Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - konrolka ładowania fiesta mk3 1.4i 91 r

rafi-2004 - 30 Kwi 2008, 14:18
Temat postu: konrolka ładowania fiesta mk3 1.4i 91 r
witam
mam taki mały problem a może i nie mały
kontrolka od ładowania podczas odpalonego silnika ciągle sie delikatnie świeci wymieniłem przewod iddo rozrusznika i nadal jest to samo ciekawe że ładowanie jest ok ale podczas dodawania gazu mocniej zaczyna świecić i na obrotomierzu jest dziwne zachowanie wskazowki podczas właczaniea czego kolwiek typu migacz gwałtownie idzie w gore tak jak by była jakas zwara tylko gdzie
porszę pomocy
pozdrawiam rafi

szynszyl - 30 Kwi 2008, 20:13

drugi temat załżyłeś, czy może snię. napiecie na wyjściu prostownika altka nizsze niz na aku. sprawdź ładowanie. jak masz mozliwośc to sprawdź czy nie ma tętnień napięcia w instalacji. ja kombinowałem raz, do Diody dzwoniłem - wystarczyło zmienic zakres na Voltomierzu i wywalić mostek. tyle ze miełam wtedy altka lucasa.... rozbieralny szajs
rafi-2004 - 1 Maj 2008, 07:45

ładowanie jest 13.84 bez obciązenia a z 13,55 i jeszcze jedno jak włacze ktoryś z migaczy to wskazowka od predkościomierza raz do gory raz na dol tak pulsacyjnie i przepraszam założyłem drogi temat nieswiadomie
kazi - 1 Maj 2008, 08:22

ze co predkosciomierza? :hahaha: a to dobre ciekaw jestem co ma linka do elektryki chyba ze jest z metalu :yes: Pewnie moze ci chodzi o obrotek co? czy sie myle? :pop:
ic3ek - 1 Maj 2008, 11:08

rafi-2004 napisał/a:
ładowanie jest 13.84 bez obciązenia a z 13,55 i jeszcze jedno jak włacze ktoryś z migaczy to wskazówka od predkościomierza raz do gory raz na dol tak pulsacyjnie

Ładowanie 13.8 to mało.Wartości OK 14.1-14.4 na właczonych światłach i 14.2-14.6 na wyłączonych.
Ja kupiłem nowy "regler" i po założeniu nowego ze sklepu miałem 13.7, wiec musiałem go wymienić
Wymień kolego regler "to co ma szczotki i jest koloru czarno białego" na Alternatoże na nowy i bedzie OKI bo miałem identyczne objawy jak piszesz.

kazi napisał/a:
ze co predkosciomierza? :hahaha: a to dobre ciekaw jestem co ma linka do elektryki chyba ze jest z metalu :yes: Pewnie moze ci chodzi o obrotek co? czy sie myle? :pop:

Chodziło o to, że jak włączy kierunek "obojętnie który" to w momęcie zapalenia zarówki wskazówka od obrotka idzie w dół, a wmomęcie gdzie żarówka nieświeci wskazówka od obrotka idzie w góre.

Wyglada to całkiem fajnie bo jak mruga kierunek to lata góra/dół wskazówka od obrotka. (tylko na wolnych obrotach)

Pozdrawiam

kazi - 1 Maj 2008, 16:12

ic3ek napisał/a:
Chodziło o to, że jak włączy kierunek "obojętnie który" to w momęcie zapalenia zarówki wskazówka od obrotka idzie w dół, a wmomęcie gdzie żarówka nieświeci wskazówka od obrotka idzie w góre.

Wyglada to całkiem fajnie bo jak mruga kierunek to lata góra/dół wskazówka od obrotka. (tylko na wolnych obrotach)

Poprowadz nowy kabelek masy badz plusowy do licznika i bedzie ok u mnie to samo było ale juz nie ma :) te kableki sa za cienkie jak na amperarz płynący w liczniku a moze masz podsw diodowe w liczniku? badz niestandardowe zarówki? to zabiera prad i takie pozniej sa cyrki.

diodalodz - 1 Maj 2008, 17:31

napewno od podświetlania diodowego bo jedna żarówka bierze tyle prądu co 5 diod . Zastanówcie się co piszecie czasami . Jak w 99 % mk3 licznik działa poprawinie to znaczy że twój też musi działać poprawnie i nie trzeba ciągać przewodów tylko zmierzyć czego brakuje masy czy "plusa"
kazi - 1 Maj 2008, 19:27

dioda zakreciles normalnie :) a 5 fluxów to tez to samo co 1 zarówka? pub2 Tak jak dioda powiedzial sprawdz napięcia.
diodalodz - 1 Maj 2008, 21:16

generalnie zasada jest taka że najmniej wydajnym źródłem światła jest żarówka . 99% zużywa na ciepło . Wiec każde źródło jest lepsze od żarówki .
kazi - 1 Maj 2008, 23:08

diodalodz napisał/a:
generalnie zasada jest taka że najmniej wydajnym źródłem światła jest żarówka . 99% zużywa na ciepło . Wiec każde źródło jest lepsze od żarówki .

Stosunek pobieranej mocy nie jest równy jej oddawaniu co za tym idzie ciepło ale nie 99% chyba ze chcesz zebym ci z tego zrobił wykład bo az sięgnałem do ksiązki z polibudy. Dioda to ze zarowka nie jest wydajna to nie znaczy ze jest mało efektywna a ciepło to skutek uboczny i jak narazie zarówek nic nie zastąpi bo juz próbowano z lampami rtęciowymi czyli swietlowkami i nie wyparły :) a led nie oświeci ci tak jasno pokoju jak zarówka. Swietlówka owszem ale nie led. :P I nie kazde jest lepsze od zarówki bo sa miejsca gdzie zarówka musi byc a sie nie sprawdzi swietlowka np. na mrozie zapal swietlowke :P ehh za bardzo rozwijamy sie w temacie tu mowa byla o czym innym devil

rafi-2004 - 3 Maj 2008, 12:04

wiecie co jeszcze zauważyłem podczas trzymania na 4000 obrotow kontrolka od ładowania zaczyna mrogać
diodalodz - 3 Maj 2008, 15:24

hm
albo poszedł mostek albo wytarły się pierścienie wirnika .