Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - zetec słabo jedzie

Laskosz - 24 Cze 2008, 20:14
Temat postu: zetec słabo jedzie
no cóż może ktoś się z czymś takim spotkał ?
po swapie auto jeździło bardzo zrywnie :| ciągło do samej odcinki i pewnego dnia musiałem odpiąć akumulator (2 dni przed wyjazdem na zlot jak spawałem powtórnie stabilizator silnika) i od tego czasu auto jeździ coraz słabiej np na 2 dociągnie do 90 i wyżej już nie bardzo ma siłę ciągnąć, dół też jest słaby :|

miałem też 2 razy problem po wyjechaniu z myjni automatycznej że auto szarpało i przebierało i nie jechało do około 3-3.5 tyś obr/min a powyżej jak szalone przyspieszało, ale wystarczyło auto zostawić np na kilka godzin do wyschniecia i wszystko wraca do normy czyli słabego przyspieszenia itp (mam nawet problem zeby spalić opony przy starcie z 1 :krzesłemgo:

zczytałem błędy i sa nastepujące:
519 - czujnik ciśnienia w ukł. wspomagania ( nie mam go )
552 - krokowy / zawór bocznikowy
565 - zawór odpowietrzania baku (coś takiego ;))

no i kurde czy krokowy może mieć wpływ na moc silnika ? spalanie jest bardzo niskie jak na 1.8 bo nie pali więcej jak 7-8l pb95 i to przy dość ostrej jeździe <???>

Lokmen - 24 Cze 2008, 20:25

jak masz stożek to przygotuj sie na to iz powoli przepływomierz zaczyna szlag trafiać - generlanie spróbuj go wyczyścić/przemyć
Laskosz - 24 Cze 2008, 20:29

przemyłem go benzyną i dobrze przedmuchałem ale nie pomogło to, a jak odepne przepływkę to auto gaśnie i nie ma różnicy w jeździe

[ Dodano: Wto Cze 24, 2008 20:30 ]
a poza tym jakby to była przepływka to powinno ją w błędach pokazać chyba no nie ? :| zasrana elektronika a mogłem to zrobić na 2 gaźnikach :twisted:

[ Dodano: Wto Cze 24, 2008 20:57 ]
przed chwilą sprawdziłem jeszcze raz błędy i pokazało mi jeszcze:
122 - czujnik położenia przepustnicy (niskie napięcie) - w wolnym tłumaczeniu :)

Tommur - 25 Cze 2008, 08:07

Błąd czujnika z "Niskie napięcie" z tego co wyczytałem wyskakuje, jak jest naderwany lub urwany jeden z kabelków. <???>
Laskosz - 25 Cze 2008, 17:01

to moze w środku tego cpp ? bo przed włożeniem silnika sprawdziłem całą wiązkę
tajmus - 25 Cze 2008, 17:34

ty masz silnik z mk3 z S ?
Peedro - 25 Cze 2008, 18:21

tajmus napisał/a:
ty masz silnik z mk3 z S ?

Silnik z eśka jest

Tommur - 25 Cze 2008, 23:19

POdłącz pod nóżki czujnika przepustnicy miernik i zobacz jak na oporze się zachowuje. Czy opór wzrasta lub spada równomiernie. Może któraś ścieżka papa zrobiła.
Moja też fajnie jeździła dopóki aku w zimę padł. Po resecie już nie to i mimo zmian cpp jest inaczej niż było.