Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - Odpowietrzanie układu chłodniczego...

jackIE - 4 Kwi 2008, 19:49
Temat postu: Odpowietrzanie układu chłodniczego...
Witam i pozdrawiam wszystkich forumowiczów!!!
Chcę uprzedzić że użyłem opcji "szukaj" i wyniki miałem marne więc chcę zadać pytanie jak w temacie.
Podczas czyszczenia elektrozaworu sterującego ogrzewaniem, odpaliłem silnik (rozpięty układ chłodzenia) i pozbyłem się części płynu. Ubytek został uzupełniony lecz silnik jak wcześniej uzyskiwał temp. ledwo nad minimum teraz nagrzewa się dość szybko i wskazówka utrzymuje się pośrodku dozwolonej skali.
Wiem że nie jest to jeszcze powód do paniki lecz chciałbym dowiedzieć się czy mogłem zapowietrzyć układ chłodzący, a jeśli tak to jak się go odpowietrza?
Z góry dziękuję za pomoc!

Marcin - 4 Kwi 2008, 19:52

w sumie powinien się sam odpowietrzyć, jak u siebie wymieniałem cały płyn to nic specjalnego nie robiłem i jest ok.
diodalodz - 4 Kwi 2008, 21:53

odpowietrzy się sam bo jest 3 mały obieg zrobiony
stafcio - 4 Kwi 2008, 22:53

mi sie niedawno zapowietrzyl po zmianie plynu, temperatura skakala ponad czerwone pole na górze. uspokoiło się jak odkrecilem korek zbiornika wyrownawczego po przejechaniu paru km (jak silnik byl nagrzany).
jackIE - 5 Kwi 2008, 13:09

dzięki za pomoc raz jeszcze, w sumie to mi się nic złego nie działo lecz temperatura rosła bardziej niż wcześniej. Może po tym "przepłukaniu" termostat się obudził :V: i silnik łapie szybciej temperature