Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - Rozmiary felg stalowych

dm.melon - 18 Lis 2008, 12:14
Temat postu: Rozmiary felg stalowych
Witam,
sprawa wygląda tak, w komplecie zimowych kół mam 3 felgi proste i jedną krzywą (miałem wypadek). Wulkanizator powiedział, że jest tak pokrzywiona, że lepiej kupić nową. No i tu mam pytanie. Na Allegro znalazłem takie same wizualnie felgi, ale na aukcjach są różne rozmiary: 5Jx13 lub 4 1/2J x13. Na tej mojej starej feldze nigdzie nie wiedzę oznaczeń jaka to jest. Czy jeżeli okazałoby się że mam na reszcie felg rozmiar 5J a dokupie jedną 4 1/2J to będzie miało wpływ na bezpieczeństwo, czy może jest to tylko parametr felgi itp. który można pominąć?

Czy może lepiej już kupić dwie nowe felgi i mieć spokój?

JoeMix - 18 Lis 2008, 13:27

To jest chyba szerokość felgi, i skoro jest podawana to raczej nie jest parametr który można pominąć.
bidżej - 18 Lis 2008, 18:32

tak, liczba przed J to szerokość felgi w calach. Pół cala różnicy to jakieś 1.25 cm także dość sporo - i na pewno nie powinno się jeździć z jednąvfelgą inną niż pozostałe.
dm.melon, oznaczenia powinny być na jednym z przetłoczeń w okolicach otworów na śruby.

luki - 18 Lis 2008, 20:03

podjedź do byle jakiego zakładu wulkanizacji maja sprzęt do mierzenia felg
Marcinowaty - 19 Lis 2008, 20:28

U mnie chyba 3 felgi sa 5J z 1997 roku a jedna oryginalna stara 4 1/2J i nie widac roznicy w jeździe. Skapnelem sie podczas wymiany kół na zimowe. :hahaha: