Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK4] Po wymianie świec szarpie

Nexus - 22 Wrz 2008, 18:52
Temat postu: [MK4] Po wymianie świec szarpie
Po przejechaniu 98tys km postanowilem wymienic swiece. Po wkreceniu nowych swiec zaczelo szarpac - srednio co 2 sek. jedno szarpniecie zarowno w czasie jazdy jak i na biegu jalowym. Jakby nie bylo iskry w jednym cylindrze. Chcac sprawdzic ktory to cylinder wymienilem spowrotem na stare swiece i stalo sie jeszcze gorzej - dusi sie i szarpie co sekunde, czuc niespalone paliwo nad silnikiem i silnik mocno sie grzeje.
Pytanie czy po tej wymianie moglem uszkodzic kable? Moze wilgoc dostala sie do kabla, do zatrzasku nad swieca? Lub, co gorsze, jakies brudy dostaly sie do cylindrow?
Dodam ze przed wymiana wszystko bylo OK.

szynszyl - 22 Wrz 2008, 19:38

raczej niedocisnąleś zatrzasków fajki kabla WN na swiecy
Nexus - 23 Wrz 2008, 18:31

Niestety dzisiaj po wizycie u elektryka, stwierdzil ze padla cewka zaplonowa - robi zwarcie na jednym zwoju i przez to silnik sie dusi i szarpie. Po wymianie wszystko jest OK, ale:

OT

Okazalo sie takze ze uszkodzone jest serwo - potraficie oszacowac koszt wymiany serwa z robocizna?

bidżej - 25 Wrz 2008, 13:52

Link do używki: KLIK Robocizna nie wiem...
Nexus - 25 Wrz 2008, 18:41

Czy to normalne ze w 10cio letnim samochodzie padlo serwo (przebieg 140k)?
Zdecyduje sie jednak na nowke (zamiennik)

bidżej - 25 Wrz 2008, 19:24

U mnie w rodzinie w VW Polo z 1993r. jeździ już trzecie serwo - więc wymiana wychodzi częściej niż raz na 10 lat.

Z drugiej strony w mojej z 1995r. jeździ chyba oryginalne (140kkm przebiegu), ojciec swoim przejechał 280kkm nawet bez patrzenia na serwo. Także chyba nie ma reguły... :fox:

Nexus - 26 Wrz 2008, 16:10

Pociagne dalej tego off topa - niestety zamiennik kosztuje 550zl (zalamka). Na Allegro nic ciekawego nie znalazlem oprocz tego:
http://moto.allegro.pl/it...1_3_rybnik.html
Pytanie - czy to serwo bedzie pasowalo do mojej fiesty jesli mam taki sam silnik?

bidżej - 26 Wrz 2008, 19:09

sprawdź sobie numerek na pomarańczowej naklejce na starym serwie i porównaj...
pablon - 26 Wrz 2008, 20:04

Ja kupiłem cewke na szrocie z gwarancja rozuchowa, i jak narazie jestem zadowolony. NIe orietuje sie jaką żywotnośc maja serwo ale wiekrza niż cewka. Droga ta puszka :patyk: