Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - MK4 po wyjsciu z zakrętu nie prostuje

Krzysiekkk - 24 Mar 2008, 22:29
Temat postu: MK4 po wyjsciu z zakrętu nie prostuje
Mam następujący problem z MK4:

drgała mi kierownica podczas jazdy, okazało się ze łozyska od przednich amortyzatorów (to u góry) są wyjechane, wymieniłem łożyska i przy okazji amortyzatory bo sie do tego kwalifikowały, po tym drgania trochę ustały, jednak nadal samochód po wyjechaniu z zakrętu nie prostuje, gdy podczas jazdy puszcze kierownice to auto ma tendencje do zjeżdżania w lewo :9: Podczas jazdy kierownica musi być trochę skręcona w prawo aby auto jechało prosto, co z tym począć bo już nie wiem co myśleć na ten temat, a nie chcę tracić fortuny na wymianę części które mogą tu nie pomóc...

lis2006 - 24 Mar 2008, 23:20

Witaj, sprawdź krzyżak kolumny kierowniczej, miałem podobne objawy (tzn. po wyjściu z zakrętu kierownica nie odbijała i się blokowała. krzyżak ok. 70-80zł (zamiennik SWAG; robocizna około 50zł) :)
Krzysiekkk - 24 Mar 2008, 23:26

Ale niema żadnych luzów w układzie lekkie poruszenie kierownicy powoduje lekki ruch koła, wiec luzów niema, co za tym idzie krzyżak wygląda OK, końcówki drążków tez są ok nie ma tam luzów, szkopuł w tym ze kiera jest skrzywiona aby jechać prosto, ktoś mi doradzał zrobienie zbieżności inny znachor mówił coś o przekładni, nie wiem już komu wierzyć, mechanik ze mnie super nie jest, uczę sie dopiero bo to moje pierwsze autko, a nie chce tracić fortuny na zrobienie tego co może nie dać rezultatu pożądanego :)
mdcs - 25 Mar 2008, 01:53

Zacznij od zrobienia zbieżności...
SOLONY - 26 Mar 2008, 08:07

Tak zbieżność a jak nie pomoże to sprawdzić zwrotnice.
anjko - 26 Mar 2008, 20:37

Sprawdź całą geometrie. Co prawda w fieście regulowana jest tylko zbieżność ale siła, powodująca samoczynne ustawienie się kół do jazdy "na wprost", jest wywołana w jednakowym stopniu działaniem kąta wyprzedzenia, jak i pochylenia osi sworznia zwrotnicy.
Dlatego warto sprawdzić całość bo może się okazać że na auto jest po dzwonie i zostało kiepsko naprawione wtedy wartość tych kątów może być niewłaściwa.

Ale to oczywiście dopiero jak będziesz pewny że w układzie kierowniczym wszystko gra (luzy itp.)

Krzysiekkk napisał/a:
drgała mi kierownica podczas jazdy, okazało się ze łozyska od przednich amortyzatorów (to u góry)

Co do samego drgania kierownicy to nie wydaje mi sie żeby to były te łożyska bardziej stawiam na jakieś luzy bądź krzywe koło (felga lub opona)