|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] problem ze sprzeglem juz mi rece opadaja
scorpion1979 - 5 Cze 2008, 20:34 Temat postu: [MK3] problem ze sprzeglem juz mi rece opadaja Witam zaczne od tego ze w grudniu 2007 bylo wymieniane cale sprzeglo ( tarcz , docisk, lozysko), po wymianie wszystko chodzilo elegancko,az od pewnego momentu zaczal mi strzelac pedal sprzegla, wiec z opisow jakie przeczytalem na forum wywnioskowalem ze jest to samoregulator pedalu sprzegla, wymienilem go i sa nastepujace objawy:
pedal sprzegla chodzi lekko a biegi wkleszczaja sie dobrze , niestety taka sytuacja jest do czasu wcisniecia pedalu ok . 10 razy ( mowie oczywiscie na oko ) , pozniej jest jakby uskok pedalu sprzegla i od tego momentu pedal sprzegla chodzi ciezko i biegi sie wleszczaja ciezko a czasami wogole. W takiej sytuacji zatrzymuje samochod otwieram maske i ciagne 2-3 razy lape z linka lub wyhaczam linke i oddzielnie ciagne linke i oddzielnie lape , po czym sprzeglo chodzi jak nowe (biegi lekko, pedal lekko) i tak w kolko znowu pare razy wcisne sprzeglo jest dobrze i pozniej to samo . Zauwazylem rowniez ze jak ciagne ta lape sprzegla to ta lapa na tym wieloklinie dosc wysoko sie podnosi ( ok 1,5 cm) . czy to normalne ze ta lapa taki ma luz , albo czy jest mozliwe zle zalozenie samoregulatora , jesli moge prosic o jakies porady bo juz mi rece opadaja zastanawiam sie nad wymiana jeszcze linki . Prosze pomożcie
Laskosz - 5 Cze 2008, 22:51
jeśli dobrze zrozumiałem to łapa od sprzęgła Ci się unosi ? jeśli tak to możesz ściągnąć skrzynie i zobaczyć czy dobrze jest założone łożysko wyciskowe no i czy się nie rozsypało.
Pozdro
scorpion1979 - 7 Cze 2008, 00:19
ok dzieki zobacze , ale czy to mozliwe zeby po pol roku padlo lozysko
diodalodz - 11 Cze 2008, 22:51
hm pytanie czy łapa obraca się na wieloklinie czy pdonosi się razem z wałkiem łożyska oporowego . To dość ważne do postawiania diagnozy .
vit - 15 Sty 2009, 15:16
chętnie się podepnę i mam nadzieję że ktoś odpowie. mam to samo w fiescie mk3. łapa podnosi sie razem z wałkiem łożyska oporowego. coś z łożyskiem oporowym?
diodalodz - 15 Sty 2009, 17:01
no wskazuje na to że obudowa łożyska wypieła się z łapek .
|
|