| |
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - Uk豉d ch這dzenia : jaki p造n ch這dniczy
fido2001 - 21 Gru 2004, 12:02 Temat postu: Uk豉d ch這dzenia : jaki p造n ch這dniczy Wlasnie przeczytalem calkiem niezly poradnik kolegi "Zolwia" dotyczacy LPG i oswiecilo mnie zeby wymienic plyn chlodniczy. Polazlem do garazu i faktycznie, dopiero teraz zaowazylem ( LPG zalozylem prawie 2miesiace temu ) ze poziom plynu jest na min. !!! Co radzicie tam wlac, rozumiem ze nie uzupelniac tylko caly wymienic, to teraz poradzcie mi jaki tam plyn kupic, fordowski czy cos innego, no i oczywiscie gdzie/ktoredy sie stary spuszcza...
Pozdrawiam.
Wodz - 21 Gru 2004, 19:24
Nie ma sensu wydawac kasiorke na p造n fordowski o ile taki istnieje(jesli taki jest to zapewne duzo drozszy od zwyklych bo pisze na nim ford)zwyk造 p造n do chlodnic firmy Petrygo(mozna go mieszac np.Denadzer(chyba tak to sie pisze) i zwiele innymi koncentratami jak i plynami.Nie wiem jaka mk jezdzisz ale u mnie w mk1 plyn spuszczm odkrecajac waz od dolu chlodnicy,a nastepnie za kolektorem wydechowym znajduje sie sruba do spuszczania plynu z bloku silnika.
P.S. W moim przypadku gazownicy uzupe軟ili mi ubytek p造nu po zamatowaniu instalacji.
fido2001 - 21 Gru 2004, 21:09
w Krakowie w Fordzie ( EutoCar) Koncentrat kosztuje 16zl za litr, a z tego sie robi 2 litry - mieszanka 1:1, nie wiem czy to drogo bo nie mam porowniania, a po za tym nie wiem ile wchodzi tego do ukladu chlodzacego w mojej fiestuni.
spider - 22 Gru 2004, 10:25
do 1.1 wchodzi 7.7litra ja aktualnie wymienilem sobie na Dynogel - 37
muzz - 22 Gru 2004, 11:44
to przy okazji pytanie czym powinny byc zalewane nasze chlodnice...czyli poprostu pytanie czy w mk3 byly chlodnice aluminiowe czy jakie?...
szynszyl - 24 Gru 2004, 22:09
mam aluminium. ostatno\io zala貫m koncentratem tedex. mieszanka na -30st. mi wysz豉 :wink:
草逕ik Tuptu� - 26 Gru 2004, 20:23
Fido2001 jakim autkiem je寮zisz i z jak帷h這dnic� .
Panowie p造ny nale篡 dzieli� na grupy nie poprzez ich producent闚 czy tez na koncentraty lub p造ny gotowe ale na takie do ch這dnic aluminiowych i miedzianych .
Ch這dnice aluminiowe s� nowszego typu stosowane w silnikach z aluminiow� g這wic� i aluminiow� nag瞠wnic� ( prawid這wy uk豉d ) w przypadku zastosowania miedzianej ch這dnicy do aluminiowej g這wicy tworzymy prymitywne ogniwo elektryczne kt鏎e przy酥iesza degeneracje p造nu i rdzewienie metalowych cz窷ci silnika ( oczywi軼ie nie demonizujmy nie jest to efek natychmiastowy tylko powolne chrupanie )
Ch這dnice miedziane - stosowane g堯wnie w silnikach z 瞠liwnymi g這wicami ( lub raczej z silnikami starszego typu , w starszych autach ) wymagaj� nieco innego p造nu .
Oczywi軼ie wlanie p造nu przeznaczonego do innego typu ch這dnic nie spowoduje natychmiastowej awarii ( ca陰 zim瘽a wodzie te� sie da je寮zic pod warunkiem 瞠 b璠ziemy co wiecz鏎 opr騜niali ca造 uk豉d a rano nape軟iali go ) lecz po paru latach mo瞠 sieokaza� 瞠 cz窷ci naszego uk豉du ch這dzenia wykazuj� znaczne objawy zu篡cia .
muzz - 26 Gru 2004, 23:51
no dobra czyli np. fiesta mk3 1.0 jaka ma chlodnice i co tam powinno sie lac...to smo chyba bedzei sie w takim razie tyczylo 1.1
草逕ik Tuptu� - 27 Gru 2004, 00:35
no w豉郾ie co ma fiestka 1.0 lub 1.1 pod mask� .
A kt鏎a ? a co ma pod mask� fiesta 1.4 albo 1.6 ?
A mo瞠 ch這dnic� od du瞠go fiata ? ( sam takie patenty robi貫m w 1.1 ale to by這 dawnooooo )
Niestety na to pytanie ka盥y musi sam sobie odpowiedzie� ( czyt. ruszyc dup� do auta ) poniewa� na wymys造 forda nak豉da si� radosna tw鏎czo嗆 pan闚 Heni闚 kt鏎zy sprowadzali powypadkowe egzemplarze i wsadzali do nich ch這dnic� nie koniecznie od danego modelu i nie koniecznie pasuj帷� , kolenym etapem by豉 pomys這wo嗆 pana Wiesia kt鏎y musia� sobie poradzi� z kr捫帷ym po tym forum tematem ch這dnicy dziurawej najcz窷ciej poprzez wymian疀ej na now� u篡wana .
I tutaj w豉郾ie dochodzimy do sedna sprawy czyli jaka ch這dnica jest u nas pod mask� . Muzz jak� ch這dnice ma fiestka mk3 1.0 pod mask� ( pod warunkiem 瞠 nie jest to farbowane 1.1 lub 1.3 przerobione w papierwch przez sci庵aj帷ego j您 hitlerowa w celu obni瞠nia stawki OC )
muzz - 27 Gru 2004, 17:44
Zolwik: czyli wg tego co napisales to nasze fiestki powinny miec chlodnice miedziana??...jezeli oczywisice nikt nic nie przerabial...
Lokmen - 27 Gru 2004, 19:58
Raczej powinny mie� aluminiow�.....
muzz - 27 Gru 2004, 20:49
tak mie sie tez wydawalo...ale z tego co napisal Zolwik wynika insza inszosc...mi sie poprostu rozchodzi o to co leje do ukladu chlodzenia a co powinienem lac...
草逕ik Tuptu� - 28 Gru 2004, 18:25
muzz najprawdopodobniej masz ch這dnic� aluminiow� cho� widzia貫m mk3 1.1 z oryginaln� ( jak si� za瞠ka� w豉軼iciel ) ch這dnic彩iedziana . Ale czy to naprawde tak du篡 problem zej嗆 do auta i sprawdzi� jaka masz ch這dnic� i wg tego dobra熜造n ?
muzz - 28 Gru 2004, 18:47
no to jak mam to zobaczyc w samochodzie?...napisane gdzies bedzie...osobiscie nie wiem jak po wygladzie chlodncy powiedziec ze to taka a taka!(po kolorze metalu to wiem...ale ja mam chlodnice koloru czarnego...:) )...czyli podejrzeawm ze mam aluminiowa...bo tak jak powiedzialem u mnie nie bylo nic mieszane!
草逕ik Tuptu� - 28 Gru 2004, 18:49
pud這 - na czarno na og馧 by造 malowane ch這dnice miedziane - aluminiowe pozostawa造 na og馧 w naturalnym kolorze 造瞠k sto這wych
Rycho - 29 Gru 2004, 00:26
A ja lej� Quala, orlenowski p造n do ch這dnic aluminiowych i nawet jestem zadowolony. Jaki� czas temu 軼i庵a貫m pomp� wody i mia貫m okazj� obejrze� kawa貫k kawa貫k tulei, wygl康a豉 OK, bez nadmiernej ilo軼i osad闚 czy innych histori blokuj帷ych wymian� ciep豉.
Rycho
bash - 30 Gru 2004, 17:03
dopn� si� do dyskusji...
po kupnie fiesty mechanik (nie mialem czasu sam przy tym posiedziec ) zrobil mi szybki przeglad i wymiane tego co konieczne, w tym zala� 鈍ie篡m plynem - petrygo (ten taki niebieskiego koloru) - mam 1.4i z (raczej) oryginaln� ch這dnic� (w豉snie - alu czy mied�?); mam te� bardzo niewielkie kapanie pomiedzy ujsciem z termostatu na chlodnice (z miejsca gdzie wchodzi przewod gumowy z chlodnicy na kr鏂iec termostatu-opaski sa zacisniete mocno, na wiosne spuszcze uklad, wyczyszcze krociec i zaleje czyms znowu) - w miejscu drobnej nieszczelno軼i jest jasnozielony osad (czy to normalny objaw?)- 瞠berka chlodnicy wydaj� mi sie z alu ale tu chodzi przeciez o rurki przep造wu cieczy - nie jestem pewien wiec zapytam (sorki tuptus) - czy wiecie jaka byla oryginalnie chlodnica w mk3 (91) 1.4i ? i jaki polecacie plyn.... (heh...ponad 0,7k postow i takie pytanie.... )
szynszyl - 30 Gru 2004, 17:24
popatrz na wawel (chyba wawel - dawno tam nie by貫m :wink: ), ma miedziany dach i zielony nalot, wszystko wiadomo....
bash - 18 Sty 2005, 19:19
hmmm...jednak chyba tak nie do konca....
szynszyl - 18 Sty 2005, 19:43
fido w ko鎍u nie napisa� jakim autem je寮zi. st康 sugerowanie si� instrukcj� od mk3 nie ma chyba sensu?
bash - 18 Sty 2005, 19:50
ale odpowiedziales (nalot!) na m鎩 post, a ja wiadomo czym je盥z�
szynszyl - 18 Sty 2005, 19:56
| bash napisa�/a: | ale odpowiedziales (nalot!) na m鎩 post, a ja wiadomo czym je盥z� |
przecie� m璚zymy si� fiestk� fido, st康 moja odpowied�. je郵i o ciebie chodzi to masz racj� na 100% :wink:
Andreoz - 18 Sty 2005, 21:53
Witam
Tuptu� no to mi powiedz lepiej jak� chl這dnice mo瞠 mie� MK2 87r 1,1. Bo czeka mnie w nied逝gil czasie lutowanie jej. Ja je盥瞠 na Petrygo do ch這dnic aluminiowych i jak rok temu wymienia貫m termostat musia貫m spu軼i� troch� p造nu i ten p造n mia� kolor czystego z這tego piwka . ...............by� dos這wnie taki czysty i przezroczysty jak pifko!!!a� sam by貫m zdziwiony 瞠 mam taki czysty uk豉d ch這dzenia:))
A z tymi kolorami jak piszesz to nie by� bym tego taki pewien bo mam ch這dnice po MK1 i jest koloru 造磬i sto這wej ale jak robi貫m przymiarke na niej w豉郾ie do lutowania mojej z MK2 to lutowa豉 si� pi膮膮knie (tzn by豉 miedziana) s康z� 瞠 przecie� oni musz� czym� pokrywa� t� mied�
瞠by sie nie utlania豉
Pozdro
|
|