Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - problem z odpalaniem silnika

cywek - 6 Wrz 2008, 23:50
Temat postu: problem z odpalaniem silnika
Witajcie, moja lepsza połówka ma problem z odpaleniem silnika - trzeba długo kręcić by w końcu zapaliło, tak jest za każdym razem. Chodzi o VW new beetle 1.9 dieselka, wymiana pompy paliwa jednak nie pomogła... cóż można jeszcze sprawdzić, bo ja jestem zielony jeśli o to chodzi. Kable zapłonowe ? Cewkę zapłonową ? Jeszcze jakieś sugestie ?
JoeMix - 7 Wrz 2008, 00:11

W deselku nie ma kabli zapłonowych i cewki,,, świec zapłonowych też nie ma, więc nie sprawdzisz choćbyś bardzo chciał, za to możesz sprawdzić świece żarowe, bo jak zimny dieselek nie chce gadać to często ich wina,
diodalodz - 7 Wrz 2008, 01:02

co się dzieje odrazu po odpaleniu - dymi jeśli dymi to na jaki kolor .
Arkadius - 7 Wrz 2008, 10:16

a nie ma różnicy, ciepły zimny silnik?
elvis25 - 10 Wrz 2008, 20:43

Sorki że odświeżam temat ale odnośnie problemów z zapalaniem.
Szwagier ma Astre z 97r silnik ecotec 1,6. Po długim staniu najczęściej po nocy musi długo kręcić aby odpalił. Potem już ten problem znika. Autko jeździ jak zawsze, nie ma problemów z pracą silnika, chodzi równo, ładnie przyspiesza i nie dymi.

Co sprawdzić? możliwe że paliwo schodzi z przewodu spowrtoem do baku?

Opinie mechaników są sprzeczne ze sobą i różne ... sumując wszystkie diagnozy silnika auto trzeba szybki sprzedać albo dorwać nowy silnik. :yyy:

mamuten - 10 Wrz 2008, 20:49

może bierze gdzies lewe powietrze moja fiesta tez ciężko odpalała a teraz coś jej odbiła i pali na Dyk nawet bez dodawania gazu
stafcio - 10 Wrz 2008, 20:52

a moze akumulator albo alternator ma juz dosyć. jak ma mozliwosc to niech sprawdzi po nocy ile volt ma akumulator przed odpaleniem. z drugiej strony moze byc alternator, jak juz sie konczy to ciezko mu krecic jak jest slaby akumulator
JoeMix - 10 Wrz 2008, 21:12

stafcio napisał/a:
z drugiej strony moze byc alternator, jak juz sie konczy to ciezko mu krecic jak jest slaby akumulator
Rozrusznik,,, rozrusznik ma ciężko kręcić,,,
elvis25 - 10 Wrz 2008, 21:41

Kręci bardzo dobrze ... aku jest ok tak jak i rozrusznik.
Problem w tym że zachowuje się jakby nie miała iskry lub paliwa. Wymieniane były świece, kable, filtry...

adamuus - 10 Wrz 2008, 21:44
Temat postu: Re: problem z odpalaniem silnika
cywek napisał/a:
Witajcie, moja lepsza połówka ma problem z odpaleniem silnika - trzeba długo kręcić by w końcu zapaliło, tak jest za każdym razem. Chodzi o VW new beetle 1.9 dieselka, wymiana pompy paliwa jednak nie pomogła... cóż można jeszcze sprawdzić, bo ja jestem zielony jeśli o to chodzi. Kable zapłonowe ? Cewkę zapłonową ? Jeszcze jakieś sugestie ?

jezu kolego a co my wrozki?? bo jesli chcesz to mozna w nieskonczonsc wymyslac powody dla ktorych nie odpala. w ten sposob wymienisz pol auta. napisz cos dokladniej. silnik kreci normalnie?? moze akumulator masz slaby?? sprawdz czy pompa podaje rope na wtryski podczas krecenia. w sumie nie wiadomo czy tam masz pompowtryskiwacze czy pompe. moze popmpowyryskiwacze (jesli sa) masz uwalone?? czy swiece zarowe grzeja rowno?? jaka masz kompresje na zimnym silniku.

[ Dodano: Sro Wrz 10, 2008 21:46 ]
elvis25 napisał/a:
Kręci bardzo dobrze ... aku jest ok tak jak i rozrusznik.
Problem w tym że zachowuje się jakby nie miała iskry lub paliwa. Wymieniane były świece, kable, filtry...

no to juz cos wiadomo. czy ktos moze ostatnio nie grzebal czegos przy silniku. moze jakis rozrzad byl robiony??

cywek - 11 Wrz 2008, 23:00

Arkadius napisał/a:
a nie ma różnicy, ciepły zimny silnik?

za każdym razem to samo...

[ Dodano: Czw Wrz 11, 2008 23:01 ]
diodalodz napisał/a:
co się dzieje odrazu po odpaleniu - dymi jeśli dymi to na jaki kolor .

nie dymi... trzeba kręcić ok. 5 sekund

diodalodz - 11 Wrz 2008, 23:50

to dość dziwne że nie dymi po odpaleniu . Oznacza to że kąt wtrysku jest ok i zawory są poprawie ustawione i grzeją świece . Co dalej począć to musze pomyśleć .