|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - mieszanie p³ynów ch³odniczych
pawelo06 - 26 Lis 2008, 14:37 Temat postu: mieszanie p³ynów ch³odniczych chcia³em sie jurto zabraæ za wymiane oleju i przy okazji tak¿e WYMIANE p³ynu ch³odniczego
zakupi³em PRESTONA 4L i mam jeszcze jaki¶ tani± resztke innego chyba z jakiego¶ marketu
czy moge je bez konsekwencji wymieszaæ przy zalewaniu?
I ILE WCHODZI DO UK£ADU W MK4 1.3I ENDURA-E bo nie wiem do koñca 5-6 L?
sulos - 26 Lis 2008, 14:54
pawelo06,
generalnie zasada jest taka, aby nie mieszac czerwonego z niebieskim. niebieski z niebieskim i czerwony z czerwonym jak najbardziej jest dopuszczalne
7.1 litra
stafcio - 26 Lis 2008, 15:19
a ja tam mam polowe banki borygo EKO i ca³a banke tego drugiego i zamierzam zmieszac. jeden jest jakis na bazie naturalnych chyba a drugi syntetyk. ale co tam, s± do chlodzenia. jak mi jakis grzyb urosnie to sie odezwe i przestrzege przed mieszaniem, hehe
odyniec - 26 Lis 2008, 15:50
raczej chodzi o reakcje chemiczne pomiêdzy p³ynami i mog± one w ten sposób przysporzyæ szybsze postêpowanie rdzewienia w silniku.
Laskosz - 26 Lis 2008, 17:37
wg mnie ka¿dy p³yn na bazie glikolu mo¿na mieszaæ moja fiesta od tego jeszcze nie umar³a
pawelo06 - 26 Lis 2008, 17:59
te¿ s³ysza³em ¿e te na bazie gikolu czy gli co¶ tam co¶ tam mo¿na ³±czyæ
a ten p³yn PRESTON w takich ¿ó³tych baniakach to dobre co¶ kto¶ u¿ywa³?
Freeman - 26 Lis 2008, 21:38
Cytat: | a ten p³yn PRESTON w takich ¿ó³tych baniakach to dobre co¶ kto¶ u¿ywa³? | jest na nim napisane ¿e mo¿na mieszaæ ze wszystkimi kolorami. Dobrze siê sprzedaje u mnie na stacji.
sulos - 26 Lis 2008, 21:42
freeman, z tego, co czyta³em to w USA zabronili im u¿ywaæ tego has³a reklamowego jako niezgodnego z prawd±.
Freeman - 26 Lis 2008, 21:47
O to sobie wrogów narobi³em. Wszystkim klientom poleca³em go. Choæ z drugiej strony nie by³o reklamacji.
sulos - 26 Lis 2008, 21:48
i nie powinno byæ. silnik od tego nie wybuchnie
jak ju¿ kto¶ napisa³ przez mieszanie os³abiaj± siê w³a¶ciwo¶ci antykorozyjne p³ynu ch³odniczego i w konsekwencji tego przyspiesza to ewentualny proces korozji uk³adu ch³odzenia.
odyniec - 27 Lis 2008, 10:10
sulos napisa³/a: | i nie powinno byæ. silnik od tego nie wybuchnie
jak ju¿ kto¶ napisa³ przez mieszanie os³abiaj± siê w³a¶ciwo¶ci antykorozyjne p³ynu ch³odniczego i w konsekwencji tego przyspiesza to ewentualny proces korozji uk³adu ch³odzenia. | uk³ ch³odzenia to pó³ biedy...pompa jak stanie, to bêdzie bida z nêdz±.
|
|