|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Tuning mechaniczny - FIltr stożkowy
gramek81 - 18 Mar 2008, 23:40 Temat postu: FIltr stożkowy Witam wszystkich, Mam pytanko dot. filtra stożkowego, zakupiłem sobie k&n chciałem juz go zamontować pod starą rurę dolotową w miejsce obudowy seryjnego filtra,tylko nie wiem jak i gdzie mam ulokować czujnik przepływu powietrza ktory dochodzi do obudowy filtra.Czy ktoś miał podobny problem?Proszę o rade (jakieś fotki)
Marcin - 18 Mar 2008, 23:44
trzeba poszukać... http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=16783
kaczoro - 19 Mar 2008, 08:03
Tylko pytanie czy kolega kupił dedykowany zestaw k&n czy sam uniwersalny filtr? Bo w uniwersalnym stożku nie ma miejsca na czujnik
gramek81 - 24 Mar 2008, 22:50
no własnie uniwersalny,dlatego nie miałem pojecia co z tym czujniczkiem,teraz już wiem ze musi byc dedykowany.Narazie dam sobie spokój.Dzieki za odp.
zefir - 25 Mar 2008, 09:08
wydziergaj dziure
pP - 7 Cze 2008, 22:08
czujnik najlepiej zamontowac przy uniwersalnym stożku zaraz przy przepustnicy, w odleglosci tak 2 cm od styku przepustnicy z rura,
stafcio - 9 Cze 2008, 14:54
i co, zdzialales cos? pokaz foty
DeDe - 14 Cze 2008, 01:47
mam małe pytanko jestem na forum od niedawna i mam mały a zarówno wielki problem jak moge zamontować stozek w fieście 1.3 skad moge dostac redukcje..jakaś obejme która mi zastapi zwykła puszke filtra powietrza tak zeby miała wyjście na rure pod stozek?????
kaczoro - 14 Cze 2008, 22:37
A tak BTW to gdzie umieścić czujnik przepływu powietrza w niededykowanym stożku do MKIV? Jesli nie ma możliwości wydziergania dziury w podstawie stożka? Tak tylko hipotetycznie pytam
Pozdrawiam.
Marcin - 14 Cze 2008, 22:45
jak masz przepływke to ten drugi czujnik to jest od temperatury zasysanego powietrza to umieszczenie go gdziekolwiek poza miejscem oryginalnym i tym gdzie przeważnie jest w stożku będzie trochę przekłamywało pomiary
kaczoro - 14 Cze 2008, 23:47
Marcin napisał/a: | jak masz przepływke to ten drugi czujnik to jest od temperatury zasysanego powietrza to umieszczenie go gdziekolwiek poza miejscem oryginalnym i tym gdzie przeważnie jest w stożku będzie trochę przekłamywało pomiary |
Kurde najpierw napisałem, a potem pomyślałem...oczywiście, że miałem na myśli czujnik temperatury powietrza (ten w obudowie filtra) Dlatego pytam bo wydaje mi się, że np. umieszczając go tuż za stożkiem (na jakiejś króciutkiej "power rurze" czy łączniku) przed przepływomierzem nie powinno nic zmieniać... no bo w jakim zakresie zmieni się temperatura zasysanego powietrza na odcinku około 5cm?
Marcin - 15 Cze 2008, 10:32
niby tak, ale jak będzie on na drodze przepływającego powietrza to to powietrze będzie go schładzać i tu wystąpi różnica, mimo tego że podobny wpływ ma na niego oryginalne miejsce
tak swoją drogą nie ma to jak mieć jeden czujnik za przepustnicą zamiast przepływki i tego od temp. wtedy nie ma tego problemu.
kaczoro - 15 Cze 2008, 14:49
Marcin napisał/a: | niby tak, ale jak będzie on na drodze przepływającego powietrza to to powietrze będzie go schładzać i tu wystąpi różnica, mimo tego że podobny wpływ ma na niego oryginalne miejsce |
A czy przypadkiem rolą tego czujnika nie jest pomiar temperatury przepływającego powietrza? Przecież żeby ten czujnik funkcjonował poprawnie to musi być na drodze przepływającego powietrza...
Marcin - 15 Cze 2008, 16:52
wydaje mi się, że temperatury zasysanego powietrza, gdyby był przepływającego to by był pewnie umieszczony w rurze podobnie jak przepływka
pawel2062 - 7 Sie 2008, 11:07
Odświeżę temat...
Mam xr2i z gazem....
Jak jest gaz to można zamontować stożkowy filer powietrza??
Bad_Boy__Zabrze - 7 Sie 2008, 11:50
można
Żółwik Tuptuś - 8 Sie 2008, 19:31
Pawel poczytaj topiki o LPG i stożku , które są na tym forum ( po cośje w końcu usystematyzowaliśmy )
Wypowiedź Bad Boya w bardzo trafny sposób pointuje temat ( sam odpowiedziałbym tak samo ) więc do momentu zakończenia lektury zamykam temat . Pawel daj znak na priv jak poczytasz i jak będziesz miał jakieś jeszcze pytania i wątpliwości .
|
|