|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - ręczny na jedno koło
pawelo06 - 1 Mar 2008, 15:39 Temat postu: ręczny na jedno koło dziś wykryłem że ręczny łapie bardzo słabo od dłuższego czasu ale dziś zobaczyłem że łapie tylko na jedno tylnie koło,co może być powodem i co ewentualnie do wymainy by sie nadawało,tylnie hamulce to chyba nie były od nowości robine w niej,model mk4 96r
dday - 1 Mar 2008, 16:14
do sprawdzenia szczęki, linka ręcznego i samoregulatory
niop i bębny obejżeć trzeba czy nie trzeba by było przetoczyć
ja nie dawno miałem tak, że też na jedno koło łapał i myślałem, że mi się szczęki skończyły i coś poblokowało a to się okazało, że linka ręcznego skorodowała
kaczoro - 1 Mar 2008, 23:37 Temat postu: Re: ręczny na jedno koło
pawelo06 napisał/a: | dziś wykryłem że ręczny łapie bardzo słabo od dłuższego czasu ale dziś zobaczyłem że łapie tylko na jedno tylnie koło,co może być powodem i co ewentualnie do wymainy by sie nadawało,tylnie hamulce to chyba nie były od nowości robine w niej,model mk4 96r |
Miałem podobną sytuację...do wymiany były samoregulatory oraz jeden cylinderek (o ile pamiętam to prawy ) Odziwo szczęki były w dobrym stanie ale też je wymieniłem bo miałem już wcześniej kupione
Pozdrawiam!
firefighter1 - 2 Mar 2008, 22:03
bankowo samoregulator
jez733 - 2 Mar 2008, 23:11
firefighter1 napisał/a: | bankowo samoregulator | mam taką samą sytuacje, skoro to na bank ten samoregulator to gdzie go znajdę i to czego on służy?
Dodam że u mnie jeszcze jak ktoś nie ma wprawy to ma problem jedną ręką ręczny na pierwszy ząbek zaciągnąć
kaczoro - 2 Mar 2008, 23:38
jez733 napisał/a: | firefighter1 napisał/a: | bankowo samoregulator | mam taką samą sytuacje, skoro to na bank ten samoregulator to gdzie go znajdę i to czego on służy?
Dodam że u mnie jeszcze jak ktoś nie ma wprawy to ma problem jedną ręką ręczny na pierwszy ząbek zaciągnąć |
Znajdziesz go w bębnie hamulcowym A słóży on, o ile się nie mylę, do tego aby szczęki wracały do swojej pierwotnej (neutralnej) pozycji...
pawelo06 - 3 Mar 2008, 08:39
widziałem na allegro cały zestaw naprawczy oprócz bębnów chyba sie skusze i mam spokój z tylnimi aż do śmierci tej fiesty
odyniec - 3 Mar 2008, 11:29
kaczoro, cylinderek z ręcznym wiele wspólnego niema... w sumie to nawet nic! pawelo06, a bębny to częsta przyczyna właśnie tego, że ręczny słabo bierze (na jedno bądź dwa koła)
kaczoro - 3 Mar 2008, 12:02
odyniec napisał/a: | cylinderek z ręcznym wiele wspólnego niema... w sumie to nawet nic! |
Wiem ale jak rozebrałem bęben to zauważyłem, że cieknie i dlatego wymieniłem Więc jak kolega pawelo06 będzie zabierał się za bębny (a zapewne będzie to pierwsza ingerencja w bębny hamulcowe od nowości fiestki) to niech będzie przygotowany, że znajdzie więcej części kwalifikujących się do wymiany, a nie koniecznie muszą to być szczęki
Pozdrawiam.
KrystianA - 6 Mar 2008, 01:02
dodać należy że jest taka średnica każdego bębna do fiestki , po której przekroczeniu nie ma zmiłuj i szczęki po prostu nie mają o co się ocierać / hamować...
cóż u mnie tak było w mk3, przekroczona średnica max o 2-3 mm....:)
|
|