Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - Dlaczego z ogrzewanie smierdzi mi płynem od chłodnicy?

Kuleczka - 17 Paź 2008, 18:14
Temat postu: Dlaczego z ogrzewanie smierdzi mi płynem od chłodnicy?
od dluższego czasu kiedy silnik jest ciepły i przełącze temperature nawiewu tym suwakiem z zimnego na ciepły to z nawiewu smierdzi płynem od chłodnicy.

Płynu nie ubywa ani troche, co może być przyczyną takiego zapachu kiedy przełącze na ciepłe powietrze?

Tommur - 17 Paź 2008, 18:25

A nie masz mokro pod dywanikie kierowcy lub pasażera? Bo chyba nagrzewnica puściła troszeczkę i stąd zapach.
Laskosz - 17 Paź 2008, 18:26

tylko i wyłącznie pocenie się nagrzewnicy
Kuleczka - 17 Paź 2008, 18:33

nie mam mokro (pod wycieraczką :cojest: ) a po za tym jesli płyn by gdzieś uciekał to w zbiorniczku wyrownaczym byłyby ubytki, a takich niema.

[ Dodano: Pią Paź 17, 2008 18:35 ]
Laskosz napisał/a:
tylko i wyłącznie pocenie się nagrzewnicy

Czy w kazdych samochodach jest takie zjawisko? dlaczego jesli nagrzewnica jest szczelna czuć zapach płynu z chłodnicy?

Ps. dodam że zapach ten znika jesli przez kilka minut mam włączony ciepły nawiew.

Tommur - 17 Paź 2008, 18:45

Znika bo odparowywuje (osusza się) nagrzewnica z kropli płynu. Takiego ubytku nie uwidzisz. Chyba, że po roku.
Laskosz - 17 Paź 2008, 18:45

bo wsytarczy że się delikatnie poci i trochę będzie czuć ten płyn dopóki nie odparuje
tadzias - 17 Paź 2008, 21:12

a ubytku zbytniego nie zauważysz na zbiorniczku bo cisnienie trzyma płyn
JoeMix - 17 Paź 2008, 21:19

tadzias napisał/a:
:yyy: W układzie jest ciśnienie, więc jakiekolwiek uszkodzenie powoduje wypychanie płynu na zewnątrz... jeśli jest bardz małe to właśnie będzie się pocić, czyli przepychać po kropelce... i dlatego czuć zapach (smak :P ) a nie widać ubytków...
tadzias - 17 Paź 2008, 21:21

JoeMix napisał/a:
tadzias napisał/a:
:yyy: W układzie jest ciśnienie, więc jakiekolwiek uszkodzenie powoduje wypychanie płynu na zewnątrz... jeśli jest bardz małe to właśnie będzie się pocić, czyli przepychać po kropelce... i dlatego czuć zapach (smak :P ) a nie widać ubytków...

będzie wydzielać małą ilość ale nie znowu się wylewać :-P

jeśli zbiorniczek jest większy to nawet tego nie zauważy w krótkim okresie, a skraplanie na nagrzewnicy obczai dopiero po dostaniu sie do niej :)