|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK3] Kontrolka poduszki powietrznej - taśma?
FreeHack - 23 Sie 2008, 20:38 Temat postu: [MK3] Kontrolka poduszki powietrznej - taśma? Witajcie!
Mój problem wygląda następująco. W zeszłym roku, pewien mechanik dokonał wymiany krzyżaka kolumny kierowniczej w moim aucie. Od tego faktu zapala się kontrolka poduszki powietrznej w czasie jazdy. Czytając forum zauważyłem sugestie związane z zerwaniem taśmy poduszki powietrznej i spróbowałem ów problem zbadać. Taśma wizualnie wygląda na całą. Mój test polegał na tym, że do jednej końcówki podłączyłem bateryjkę 1,5V a na drugiej końcówce podpiąłem miernik, sprawdzając przez to przepływ prądu - okazało się, że prąd dochodzi do drugiej końcówki. Czy to dobra metoda sprawdzenia taśmy/zwijki poduszki powietrznej? Z góry dziękuję Wam serdecznie za odpowiedź. Poniżej zamieszczam zdjęcie wymontowanej taśmy i proszę o ewentualne sugestie dotyczące rozwiązania problemu.
daniel - 23 Sie 2008, 20:47
tak samo możesz bez bateryjki sprawdzić opór miernikiem ... tylko żeby Ci do głowy nie przyszło poduszki sprawdzać
FreeHack - 15 Wrz 2008, 22:29
Nikt z Was nie ma pomysłu? Może jednak ktoś pokusi się o diagnozę:) Będę wdzięczny za naprowadzenie na rozwiązanie problemu:) Zaznaczam, że kłopot pojawił się tuż po wymianie krzyżaka kolumny kierowniczej. Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.
diodalodz - 16 Wrz 2008, 01:17
podłącz 3 V baterie (dwa paluszki) na wymontowanej taśmie i na drugi koniec żarówkę . kręć taśmą . jeśli zauważysz że gdzieś dioda miga to znaczy że taśma jest do śmieci .
oczywiście poducha odpieta i schowana w garażu w szafie .
JoeMix - 16 Wrz 2008, 07:07
Żarówkę czy diodę w końcu zamiast żarówki podłącz woltomierz, najlepiej analogowy i patrz czy wskazówka się nie chwieje,,,
diodalodz - 16 Wrz 2008, 10:14
diode oczywiście po nocy pisze to tak wychodzi .
FreeHack - 16 Wrz 2008, 11:02
Dziękuję Panowie:) Dzisiaj będę testował i poinformuję o wyniku:)
Pozdrawiam!
[ Dodano: Wto Wrz 16, 2008 21:43 ]
Wymontowałem dziś taśmę i po podłączeniu baterii oraz voltomierza okazało się, że z 3V na drugą stronę (od wtyczki poduszki) dopływa 0,2V. Rozebrałem obudowę taśmy i okazało się, że jest zerwana, co utwierdziło mnie we wcześniejszych podejrzeniach. Próbowałem ją reanimować - połączyłem żyły, zaizolowałem je opaską termokurczliwą i złożyłem. Po tej operacji, prąd przewodzony jest poprawnie - podaję 3V i mam 3V na drugim końcu. Gdy jednak kręcę taśmą, napięcie się zmienia. Czy to definitywnie oznacza jej uszkodzenie? Proszę o odpowiedź.
JoeMix - 16 Wrz 2008, 23:20
a raczey Tego się chyba nie reanimuje - trzeba wymienić.
diodalodz - 17 Wrz 2008, 01:27
powiem tak z założenia takich rzeczy się nie regeneruje dla własnego bezpieczeństwa . jeśli zmienia sie napięcie o 0,1-0,3 V to generalnie jest ok .
FreeHack - 17 Wrz 2008, 08:40
Serdecznie dziękuję za rozwianie wątpliwości i proszę o zamknięcie tematu.
Pozdrawiam
|
|