|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [ALL] Pytanie odnośnie przewodów
DiabloHR - 31 Sie 2008, 20:40 Temat postu: [ALL] Pytanie odnośnie przewodów orientuje się ktoś czy może każdy producent samochodów stosuje odpowiednie kolory przewodów do danego elementu? np w vw polo główny kabel pompy paliwa jest czerwono żółty i czy w innych samochodach też będzie miał taki kolor? wiadomo różne są wyposażenia samochodów i kabli dochodzi... więc czy jest jakaś reguła? a może inny producent ma swoje... taka moja ciekawość
diodalodz - 31 Sie 2008, 21:44
powiem tak
VW i Ford pewne podobieństwa ma , szczególnie jeśli chodzi o oświetlenie ,
Ale np niemiecki opel już żadnych zasad nie przestrzega .
dida - 4 Wrz 2008, 15:56
wydaje mi sie że kolor kabli w instalacji nie jest przypadkowy!a juz napewno rzeczy podstawowe jak np.plus czy wszystkie przewody instalacyjne komputera lub stacyjka napewno kolor tam ma znaczenie.pewnie nie latwo bedzie sie dowiedziec co od czego jest.
[ Dodano: Czw Wrz 04, 2008 15:59 ]
miałem kiedyś uno i tam też były takie kolory przy pompie paliwa ale były też tam białe kabelki.w tak poważnych miejscach kolor napewno ma znaczenie!bo inaczej wszystkie kable byly by czarne.(a to i dla serwisów też było by utrudnienie)
szynszyl - 4 Wrz 2008, 16:06
dida, ogladaleś kiedyś jakiś xxx.pdf z serwisówki? kolory kabli to tylko do identyfikcji przewodów się nadają
JoeMix - 4 Wrz 2008, 17:19
Kazdy producent ma swoją kolorystykę kabli, do tego stopnia że w Fiestach kabel czerwony to zawsze +12V a brązowy to masa, a w Uno bodajże brązowy to +12V,,,
diodalodz - 4 Wrz 2008, 21:21
a w oplach to czarny +12 V . Pewne analogie się zdarzają , zasilanie cewek zazwyczaj z żółto czarnego , rozrusznik czerwono czarny ect ale nie wszystkie marki i modele .
|
|