Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - Naprawa tylnych hamulców bębnowych

stafcio - 20 Lut 2008, 19:33
Temat postu: Naprawa tylnych hamulców bębnowych
Chcę się z wami podzielić i pokazać w jaki sposób zregenerować hamulce bębnowe. W tym wypadku od RS-a.

1. Używane hamulce wyglądają kiepsko, jeszcze nie wiadomo jak w środku.
Po zdjęciu obudowy okazuje się, że wszystko w środku pokryte jest czymś w rodzaju rdzy zmieszanej z wodą.

tak wygląda środek

2. Po oględzinach należy wyjąć stare łożyska i bieżnie łożysk.
na zdjęciu powyżej widać jakiego narzędzia użyłem. oprócz tego przydał się dłutak bo ma ostre końce.

Po wyjęciu łożysk i bieżni należy oczyścić powierzchnię jakimś rozpuszczalnikiem. następnie delikatnie posmarować żeby bieżnia miała mniejsze opory podczas wciskania.
Do wciśnięcia wykorzystałem stare bieżnie, położyłem je na nowych łożyskach i poprzez nasadkę 24 i kawałek drewna uderzałem siekierą. Po dwóch uderzeniach bieżnia idealnie się wpasowała :)
Następnie oczyściłem bębny z zewnątrz i pomalowałem farbą antykorozyjną czerwoną w spreju

Przed pomalowaniem należałoby zakleić gwint, żeby nie było problemu z nakrętkami.
Przed pomalowaniem wyjąłem wszystkie elementy ruchome, po oględzinach zdecydowałem się zostawić okładziny bebnowe i tylko wymienić sprężynki i inne małe duperelki. Zestaw naprawczy w sklepie fordczesci.pl kosztuje 28pln na dwa koła.

Po wyschnięciu należy włożyć łożyska i oś. można lekko dokręcić nakętke. Uwagę należy zwrócić na to że na lewym kole jest nakrętka nakręcana przeciwnie do wskazuwek zegara a na prawym kole zgodnie z zegarem (aby się nie odkręciły przy jeździe).

Na końcu zostaje tylko podłączenie linki i przewodu no i dokręcenie bębna do belki.

heh. :łoś:

daro - 22 Lut 2008, 19:46

No ładna robota. Mam takie pytanie co wchodzi w skład zestawu naprawczego (same spręzynki czy tez samoregulatory,ale za takie pieniadze to chyba tylko same sprezynki )bo pasuje mi wymienić samoregulatory bo mam juz starte naciecia na półksięzycu i nicie stalowym
Tommur - 22 Lut 2008, 20:15

Niestety tylko same sprężynki + te talerzyki co trzymają szczęki hamulcowe.
stafcio - 22 Lut 2008, 20:21

daro napisał/a:
No ładna robota. Mam takie pytanie co wchodzi w skład zestawu naprawczego (same spręzynki czy tez samoregulatory,ale za takie pieniadze to chyba tylko same sprezynki )bo pasuje mi wymienić samoregulatory bo mam juz starte naciecia na półksięzycu i nicie stalowym

http://www.fordczesci.pl/...n,302107,0.html

Żółwik Tuptuś - 22 Lut 2008, 20:28

FAQ garażowe robi się coraz pokaźniejsze :brawo:

Trzeba będzie pomyśleć nad reaktywowaniem działu Garaż ze strony głównej i specjalnym podforum o tym temacie .