Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK4] Uciążliwe drgania podczas hamowania

domenicos - 6 Kwi 2008, 11:14
Temat postu: [MK4] Uciążliwe drgania podczas hamowania
Witam.
Mam pewien problem. Otóż podczas hamowania, zwłaszcza z wyższych prędkości, pojawiają się drgania pedału hamulca i kierownicy. Podczas normalnej jazdy przy żadnej prędkości nie występuje problem bicia (do 150km/h), pojawia się ono tylko podczas hamowania. Zasadniczą sprawą jest jeszcze to, iż problem ten występuje jedynie, gdy jeżdżę na komplecie letnich kół na alu. Na zimowych kołach natomiast problemu nie było.
Czy ktoś miał może podobny problem i wie w czym tkwi szkopuł?
Pozdrawiam:
Dominik.

Marcin - 6 Kwi 2008, 11:30

jak hamowałem powyżej 90km/h to prawie wyrywało mi kierownice z rąk, wymieniłem tarcze i spokój.
Tommy - 6 Kwi 2008, 11:35

tarcze
domenicos - 6 Kwi 2008, 11:57

Tak też myślałem.
Wymieniłem tarcze na nowe, problem ustąpił CZĘŚCIOWO na jakieś 2 tygodnie (drgania były, ale już mniejsze), po dwóch tygodniach drgania powróciły. Przetoczyłem stare tarcze i założyłem je na nowo. Znów na około 2 tygodnie drgania się zmniejszyły.
Natomiast po zmianie kół na zimowe, drgania ustały CAŁKOWICIE. I problem powrócił dopiero wczoraj, gdy założyłem od nowa koła letnie.
Zatem gdyby to były tarcze, to chyba przy zmianie kół na zimowe nie byłoby większej zmiany??

luki - 6 Kwi 2008, 12:05

w sumie masz racje a jakie te felgi oryginalne forda są??
bo możliwe ze będą takie naprężenia ze felga będzie na śrubach pracowała i stąd te drgania...

domenicos - 6 Kwi 2008, 12:08

Felgi oryginalne ford, ale nakrętki już oryginalne nie są. Są to te nakrętki pływające, ale szczerze powiedziawszy nie są najwyższej jakości, bo większość z nich się blokuje i już nie są ruchome (tzn. nakrętka nie obraca się na pierścieniu, tylko wraz z nim).
luki - 6 Kwi 2008, 12:14

a probowałeś po jeździe dokręcić jeszcze raz koła... może już będą gniazda w felgach wyrobione i jak sie nakrętki po pewnym czasie ułożą i zaczynają pracować weź tak z ciekawości sprobuj je teraz podokręcać
domenicos - 6 Kwi 2008, 12:22

Ok spróbuje. A dodatkowo jeszcze spróbuje założyć na test oryginalne nakrętki z drugiego forda i zobaczę czy coś się nie zmieni.

Zmieniłem nakrętki na oryginalne, przejechałem kawałek, dokręciłem ponownie i niestety cały czas drgania są.
Ps. Nie zmieniałem jedynie nakrętek anty-kradzieżowych (po jednej na koło).

pawloplus - 6 Kwi 2008, 15:59

koła wywarzałeś? Pojedz sprawdz. To może być wina kół. Próbowałeś zamienić tył na przód koła???
domenicos - 6 Kwi 2008, 16:12

Pierwsze co zrobiłem, to wyważyłem koła (zmagam się już z tym problemem od połowy poprzedniego sezonu). Już nawet sprawdzałem czy nie ma bicia piasty.
pawloplus - 6 Kwi 2008, 16:27

jaką masz rozmiar opon letnich a jaką zimowych. Podaj szerokość wysokość i ile cali
domenicos - 6 Kwi 2008, 17:19

zima: 165/70 r13
lato: 175/60 r14

Dietih - 6 Kwi 2008, 21:00

domenicos napisał/a:
Zasadniczą sprawą jest jeszcze to, iż problem ten występuje jedynie, gdy jeżdżę na komplecie letnich kół na alu. Na zimowych kołach natomiast problemu nie było.
Czy ktoś miał może podobny problem i wie w czym tkwi szkopuł?

też tak miałem!
tylko u mnie jeszcze większa różnica w rozmiarach:
- zimówki 13 na 175/70
- letnie 15 na 195/50

i też drżało na alu a na stalowych nie, pomijając kwestie prostowania alu to koles od felg poiwedział mi że alu są dużo większe, po prostu bardziej na nich sie czuje drgania, mniej wyczuwalne na stalowych.

Na twoim miejscu zaczałbym od przyjrzenia sie alu felom i ewentualnie prostowanko :-P

po drugie jak juz na pewno będziesz wiedział że drgania pochodzą od hamulców a nie od opon czy felg to zanim zaczniesz wymieniać tarcze +klocki to rozbierz zacisk i przyjrzyj sie w jakim stanie są klocki (czy nie popękane, czy nie stwardniałe ze zgrzania itd.) oraz czy ładnie chodzą w zacisku?

być może obędzie sie bez wymiany tarcz i stanie na klockach.
Ja tak miałem że aby drżenie ustało wystarczyło wymienić zgrzane klocki (jeden leciutko pęknięty a oba solidnie stwardniałe-spalone)
Ja zacząłem sie dobrze przyglądać klockom po tym jak wymieniłem 2 komplety tarcz z klockami (raz na rok)
to za trzecim razem zobaczyłem że klocek nie chodzi luźno w jażmie a tylko przesuwa sie o milimetr -tak że nie blokuje koła- ale nie odsuwa sie do końca co powodowało, że były permanentnie przegrzewane i pękały-nawet ferodo (dobry mechanik = dobry montaż)

tak więc dosyć często powodem drgań -wbrew obiegowym opiniom- są klocki, a nie tylko tarcze :twisted:

pozdro

rad - 6 Kwi 2008, 21:19

Mam podobny problem z tym, ze u mnie delikatne drganie pojawia sie podczas ruszania, musze naprawde powolutku ruszyc z 1 zeby bylo ok.

pzdr

domenicos - 6 Kwi 2008, 22:14

Klocki i tarcze już wymieniałem i tak jak pisałem wcześniej (ciekawa sprawa) pomagało to częściowo (drgania były mniejsze, ale nie znikały), ale na około 2 tygodnie. Później problem powracał. Co do samych felg, to przyjrzę im się uważniej w tym tygodniu, pozmieniam też przód z tyłem i zobaczę co się będzie działo.
kaczoro - 6 Kwi 2008, 23:10

Ostatnio przy okazji wyważania koła (bo mi ciężaraek się odkleił) 'fachowiec" powiedział żebym usunął tę podkładkę nakręcaną na jedną ze szpilek, która ma niby przytrzymywać tarczę hamulcową...wg "fachowca" ta podkładka przy nieoryginalnych felgach powoduje bicie :-P
Nakrętka została, a po wyważeniu koła bicie znikło :ok:

domenicos - 6 Kwi 2008, 23:16

Hehe dobre.
Ja tą podkładkę mam i nigdy mi nie przeszkadzała ;-)

Danio - 7 Kwi 2008, 09:22

sprawdź jeszcze sworzeń wahacza z tej strony z której jest to bardziej odczuwalne....mój z lewej wytrzymał 186 tys i sobie poszedł

najlepiej to sprawdzać na szarpakach

domenicos - 7 Kwi 2008, 10:30

No niby była to jedna z rzeczy, jakie sprawdzał mechanik gdy borykał się z moim problemem i uznał, że sworznie są ok. Ale ostatnio przy zmianie kół zauważyłem, że jest pęknięty. Wymienię go w tym tygodniu, ale cały czas mnie zastanawia dlaczego przy kołach zimowych nie ma najmniejszego problemu z biciem podczas hamowania.
luki - 9 Kwi 2008, 01:04

a opony masz pewne??
tj data produkcji, przebieg, stan... (tych letnich oczywiście)

domenicos - 9 Kwi 2008, 07:48

Cały komplet kupiony rok temu (rok produkcji 07). Uniroyal 550. Są jeszcze w stanie idealnym.
luki - 9 Kwi 2008, 09:36

ja kupiłem ze 2 lata temu nówki Fuldy i po 5tys zaczęły bić na wyważarce było ok, a podczas jazdy biły, okazało sie ze wada fabryczna jakaś była bo sie od wewnątrz rozwarstwiły.

a probowałeś zamienić koła tył <->przód albo chociaż lewa <->prawa wiem ze są kierunkowe...

domenicos - 9 Kwi 2008, 10:00

Dzisiaj wieczorem będę miał chwilkę i zmienię przód z tyłem i wtedy zobaczę co się będzie działo.
Robert1976 - 22 Cze 2008, 08:59

Ja mam ten sam problem w fiestce mk3. Straszne drżenie na kierownicy podczas hamowania ale tylko po rozgrzaniu hamulców. Wymieniłem tarcze, łożyska i piasty na przednich kołach, nie wspominając o wahaczach. Problem jednak pojawia się po rozgrzaniu hamulców. Tarcze były sprawdzane na bicie u mechanika jak były gorące i niby było ok, odchyłka 0,20mm ale problem nie znikł. Miła ktoś z was taki przypadek, bo mnie już ręce opadły. :driver:
kicer - 22 Cze 2008, 22:20

Jam mam też taki problem, nie zauważyłem czy to przy rozgrzanych hamulcach ale przy hamowaniu tak ze 110 km/h wali w kierownice i reszta budy lata. myślałem że to tylne bebny bo było można to odczuć przy zaciągnięciu ręcznego. Ale nie pomogło, przednie tarcze 5 tyś przebiegu (mikoda, nacinane i nawiercane więc zmierzyć się ich nie da, ale i wątpie żeby to one były) dwie najgorsze felgi wymieniłem, koła wyważone do zera każde, i dalej lipa.... Luzów w zawieszeniu nie ma (sztywne wszystko) i dalej wali. Już chyba przyjdzie wymienić jeszcze dwie felgi i nowe opony bo tak to się nie da... :/ Aha i przy przełożeniu kół przód tył na chwile to ustępuje ale po przejażdżce po obwodnicy wraca... :/
Robert1976 - 23 Cze 2008, 18:39
Temat postu: Bice podczas hamowania cd.
Dzisiaj wymieniłem klocki hamulcowe i na razie, tzn, na dzień dzisiejszy spokój. Jutro, jak przejadę większy dystans zobaczę czy pomogło. Nie mam już pomysłu i skończył mi się zakres możliwości w przyczynie drgań podczas hamowania :głowąwmur: