|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika ogólna - Skacze wskazówka prędkościomierza
Mafios - 20 Gru 2004, 08:33 Temat postu: Skacze wskazówka prędkościomierza nie unosi sie plytnnie tylko zaczal skakac ? :cry:
Fred - 20 Gru 2004, 08:48
Odpowiedź leży albo w lince od prędkościomierza albo w ślimaku. Mi swego czasu też tak lekko skakał, a teraz nie tylko skacze ale i nawet przekłamuje powyżej pewnych prędkości (leciałem 200 km/h swoim dieselkiem Joe może potwierdzić )
diodalodz - 20 Gru 2004, 11:22
walnij w linke olejem , jak sie uspokoi to jest linka do wymiany . bo olej pomaga na miesiąć góra .
Pozdro
muzz - 20 Gru 2004, 13:47
a jak nie to ryginalny slimaczek za 31.02pln w ASO i wymiana...czasem tez pomaga tylko na tydzien...:)...
kauserowicz - 20 Gru 2004, 17:00
mi zawsze trzęsło
KacpeRS - 20 Gru 2004, 17:36
może być zamocno wygięta linka jak ktoś przy niej grzebał
Marcin - 21 Gru 2004, 17:51
u mnie tylko skacze gdy jest silnik zimny
muzz - 21 Gru 2004, 22:51
Marcin napisał/a: | u mnie tylko skacze gdy jest silnik zimny |
no to wlasnie tak zaczal mi sie konczyc slimaczek...:)...oczywiscie moze to tez byc sama linka i smarowanie...hmm...w sumie jak mi powiedzieli w warsztacie nieautoryzowanym gdzie robia fordy ze to moze byc juz skrzynia to nie chcialo mi sie wierzyc...ale po tym jak mi nowy naped linki padl to juz w to uwierzylem!...bo co innego moze byc przyczyna?
Marcin - 22 Gru 2004, 12:20
U mnie zaczął skakać gdy wymieniłem zegary bez obrotomierza na te z obrotomierzem. przedtem pokazywał normalnie
Kurtus - 22 Gru 2004, 12:23
u mnie wskazoweczke skacze i pokazuje roznice predkosci +/- 10km/h ) wiec ciezko okreslic czy jedziesz 40 cyz 50
trzeci - 22 Gru 2004, 12:28
Marcin napisał/a: | U mnie zaczął skakać gdy wymieniłem zegary bez obrotomierza na te z obrotomierzem. przedtem pokazywał normalnie |
Miałem to samo. Jeszcze raz wyjmij linkę prędkościomierza i włóż ją ponownie. Za pierwszym razem zrobiłem to niedokładnie i wskazówka skakała. Poprawiłem i jest ok.
Pozdro...
BerciQ - 10 Lis 2010, 21:02
bardzo ładnie odgrzeje kotleta, ale....
mi zaczyna skakać jak się trochę rozgrzeje. i to tak do predk. 50km/h skacze do zera i spowrotem.
Pojawiło się to to po swapie.
i pytanko. Linka wchodzi w ślimaka w skrzynie, ale zaraz obok bloku silnika ?
Czy ślimaki we wszystkich skrzyniach są takie same? Bo została mi skrzynia z 1.1, to mógłbym to wymienić bo tam śmigało.
Albo jest możliwość, że źle weszła w skrzynie?
JoeMix - 10 Lis 2010, 21:33
Na skrzyni jest jedno miejsce gdzie da rade podłączyć linkę, zacznij od innego poprowadzenia jej przez przegrodę i w komorze,,,
BerciQ - 10 Lis 2010, 21:35
a polozenia mialoby wplyw na to ze zaczyna swirowac dopiero jak sie troche zagrzeje ?
Rebel - 11 Lis 2010, 18:29
BerciQ napisał/a: | a polozenia mialoby wplyw na to ze zaczyna swirowac dopiero jak sie troche zagrzeje ? |
hmm to raczej to wskazuje na winę ślimaka.
Umnie przykładowo też minimalnie skacze powiedzmy jakieś 3km/h w lewo i tyle samo w prawo ale dopiero jak przekraczam 130
BerciQ - 11 Lis 2010, 19:55
a ślimak jest taki sam we wszystkich skrzyniach Fordowskich czy są różne ?
Tomas82 - 11 Lis 2010, 21:20
Mi skakała wskazówka jak zmieniłem zegary na nowsze przez to, że w starym plastykowa szyjka prędkościomierza była dłuższa. W nowym metalowy kołnierz blokował całkowite dociśnięcie linki, a ta się ślizgała.
Po lekkim ścięciu metalowego kołnierza już nic nie skakało.
Może trzeba dłuższą linkę, albo bardziej "uszczelnić", żeby nie miała jak się przekręcać?
Dużo też może dać wspomniane inne poprowadzenie linki, aby nie była zbyt napięta gdy wchodzi do licznika.
dr_dave - 11 Lis 2010, 21:48
a u mnie odkleił się magnes wliczniku. Trzeba była rozbieać deskę na części pierwsze.
BerciQ - 11 Lis 2010, 21:50
jak magnes w liczniku to po grzyba deske rozbierales ??
dr_dave - 12 Lis 2010, 20:55
Racja tablice samą. przejęzyczenie...
BerciQ - 6 Sty 2011, 21:21
Paniska, że się tak zapytam. Jak wymienić tego ślimaczka prędkościomierza?
Bo nie widziałem na skrzyni jakoś żeby tam była nakrętka która trzyma go w swoim miejscu.
Pele - 6 Sty 2011, 21:26
BerciQ, masz bolec od boku wetknięty. Jeśli ktoś kombinował to jest on uje*any i trzeba będzie rozwiercić.
BerciQ - 6 Sty 2011, 21:28
ale tak zaraz z boku czy troszkę poniżej? Patrz, na to nie wpadłem Tam jest takie chu..steczkowe dojści, że nie wiem czym tak się jest w stanie dostać żeby jeszcze wiercić jego się wykręca czy poprostu wyciąga?
Pele - 6 Sty 2011, 21:42
No właśnie z wierceniem jest problem, bo najlepiej skrzynię wyciągnąć ...
Od góry jest VSS wkręcony w te gniazdo ślimaka, to jakiś centymetr od górnej krawędzi gniazda. Wychodzi równolegle do półosi. Wyciągniesz go kombinerkami (o ile je zmieścisz )
Tommur - 7 Sty 2011, 15:32
Tak jak trzeci pisał. Wyjmowałem linkę i zawsze musiałem z 2 razy ją wkładać zanim wskazówka przestała skakać.
BerciQ - 7 Lut 2011, 19:48
znowu ja
a pytanko, żeby napęd ślimaka wymienić to trzeba skrzynie ściągać?
Wyciągnąłem ślimaka, ale nie widziałem jakoś specjalnie zużycia...miał ładne ząbki, linka nowa, licznik też rozbierałem i wygląda ok. Żaden magnes się nie odkleił, podpiąłem pod wkrętarkę i nie skakał. Więc pozostaje chyba tylko napęd ślimaka :/
SebeG - 10 Maj 2012, 19:30
Mi wskazówka skakała, a dzisiaj powiedziała "nichuchu, nic ci nie będę pokazywała". Chętnie się więc dowiem, co jest bardziej prawdopodobne: linka czy ślimak? I czy dużo z tym dziadem jest zabawy?
bradek37 - 20 Lut 2014, 18:18
Witajcie
Mam ten sam problem,wskazówka od 0 do 20 km delikatnie skacze,wymieniałem ilnke od gazu,co jeszcze mogę zrobić aby nie skakała i kiedy jest zimno a w szczególności w zimę,zanim nie zrobi się ciepło w samochodzie zatrzymuje się na 60 km i nie chce iść dalej
Freeman - 20 Lut 2014, 18:52
bradek37 napisał/a: | wymieniałem ilnke od gazu | w związku z tą wskazówką?
Najlepiej na początek zmienić linkę od ślimaka do licznika, jeśli nie pomoże to wymiana ślimaka.
blood_brother - 21 Lut 2014, 01:47
Nie wiem, czy niezetec'i mają, ale VSS mógł się też ukręcić. Chociaż u mnie nie bez przyczyny się ukręcił - zaciął się ślimak.
bradek37 - 27 Lut 2014, 22:35
Freeman
Czyli zmienić najpierw linkę od ślimaka do licznika?
jak w sklepie zapytam o ta linke będą wiedzieli o jaka linkę chodzi?
Czy to jest ta linka co jest przyłączona obok sprzęgła czyli do skrzyni biegów od strony silnika
brewa7 - 6 Kwi 2014, 21:58
http://zapodaj.net/638dce5bff39d.png.html
Tutaj masz narysowane gdzie się mieści zębnik przekładni prędkościomierza.
rst - 6 Paź 2014, 21:41
możecie zrobić fotkę poglądową gdzie znajduje się uf ślimaczek z linką bo pewnie większość ludzi nie wie gdzie ona jest w tym ja
|
|