Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Co z ta zarowka?

maddog - 25 Wrz 2008, 15:07
Temat postu: [MK3] Co z ta zarowka?
Dzis postanowilem zmienic pozycyjne na blue led i chcialem tez zmienic przy okazji zarowke do oswietlenia wnetrza kabiny tzn tej przy lusterku wstecznym. Seryjna zarowka dziala bez problemu. W sklepie mieli tego typu czyli 10W 12V tylko led'owe. Byly sprawdzane dwie sztuki,obie sprawne bo sprawdzane w sklepie a w aucie nie swieca. Sprawdzalem na wszelkie sposoby i po prostu w aucie nie swiecily. W czym rzecz? Ksztalt mialy podobny tzn tego metalu ktory musi sie stykac wiadomo,no moze ta ledowa byla ciutke grubsza.
bidżej - 25 Wrz 2008, 15:27

może masz za niskie napięcie w lampce? żeby led się zaświecił musi być napięcie powyżej pewnego progowego (jakoś to się tam nazywało), żarówce to wszystko jedno, najwyżej świeci lepiej albo gorzej.
SpiderMAN - 25 Wrz 2008, 15:28

Odwrotnie podpięta...? :-) LED jak podpięty jest odwrotnie, to nie zaświeci za chiny...
JoeMix - 25 Wrz 2008, 15:52

SpiderMAN napisał/a:
Odwrotnie podpięta...? :-) LED jak podpięty jest odwrotnie, to nie zaświeci za chiny...
:yes: Ja u siebie też musiałem przewody zamieniać bo postojowe się nie świeciły...

a co do napięcia, to akurat LED się zaświeci przy dużo niższym napięciu niż żarówek a:) to o czym piszesz to sa ułamki volta i już się kropeczka w diodzie świeci :P

maddog - 25 Wrz 2008, 16:26

to Panowie co mam robic? <???>
megabajt - 25 Wrz 2008, 16:52

zamienić przewody!Ten co dotyka dołu ma dotykać obudowy a ten co dotykał obudowy ma dotykać dołu żarówki!
maddog - 25 Wrz 2008, 20:47

chodzi ci o przewody czy o blaszki? i o dol i obudowe zarowki czy calego uchwytu?
Freeman - 25 Wrz 2008, 21:42

Chodzi o przewody dochodzące do blaszek w gnieździe. Je zamień. Czyli ten co dochodził do blaszki na dole podeonij do blaszki z boku.