Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [mk3] Kluczyk z transponderem i pętla indukcyjna.

stachst - 24 Sie 2008, 20:45
Temat postu: [mk3] Kluczyk z transponderem i pętla indukcyjna.
Mam Forda Fiestę z 1995 roku.
Nie mam kluczyka matki - czerwonego, z którego można zakodować inne kluczyki.
Ślusarz dorobił mi kluczyk, który przekręca stacyjkę ale nie ma zapłonu.
Za dorobienie kluczyka z czipem, którym by można było zaprogramować inne kluczyki chce 300 złotych.
Mam więc pytanie:
Czy jeśli kluczyk z czipem, który zamyka pętlę indukcyjną umieszczę wewnątrz obudowy - atrapy, przyklejony do stacyjki, a będę przekręcał stacyjkę kluczykiem bez czipa, to będę miał zapłon?

Dorobię sobie wtedy drugi, jeszcze jeden zwykły kluczyk (zapasowy) za 30, a nie za 300 złotych.
Nie zależy mi na Immobilizerze w tak starym i zardzewiałym samochodzie.
A może da się wyjąć czip z kluczyka i przykleić go na stałe do stacyjki?
Poradźcie coś. <???>

JoeMix - 24 Sie 2008, 21:28

Tak, znajdź miejsce koło stacyjki gdzie umieścisz stary kluczyk (tak by go nie było widać) i powinno działać. Będzie tak jakbyś nie miał immo. (chyba)
diodalodz - 24 Sie 2008, 23:41

możesz wyjąć sam transponder jest pod zaślepką najczęściej i przyklej go po wewnętrznej stronie okulara , albo zdejmij okular i przyklej transponder w środku okulara i wrzuć wszystko pod deskę rozdzielczą .bedzie działać na 100 % . byle nie rozwalić transpondera przy wyjmowaniu z klucza .
stachst - 25 Sie 2008, 11:10

diodalodz napisał/a:
możesz wyjąć sam transponder jest pod zaślepką najczęściej i przyklej go po wewnętrznej stronie okulara , albo zdejmij okular i przyklej transponder w środku okulara i wrzuć wszystko pod deskę rozdzielczą .bedzie działać na 100 % . byle nie rozwalić transpondera przy wyjmowaniu z klucza .

Właśnie miałem o to pytać, czy nie można wyciągnąć jakoś transpondera z kluczyka, bo miałbym wtedy dodatkowy kluczyk.

JoeMix - 25 Sie 2008, 11:39

diodalodz napisał/a:

stachst - 21 Wrz 2008, 20:12

>możesz wyjąć sam transponder

Wyjąłem transponder z kluczyka.

>zdejmij okular i przyklej transponder w środku okulara i wrzuć wszystko pod deskę >rozdzielczą .bedzie działać na 100 % .

Działa super, ale nie można umieścić transpondera w środku pętli indukcyjnej, a przed pętlą, jak na załączonym rysunku.
Jak umieściłem w środku pętli, to nie działało.

Może komuś przyda się ta wskazówka. <oki>