorób sobie takie podstawki warsztatowe z kształtownika 6x6cm

andrzej - 30 Lis 2008, 12:10

Kupiłem podnośniki Made by China za około 30 zeta i pracują bezawaryjnie około 4 lat,podnosząc wiele pojazdów,a także używałem jako nieduża praska. :) :)

[ Dodano: Nie Lis 30, 2008 12:12 ]
Podnośniki 2 T.

KrystianA - 1 Gru 2008, 08:25

bidżej86 napisał/a:
to przednie mocowanie wahaczy to fabrycznie przewidziany punkt podparcia? pytam bo nie do końca się orientuję gdzie to dokładnie jest... :ups:

aha, ile jest warty w praktyce podnośnik hydrauliczny, teoretycznie bodajże do 1.5 czy 2t za 89pln (Lidl)? da radę Fieście, czy podniosę 2x i zdechnie?

ja bym przewrócił autko do góry nogami i po kłopocie :)

przednie mocowanie to najbezpieczniejszy punkt podparcia, fabrycznie nie przewidziany.
Chodzi o bezpieczeństwo...

W lidlu kobyłki też były..

podnośnik da radę, jednorazówka to nie jest, osobówkę lekką będziesz podnosił, ale dodatkowo daj coś oprócz niego :)
dla bezpieczeństwa...

ja na lewarku, dwóch kobyłkach i dwóch najazdach podniosłem całe autko :)
stało tak kilka godzin i nic się nie działo.

Marcinowaty - 8 Gru 2008, 18:47

Pod chłodnicą koło mocowania uchwytu do linki holowniczej. Na tym poprzecznym wzmocnieniu można podnosić.