Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] P³yn ch³odniczy

siwek 242 - 24 Lis 2008, 21:09
Temat postu: [MK3] P³yn ch³odniczy
Witam dzisiaj wymienia³em p³yn ch³odniczy w mojej mk3 z 94r. 1.1 po odkrêceniu korka spustowego ch³odnicy i korka wlewu zbiorniczka wyrównawczego p³yn zlecia³ ale ca³kiem niewiele przy zalewaniu wesz³o tylko ok 2 litrów znajomy zmienia³ dzieñ wcze¶niej w takim samym aucie tylko starszym chyba o rok i wesz³o mu ok 5 litrów p³ynu, czy¿by nie zlecia³ p³yn z bloku?
Z góry dziêki za informacje

Freeman - 24 Lis 2008, 22:01

A jak wla³e¶ ten p³yn to odpali³e¶ auto i dola³e¶ p³ynu?
mechcom - 24 Lis 2008, 22:01
Temat postu: Re: P³yn ch³odniczy
siwek 242 napisa³/a:
czy¿by nie zlecia³ p³yn z bloku?
Z góry dziêki za informacje

tak w bloku masz osobny korek kolego <8>

z tego co pamietam to ten spust jest na imbusa i on bedzie po prawej stronie bloku od strony kolektora wydechowego :-)

snowboardwp - 24 Lis 2008, 22:19

ja wymienialem dwa miesiace temu, to odkrecilem tylko korek spustowy znajdujacy sie w chlodnicy i caly plyn zlecial. lalem ok 4 litrow, odpaplilem silnik na dwie minuty, i znow dolalem i weszlo 5 litrow. nie spuszczalem z bloku.
diodalodz - 25 Lis 2008, 02:17

czasami jest tak ¿e je¶li jest idalnie szczelny termostat to nie pu¶ci powietrza i p³yn jest zassany w bloku i nie chce z niego wylecieæ . Z regu³y jest tak ¿e wyleci p³yn z po³owy wysoko¶ci bloku . jest to zrobione specjalnie ¿eby w ekstermalnej awarii uk³adu ch³odzenia nie dopu¶ciæ do wyschniêcia "tulei" cylindrowych . jedyna metoda to wykrêcenie korka z bloku ale to po latach kruchy lód . Osobi¶cie je¶li chcesz do tematu wróciæ to czasami wystarczy zdj±æ górny w±¿ nagrzewnicy albo w±¿ z kolektora ss±cego co jest do¶c proste w mk3 bo jest w dostêpnym miejscu .
siwek 242 - 25 Lis 2008, 15:56

dziêki ch³opaki nie wiem czy bêdê wraca³ do tego tematu ale przynajmniej zapamiêtam na przysz³o¶æ
Marcinowaty - 25 Lis 2008, 19:17

snowboardwp napisa³/a:
ja wymienialem dwa miesiace temu, to odkrecilem tylko korek spustowy znajdujacy sie w chlodnicy i caly plyn zlecial. lalem ok 4 litrow, odpaplilem silnik na dwie minuty, i znow dolalem i weszlo 5 litrow. nie spuszczalem z bloku.

Zrobi³em podobnie tylko wydmucha³em resztê p³ynu, przez zbiornik wyrównawczy :-P

pawelo06 - 2 Gru 2008, 18:33

a czy trzeba auto jako¶ ustawiaæ pod skosem przodem do do³u na podstawkach czy p³yn normalnie jak olej na kanale zleci????????????????
JoeMix - 2 Gru 2008, 18:58

Na p³asko,,,