|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - problem z odpalaniem silnika
cywek - 6 Wrz 2008, 23:50 Temat postu: problem z odpalaniem silnika Witajcie, moja lepsza połówka ma problem z odpaleniem silnika - trzeba długo kręcić by w końcu zapaliło, tak jest za każdym razem. Chodzi o VW new beetle 1.9 dieselka, wymiana pompy paliwa jednak nie pomogła... cóż można jeszcze sprawdzić, bo ja jestem zielony jeśli o to chodzi. Kable zapłonowe ? Cewkę zapłonową ? Jeszcze jakieś sugestie ?
JoeMix - 7 Wrz 2008, 00:11
W deselku nie ma kabli zapłonowych i cewki,,, świec zapłonowych też nie ma, więc nie sprawdzisz choćbyś bardzo chciał, za to możesz sprawdzić świece żarowe, bo jak zimny dieselek nie chce gadać to często ich wina,
diodalodz - 7 Wrz 2008, 01:02
co się dzieje odrazu po odpaleniu - dymi jeśli dymi to na jaki kolor .
Arkadius - 7 Wrz 2008, 10:16
a nie ma różnicy, ciepły zimny silnik?
elvis25 - 10 Wrz 2008, 20:43
Sorki że odświeżam temat ale odnośnie problemów z zapalaniem.
Szwagier ma Astre z 97r silnik ecotec 1,6. Po długim staniu najczęściej po nocy musi długo kręcić aby odpalił. Potem już ten problem znika. Autko jeździ jak zawsze, nie ma problemów z pracą silnika, chodzi równo, ładnie przyspiesza i nie dymi.
Co sprawdzić? możliwe że paliwo schodzi z przewodu spowrtoem do baku?
Opinie mechaników są sprzeczne ze sobą i różne ... sumując wszystkie diagnozy silnika auto trzeba szybki sprzedać albo dorwać nowy silnik. :yyy:
mamuten - 10 Wrz 2008, 20:49
może bierze gdzies lewe powietrze moja fiesta tez ciężko odpalała a teraz coś jej odbiła i pali na Dyk nawet bez dodawania gazu
stafcio - 10 Wrz 2008, 20:52
a moze akumulator albo alternator ma juz dosyć. jak ma mozliwosc to niech sprawdzi po nocy ile volt ma akumulator przed odpaleniem. z drugiej strony moze byc alternator, jak juz sie konczy to ciezko mu krecic jak jest slaby akumulator
JoeMix - 10 Wrz 2008, 21:12
stafcio napisał/a: | z drugiej strony moze byc alternator, jak juz sie konczy to ciezko mu krecic jak jest slaby akumulator | Rozrusznik,,, rozrusznik ma ciężko kręcić,,,
elvis25 - 10 Wrz 2008, 21:41
Kręci bardzo dobrze ... aku jest ok tak jak i rozrusznik.
Problem w tym że zachowuje się jakby nie miała iskry lub paliwa. Wymieniane były świece, kable, filtry...
adamuus - 10 Wrz 2008, 21:44 Temat postu: Re: problem z odpalaniem silnika
cywek napisał/a: | Witajcie, moja lepsza połówka ma problem z odpaleniem silnika - trzeba długo kręcić by w końcu zapaliło, tak jest za każdym razem. Chodzi o VW new beetle 1.9 dieselka, wymiana pompy paliwa jednak nie pomogła... cóż można jeszcze sprawdzić, bo ja jestem zielony jeśli o to chodzi. Kable zapłonowe ? Cewkę zapłonową ? Jeszcze jakieś sugestie ? |
jezu kolego a co my wrozki?? bo jesli chcesz to mozna w nieskonczonsc wymyslac powody dla ktorych nie odpala. w ten sposob wymienisz pol auta. napisz cos dokladniej. silnik kreci normalnie?? moze akumulator masz slaby?? sprawdz czy pompa podaje rope na wtryski podczas krecenia. w sumie nie wiadomo czy tam masz pompowtryskiwacze czy pompe. moze popmpowyryskiwacze (jesli sa) masz uwalone?? czy swiece zarowe grzeja rowno?? jaka masz kompresje na zimnym silniku.
[ Dodano: Sro Wrz 10, 2008 21:46 ]
elvis25 napisał/a: | Kręci bardzo dobrze ... aku jest ok tak jak i rozrusznik.
Problem w tym że zachowuje się jakby nie miała iskry lub paliwa. Wymieniane były świece, kable, filtry... |
no to juz cos wiadomo. czy ktos moze ostatnio nie grzebal czegos przy silniku. moze jakis rozrzad byl robiony??
cywek - 11 Wrz 2008, 23:00
Arkadius napisał/a: | a nie ma różnicy, ciepły zimny silnik? |
za każdym razem to samo...
[ Dodano: Czw Wrz 11, 2008 23:01 ]
diodalodz napisał/a: | co się dzieje odrazu po odpaleniu - dymi jeśli dymi to na jaki kolor . |
nie dymi... trzeba kręcić ok. 5 sekund
diodalodz - 11 Wrz 2008, 23:50
to dość dziwne że nie dymi po odpaleniu . Oznacza to że kąt wtrysku jest ok i zawory są poprawie ustawione i grzeją świece . Co dalej począć to musze pomyśleć .
|
|