Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] BRAK PRZYSPIESZENIA FIESTA 95 ROK 1.3 ZAGAZOWANA KATAL

bedy - 24 Sie 2008, 23:52
Temat postu: [MK3] BRAK PRZYSPIESZENIA FIESTA 95 ROK 1.3 ZAGAZOWANA KATAL
czy mozliwe jest ze w mojej fiescie brakuje przyspieszenia ( strasznie sie muli ) z powodu zapchanego katalizatora ? czy moze byc jakis inny powód ?
Tommy - 25 Sie 2008, 07:57

Może tak być. Ale powodów może być wiele jak mrówków na wierzbie... Wydech nie zrobil się ostatnio jakby cichszy? Przy dodawaniu gazu spaliny swobodnie wylatują z końcówki?
Zawory ustawione? Kable WN kiedy wymieniane? świece wyczyszczone? odpowiednio ustawione przerwy? Filtry wymienione? Chomik nakarmiony? śmieci wyniesione?

bedy - 25 Sie 2008, 10:39

moze zaczne faktycznie od tego co moge sam zrobic czyli swiece sprawdzic ,filtry wydech cichy to on jest bo jest nowy a czy mozna wymontowac katalizator aby wykluczyc to nie on jest powodem czy samemu dam rade ?
odyniec - 25 Sie 2008, 11:21

od kiedy mk3 w 1.3 miało 69KM?

lepiej wykrec sonde i sprawdz wtedy.

Tommy - 25 Sie 2008, 11:26

Możesz odkręcić wydech za dwururką, ale raczej nie sprawdzisz czy jest lepiej czy nie bo po zrzuceniu wydechu silnik będzie zamulony (od czegoś ten wydech w końcu jest). a i jazda będzie niemal niemożliwa.

Zrób test kompa na kody migowe i zobacz czy coś wypluje. I tak jak kolega wyżej mówil - 1.3i w mk3 ma 60KM - zmień opis :)

bidżej - 25 Sie 2008, 13:05

bedy, jeśli jeszcze wogóle masz kata to na 99% zapchany jak dziki. Poza tym mógł Ci się posypać tłumik środkowy i jego bebechy poleciały dalej i zatkały wydech. U mnie coś takiego spowodowało że Fiesta nie leciała nic więcej niż 60km/h i potrafiła zalać świeczki.

Tommy napisał/a:
Wydech nie zrobil się ostatnio jakby cichszy? Przy dodawaniu gazu spaliny swobodnie wylatują z końcówki?

... Przy dodaniu gazu nie wywala spalin gdzieś pod maską na łączeniach rur?

bedy - 25 Sie 2008, 16:32

przepraszam za bład faktycznie to nie 69 km tylko 60

[ Dodano: Pon Sie 25, 2008 16:34 ]
filtr sprawdziłem swiece odpadaja bo silnik pracuje równo , zabiore sie za tą lambde i za tłumik i katalizator jak zalecacie

LOY - 25 Sie 2008, 17:38

stara fiesta 60 KM plus gaz ...to co myslisz ze bedzie fruwac :-) ..seryjna nowa !! 1,3 przyspieszała w ok 15 sec do setki ..zmierz stoperem jak przyspiesza twoja ..i sie dowiesz czy po prostu czas na szybki samochód :fox:
bedy - 25 Sie 2008, 17:58

przesiadłem sie z bmw 98 rok na fieste jezdze nia na grzyby i na ryby ale wydaje mi sie ze cos ją blokuje poza tym w dowodzie ona ma 44 kw
Miły - 25 Sie 2008, 18:00

kw=kilowaty
bedy - 25 Sie 2008, 20:08

UPS no to 58 KM
przemko216 - 4 Lip 2009, 10:08

chłopaki odgrzeję stary temat
było już o tych katalizatorach niejedno i dojrzałem do decyzji o usunięciu tego
cudu techniki .Lecz moje wachania dotyczą mechanika .Otórz kolega był
u takowego i nie dosyć że usunął kata to wstawił strumienicę.
Najlepsze że mechanior kazał mu zapłacić 150zł wydaje mi się że dużo za dużo
spytałem się co z katalizatorem , kumpel powiedział mi że mechanior zabrał więc domniemuję że pewnie sprzeda na złomie za jakieś 2 stówki mam rację ?
jak to u was wyglądało ile zapłaciliście a ile odzyskaliśćie za kata na złomie czy może to była tranzakcja wiązana?i może nic nie zapłaciliście.
wydaje mi sie że mojego kumpla mechanik zrobił w bambuko
proszę o opinie jeśli tak to może polecicie jakiegoś mechanika z okolic łodzi i pabianic
a może lepiej samemu wyciąć i wspawać zwykłą rurę ? sam już nie wiem
poradzicie coś ?
Diodałódź pozdrawiam Cię