|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - jak odpowietrzyć chłodzenie?
draglukasz - 5 Cze 2008, 17:12 Temat postu: jak odpowietrzyć chłodzenie? Mam pytanie. Ostatnio wymieniłem w fieście chłodnicę, pompe do płynu chłodniczego, i czujnik temperatury.
Autko nsie troche bardziej teraz grzeje niż wcześniej. MOże dlatego że nie odpowietrzyłem płynu a nie wiem jak :(
mam też pytanie jak można sprawdzić czy termostat sie otwiera? bo jeszcze nie słyszałem nigdy wentylatora :(
bidżej - 5 Cze 2008, 17:53
Termostat sprawdza się dość łatwo, odpalasz samochód (zimny) i jeżeli od razu zaczynają grzać się wszystkie rury wchodzące do termostatu, tzn. że jest zacięty w pozycji otwartej.
Więcej o termostacie (i odpowietrzeniu) znajdziesz w artykule o wymianie termostatu dziale Garaż-Tuning na stronie głównej FiestaKlubPolska, no i używając szukajki
Co do wentylatora: w swojej jeszcze nigdy go nie słyszałem, podobno ogólnie ciężko zagrzać silnik 1,1 do takiej temperatury żeby wentylator się włączył. U mnie w upalny dzień w korku wskazówka temperatury dochodzi najwyżej prawie do N. W trakcie normalnej jazdy stoi grzecznie na środku.
JoeMix - 5 Cze 2008, 19:27
w 1,1 układ chłodzenia się sam odpowietrza (sprawny układ)
Danio - 8 Cze 2008, 12:39
pewnie miałeś wcześniej niesprawne elementy - dlatego teraz masz wrażenie że sie szybciej grzeje - ale to na plus
układ sie sam odpowietrza
termostat można sprawdzić w taki sposób : patrzysz jaka jest temperatura otwarcia i taką mu dostarczasz (czajnik z gorącą wodą) pamietając jednak o sporej bezwładności tego elementu - ogólnie szkoda zachodu jak dla mnie bo na pewno jest lepiej niż było
mnie w ciągu 4 lat użytkowania fofi 1.1 udało sie dwa lub 3 razy włączyć wentylator
powodzenia
stafcio - 12 Cze 2008, 00:34
jak u mnie byl zapowietrzony, to przy nagrzanym silniku odkrecilem na chwile korek od zbiornika wyrownawczego. nadmiar powietrza uciekl i od tamtej pory jest dobrze.
moze masz gdzies za duzo kamienia czy innego szitu i blokuje przeplyw wody? moze sproboj przeplukac uklad specjalnym plynem.
ponczo83 - 12 Cze 2008, 08:25
w silniku 1.3 też się sam odpowietrzy?
stafcio - 12 Cze 2008, 08:41
generalnie we wszystkicha autach powinno sie dac odpowietrzyc uklad.
diodalodz - 12 Cze 2008, 08:57
wszystkie które maja stały obieg płynu przez zbiorniczek powinny odpowietrzyć się same . Czasami tylko spektakularnie wygląda 1 otwarcie termostatu bo wskazówka leci pod czerwoną skalę i zaczyna opadać . Potem już jest ok cały czas .
tajmus - 12 Cze 2008, 10:34
u mnie cos pewnie bedzie nie tak bo wentylator sie wlacza czesto (silnik chodzi: wlaczy sie na minute, wylaczy i za chwile sie znow wlaczy i tak w kolko) a wcale duzo nie trzeba do przejechania (wystarczy ze stoi i go odpale i po chwili juz sie obraca, wskazowka niby trzyma sie zawsze tak kolo 1/3 skali... nie wiem co to moze byc... ma to jaki wplyw na obroty silnika?? zrobilem sobie kody bledow: wyszedl krokowiec i cpp; cpp wymienilem i sie troche to poprawilo ale dalej swiruje (nierowne obroty, przygasanie), krokowiec dziala bo sprawdzalem ale dlaczego przy diagnostyce wyskoczyl jesli jest ok??
Freeman - 12 Cze 2008, 10:51
Bo działa ale nie tak jak powinien. Przeczyść go. A co do chłodnicy to może być zapchana, użyj jakiegoś środka do płukania.
kllimek - 20 Cze 2008, 14:02
A jak jest z odpowietrzaniem w silnikach 1,4 rok 92??
bidżej - 20 Cze 2008, 14:04
kllimek, diodalodz napisał/a: | wszystkie które maja stały obieg płynu przez zbiorniczek powinny odpowietrzyć się same |
|
|