Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - Jak stwierdzić czy Fiesta ma ABS

slawo110 - 15 Cze 2008, 13:49
Temat postu: Jak stwierdzić czy Fiesta ma ABS
Witam
Kupiłem Fieste MK4 1,25 i poprzedni właściciel twierdzi że ma ona ABS. Jak rozpoznać czy żeczywiście ma ABS czy nie ma.

Marcin - 15 Cze 2008, 14:17

ostro zahamować :fox:
Grzembol - 15 Cze 2008, 16:41

slawo110, to najprostszy sposob aby zobaczyc :) jak ma ABS poznasz po charakterystycznym odbijaniu pedalu hamulca...nie da się tego nie zauwazyć, choć hamując po raz pierwszy z ABSem można się przestraszyć reakcji hamulca, a przynajmniej mocno zdziwić :)
Marcin - 15 Cze 2008, 17:02

poza tym po przekręceniu stacyjki powinna zapalić się kontrolka od abs'u
diodalodz - 15 Cze 2008, 20:38

najprościej otworzyć maskę i zobaczyć czy jest pompa ABS u . Wygląda to tak że z pompy hamulcowej idą 2 lub 4 przewody do dużego aluminowego pudełka i z niego rozchodzą się na koła .ot cała filozofia .
slawo110 - 15 Cze 2008, 22:01

Dzieki za odpowiedz. Jutro sprawdzę.

[ Dodano: Nie Cze 15, 2008 22:03 ]
Wcześniej miałem Fieste MK3 1.4 bez ABS więc to dla mnie nowość.

diodalodz - 16 Cze 2008, 13:42

w mk3 abs jest mechaniczny wiec to jeszcze inna para kaloszy . Tu jest normalnie pompa elektryczna
kazi - 16 Cze 2008, 13:43

dioda ja mam abs u siebie a nie mam mechanizmu przy kolach bo poprzedni wlasciciel sobie go wykrecil i zamontował normalny mechanizm hamulcowy. Abs w fiestach mk3 ma paski z lewej i prawej strony i jest to mechaniczny system.
diodalodz - 16 Cze 2008, 18:20

kazi napisał/a:
dioda ja mam abs u siebie a nie mam mechanizmu przy kolach bo poprzedni wlasciciel sobie go wykrecil i zamontował normalny mechanizm hamulcowy. Abs w fiestach mk3 ma paski z lewej i prawej strony i jest to mechaniczny system.

nie rozumiem co do mnie napisałeś :)

JoeMix - 16 Cze 2008, 21:43

Ja zrozumiałem że kolega ma ABS ale poprzedni właściciel go wymontował i zamontował zwykły układ hamulcowy... fiest mk3 nie miały ABSu tylko SCS, który jest (podobno) od ABSu o niebo lepszy ale o wiele bardziej awaryjny.
tomcio1600 - 17 Cze 2008, 13:50

slawo110 napisał/a:
Witam
Kupiłem Fieste MK4 1,25 i poprzedni właściciel twierdzi że ma ona ABS. Jak rozpoznać czy żeczywiście ma ABS czy nie ma.

Nie szukaj zadnych pomp przewodów czy puszek bo jesli zadajesz takie pytanie to twierdze ze jesli otworzysz maske zagladniesz do srodka to Twoja wiedza i tak nie bedzie wystarczajaca do tego aby stwierdzic czy ABS tam sie znajduje czy nie.
Oraz czy on działa (bo byc moze, ale niesprawny)

Wsiadaj do auta rozpedz sie do 30 - 40 km/h na drodze asfaltowej (lub innej byle nie szutr) upewnij sie ze nic za Toba nie jedzie (aby nie spowodowac zagrozenia w ruchu) i mocno i zdecydowanie nacisnij do konca pedał hamulca. (nie powoli i delikatnie) tylko na maxa do konca.
Sam poznasz czy jest ABS czy nie.
Jesli bedzie sprawny to poczujesz pulsowanie pedału hamulca pod noga, poczujesz "popuszczanie" kół. i odgłos podobny do "rozrywania cieńkiej warstwy blachy" Jest to normalne i niczym sie nie przerazaj - tak poprostu działa ABS. :)