|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - Dlaczego z ogrzewanie smierdzi mi płynem od chłodnicy?
Kuleczka - 17 Paź 2008, 18:14 Temat postu: Dlaczego z ogrzewanie smierdzi mi płynem od chłodnicy? od dluższego czasu kiedy silnik jest ciepły i przełącze temperature nawiewu tym suwakiem z zimnego na ciepły to z nawiewu smierdzi płynem od chłodnicy.
Płynu nie ubywa ani troche, co może być przyczyną takiego zapachu kiedy przełącze na ciepłe powietrze?
Tommur - 17 Paź 2008, 18:25
A nie masz mokro pod dywanikie kierowcy lub pasażera? Bo chyba nagrzewnica puściła troszeczkę i stąd zapach.
Laskosz - 17 Paź 2008, 18:26
tylko i wyłącznie pocenie się nagrzewnicy
Kuleczka - 17 Paź 2008, 18:33
nie mam mokro (pod wycieraczką ) a po za tym jesli płyn by gdzieś uciekał to w zbiorniczku wyrownaczym byłyby ubytki, a takich niema.
[ Dodano: Pią Paź 17, 2008 18:35 ]
Laskosz napisał/a: | tylko i wyłącznie pocenie się nagrzewnicy |
Czy w kazdych samochodach jest takie zjawisko? dlaczego jesli nagrzewnica jest szczelna czuć zapach płynu z chłodnicy?
Ps. dodam że zapach ten znika jesli przez kilka minut mam włączony ciepły nawiew.
Tommur - 17 Paź 2008, 18:45
Znika bo odparowywuje (osusza się) nagrzewnica z kropli płynu. Takiego ubytku nie uwidzisz. Chyba, że po roku.
Laskosz - 17 Paź 2008, 18:45
bo wsytarczy że się delikatnie poci i trochę będzie czuć ten płyn dopóki nie odparuje
tadzias - 17 Paź 2008, 21:12
a ubytku zbytniego nie zauważysz na zbiorniczku bo cisnienie trzyma płyn
JoeMix - 17 Paź 2008, 21:19
tadzias napisał/a: | a ubytku zbytniego nie zauważysz na zbiorniczku bo cisnienie trzyma płyn | :yyy: W układzie jest ciśnienie, więc jakiekolwiek uszkodzenie powoduje wypychanie płynu na zewnątrz... jeśli jest bardz małe to właśnie będzie się pocić, czyli przepychać po kropelce... i dlatego czuć zapach (smak ) a nie widać ubytków...
tadzias - 17 Paź 2008, 21:21
JoeMix napisał/a: | tadzias napisał/a: | a ubytku zbytniego nie zauważysz na zbiorniczku bo cisnienie trzyma płyn | :yyy: W układzie jest ciśnienie, więc jakiekolwiek uszkodzenie powoduje wypychanie płynu na zewnątrz... jeśli jest bardz małe to właśnie będzie się pocić, czyli przepychać po kropelce... i dlatego czuć zapach (smak ) a nie widać ubytków... |
będzie wydzielać małą ilość ale nie znowu się wylewać
jeśli zbiorniczek jest większy to nawet tego nie zauważy w krótkim okresie, a skraplanie na nagrzewnicy obczai dopiero po dostaniu sie do niej
|
|