Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK5] Ucieka p³yn ch³odniczy

uciu - 26 Lis 2008, 18:36
Temat postu: [MK5] Ucieka p³yn ch³odniczy
dok³adnie na wysoko¶ci bagnetu od oleju. Ucieka jakie¶ 150-200ml przez 2 tygodnie. Na pewno nie cieknie z ¿adnego wê¿a ani ze zbiorniczka, sprawdzi³em s± suche. Za to silnik upaækany w³a¶nie pod bagnetem. Z k±d mo¿e lecieæ?
stafcio - 26 Lis 2008, 18:41

w takiej sprawie musisz sam poradzic albo zrob dobre zdjecie okolicy to moze cos poradzimy. sprawdz kazdy w±¿ gdzie jest mokry, albo wytrzyj je szmatka odpal silnik i zobacz gdzie cieknie. proste, nie?
uciu - 26 Lis 2008, 19:06

stafcio napisa³/a:
w takiej sprawie musisz sam poradzic albo zrob dobre zdjecie okolicy to moze cos poradzimy. sprawdz kazdy w±¿ gdzie jest mokry, albo wytrzyj je szmatka odpal silnik i zobacz gdzie cieknie. proste, nie?

Cieknie tylko w tym miejscu. Na pewno nie leci z wê¿a bo dok³adnie sprawdzi³em, s± suchutkie. Wylatuje w tym miejscu co zaznaczy³em i nie kapie nigdzie z góry

[ Dodano: Sro Lis 26, 2008 22:04 ]
Chyba co¶ zauwa¿y³em, czy czasami pod tym wê¿em co zaznaczy³em nie kryje siê czujnik temperatury?

Wygl±da na to, ¿e leci mi spod tego czujnika co tam jest. Czy pod tym czujnikiem jest jaka¶ uszczelka i czy mo¿na j± osobno dokupiæ?

stafcio - 26 Lis 2008, 22:26

ta rura wyglada jak do nagrzewnicy. poogladaj bardzo dokladnie. jak spod jakiejs obudowy (termostatu) to zdejmij ja wyczysc naloz silikon albo uszczelke. duzo tego ubywa?
uciu - 26 Lis 2008, 22:37

stafcio napisa³/a:
ta rura wyglada jak do nagrzewnicy. poogladaj bardzo dokladnie. jak spod jakiejs obudowy (termostatu) to zdejmij ja wyczysc naloz silikon albo uszczelke. duzo tego ubywa?

Ciurkiem nie leci, po oko³o 2 tygodniach znika p³yn z przedzia³u max min i musze dolewaæ. Ten czujnik spod którego kapie wygl±da co¶ jak ten ten z tym ¿e u mnie idzie pewnie bezpo¶rednio do komputera bo nie mam wska¼nika temp. na liczniku. Spróbuje go jutro dokrêciæ, mo¿e pomorze :sad:

zenek213 - 7 Gru 2008, 17:34

Witam!!! Przerabia³em ten temat miesi±c temu. By³a to uszczelka kolektora ssacego. Koszt oko³o 70 z³ plus robocizna. JA u siebie sam poradzi³em. P³yn tak samo ucieka³. Pod obci±¿eniem i po wysokich obrotach wyciek sta³ sie bardziej widoczny, lecia³o ciurkiem. Pozdrawiam:)
uciu - 7 Gru 2008, 18:23

zenek213 napisa³/a:
Witam!!! Przerabia³em ten temat miesi±c temu. By³a to uszczelka kolektora ssacego. Koszt oko³o 70 z³ plus robocizna. JA u siebie sam poradzi³em. P³yn tak samo ucieka³. Pod obci±¿eniem i po wysokich obrotach wyciek sta³ sie bardziej widoczny, lecia³o ciurkiem. Pozdrawiam:)

Siemka zenek213, u mnie te¿ uszczelka pod kolektorem pad³a, doszed³em do tego jaki¶ czas temu ale powiedz mi, ile kosztowa³a ciê robocizna? Trzeba wyci±gaæ silnik czy obêdzie siê bez?

zenek213 - 10 Gru 2008, 18:45

Witam!! Obejdzie sie bez wyci±gania silnika. Trzeba odkrecic 6 ¶rub mocujacych kolektor. Jak masz uszczelke to bedzie widac gdzie krecic. Nie wiem ile kosztuje robocizna, u siebie robi³em sam :) . Ale mysle ze to bedzie kosztowac oko³o 100 z³ :-) Pozdrawiam
XxX_Daro_XxX - 10 Gru 2008, 19:06

mi cieknie spod termostatu te¿ ucieka, umówi³em siê ju¿ na wtorek poraz 3 bede to robi³ mam do¶c ju¿ tego.
uciu - 10 Gru 2008, 23:15

zenek213 napisa³/a:
Witam!! Obejdzie sie bez wyci±gania silnika. Trzeba odkrecic 6 ¶rub mocujacych kolektor. Jak masz uszczelke to bedzie widac gdzie krecic. Nie wiem ile kosztuje robocizna, u siebie robi³em sam :) . Ale mysle ze to bedzie kosztowac oko³o 100 z³ :-) Pozdrawiam

Dziêkowaæ <oki>

mamuten - 10 Gru 2008, 23:20

XxX_Daro_XxX napisa³/a:
mi cieknie spod termostatu te¿ ucieka, umówi³em siê ju¿ na wtorek poraz 3 bede to robi³ mam do¶c ju¿ tego.

to musi byæ co¶ z uszczelka

stafcio - 11 Gru 2008, 12:11

mamuten napisa³/a:
XxX_Daro_XxX napisa³/a:

to musi byæ co¶ z uszczelka

zdejmuj obudowe termostatu, wyczysc wszystko bardzo dobrze szczotka druciana, benzyna i szmatka. poczekaj az wyschnie, kup silikon uszczelniajacy na³óz warstwe ok 2mm poczekaj az troche stê¿eje i na³ó¿ obudowe termostatu, nie powinno byc problemow. aha, zanim zalejesz poczekaj najlepiej noc az wyschnie.

DziDzia - 11 Gru 2008, 14:56

stafcio napisa³/a:
zdejmuj obudowe termostatu, wyczysc wszystko bardzo dobrze szczotka druciana, benzyna i szmatka. poczekaj az wyschnie, kup silikon uszczelniajacy na³óz warstwe ok 2mm poczekaj az troche stê¿eje i na³ó¿ obudowe termostatu, nie powinno byc problemow. aha, zanim zalejesz poczekaj najlepiej noc az wyschnie.

Za uszczelkê obudowy termostatu w ASO da³em 2.18pln. Chyba nie ma co siê grzebaæ z silikonem, i nie trzeba na nic czekaæ...

pozdro :!:

draglukasz - 11 Gru 2008, 17:19

mi tez ciek³o ale to by³a wina pompki, a dok³adnie z odpowietrznika mi ciek³o