Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - jak podpiac???

dragalus2580 - 25 Mar 2008, 19:46
Temat postu: jak podpiac???
Jak maja iść kabelki od alternatora w Fiescinie 1.8 d 93? bo starego alternatora nie było a w nowym mam 2 kable które wychodzą od alter i nie wiem jak je podpiąć żeby było wszystko dobrze...:) i czy jest możliwe ze jak by były zle kable podpięte to mogło by to zepsuć akumulator??

Pozdr

ic3ek - 25 Mar 2008, 21:33

Jeden gruby z oznaczeniem D+ do grubego kabelka który łaczy sie z rozrusznikiem.

Drugi cienki z diodą powinien byc podłączony do takiej małej cienkiej rubki wystajacej z alternatora.

diodalodz - 26 Mar 2008, 14:34

prawie dobrze :)
B+ battery + czyli plus z akumulatora (najgrubsza śruba) zazwyczaj 1 albo 2 przewody grube czerwone . W mk3 zazwyczaj idą pod rozrusznik . Pod wejście D+ diode + podłączasz kontrolkę czyli cienki niebieski i tyle

dragalus2580 - 26 Mar 2008, 18:49

Witam

u mnie jest tak:

-dwa kable czerwone podpięte do rozrusznika... i obok nich jest jeden niebieski cienki... który nie wiem gdzie podpiąć....;(
a jest jeszcze jeden niebieski cienki kabel który jest podpięty do śrubki przy alternatorze i gdzieś idzie do instalacji... PROBLEM jest w tym ze jak zapale auto to nie ładuję mi aku:( dopiero jak dotknę tej srubki co jest niebieski kabel to zaczyna lądować ale słabo...
nie wiem co zrobic z tym niebieskim kablem co idzie w izolacji z tymi dwoma czerwonymi...??

Pozdr

szynszyl - 27 Mar 2008, 07:07

dragalus2580 napisał/a:
dopiero jak dotknę tej srubki co jest niebieski kabel to zaczyna lądować ale słabo...
co..jak..czym dotkniesz? jasniej prosze.
dragalus2580 - 27 Mar 2008, 12:19

palcem jeśli ja dotknę ten niebieski kabel co jest podłączony do alternatora to zaczyna ładować...
kazi - 27 Mar 2008, 22:16

ten mały cienki jest od kontrolki ładowania zrobie zdjecia to sie rozjasni ale jutro dopiero
szynszyl - 28 Mar 2008, 06:08

na moje oko kabel idacy z 2 czerwonymi powinien byc połączony z tym co niby podpiety i idzie gdzieś w instalacje. musisz te przewody jakoś wydzielic z wiązki, a przynajmniej ten co masz razem z czerwonymi, gdzie sie kończy!!